URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2023, 08:20

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la 1 ianuarie 2023 şi până la 31 martie 2025, conform prevederilor legii 357/2022, se schimbă modul de facturare pentru consumul de energie. Pe baza acesteia, toţi clienţii casnici Enel Energie si Enel Energie Muntenia beneficiază automat de plafonarea preţului final la energie electrică şi gaze naturale, în funcţie de consumul lor, astfel:

Energie electrică:

- Clienţii cu un consum lunar cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv – plătesc maximum 0,68 lei/kWh (cu taxe incluse)

- Clienţii cu un consum lunar cuprins între 100,01 şi 300 kWh inclusiv – plătesc maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul lunar cuprins între 100,01 şi 255 kWh şi maximum 1,3 lei/kWh pentru consumul cuprins între 255 kWh şi 300 kWh (cu taxe incluse)

- Clienţii cu un consum lunar care depăşeşte 300 kWh - maximum 1,3 lei/kWh (cu taxe incluse)

Dacă preţul din contractul în vigoare la energie electrică este mai mic decât preţul final rezultat prin legislaţia în vigoare (Legea 357/2022), se aplică preţul din contract.

Este foarte important de ştiut că, începând de la 1 ianuarie 2023, pentru calcularea plafonării preţului final facturat, se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Gaze naturale:

Toţi clienţii casnici beneficiază în continuare de un preţ final facturat plafonat de 0,31 lei/kWh (cu taxele incluse).

Cine trebuie să depună documente pentru a se încadra în prima categorie de plafonare?

Sunt în continuare trei categorii de consumatori care este nevoie să depună diverse documente pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie electrică de 0,68 lei/kWh, indiferent de consum:

a. Familiile monoparentale

Familia formată din persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta, copil cu vârsta de până la 18 ani; limita de vârstă se prelungeşte până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învăţământ.

Este necesar să depună:

     - Cerere
     - Declaraţie pe propria răspundere

b. Clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani; limita de vârstă se prelungeşte până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învăţământ.

Este necesar să depună:

     - Cerere
     - Declaraţie pe propria răspundere

c. Clienţii casnici care au nevoie de aparate medicale

Aceştia sunt clienţii casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la reţeaua electrică.

Este necesar să depună:

     - Cerere
     - Confirmare din partea medicului specialist

În cazul acestei categorii de clienţi, depunerea documentelor de mai sus nu înlocuieşte procedura prevăzută de Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Pentru toate cele trei categorii de mai sus, confirmarea din partea medicului, cererea şi declaraţia pe propria răspundere se depun o singură dată, nu este nevoie să fie depuse în fiecare lună. Documentele pot fi transmise furnizorului de energie electrică oricând, însă preţul final facturat plafonat se va aplica de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate.

Clienţii casnici Enel Energie şi Enel Energie Muntenia care se înscriu în categoriile enumerate pot trimite documentele pe adresa plafonarecasnic@enel.com sau le pot depune în magazinele Enel.

Consumatorii pot fi încadraţi într-o categorie de plafonare într-o lună şi în altă categorie, în altă lună?

Încadrarea în categoriile de plafonare poate varia de la lună la lună. De exemplu, dacă într-o lună consumul se încadrează între 0 şi 100 kWh (inclusiv), atunci clientul va beneficia pentru luna respectivă de un preţ final facturat plafonat de 0,68 lei/kWh (cu taxele incluse). Dacă, în luna următoare, consumul de energie electrică se încadrează între 100,01 şi  255 kWh, consumatorul va beneficia pentru luna respectivă de un preţ final facturat plafonat de 0,80 lei/kWh (cu taxele incluse).

Mai multe informaţii actualizate despre noile măsuri în energie pot fi accesate pe site-ul enel.ro, secţiunea Plafonare.

Consumul de energie electrică din decembrie, facturat pe baza unor măsuri legislative diferite

Deoarece, începând cu data de 16 decembrie 2022, au intrat în vigoare noi prevederi legislative legate de modul de calcul al plafonării preţurilor la energie electrică, consumul din perioada 1-15 decembrie 2022 este facturat de către Enel Energie şi Enel Energie Muntenia pe baza OUG 27/2022, în vigoare pentru acel interval. Astfel, pentru prima parte a lunii decembrie, facturile emise au luat în calcul consumul estimat prin convenţia de consum agreată de client.

Pentru a aplica in mod corect plafonarea, conform legii, furnizorii Enel implementează în prezent cele mai noi prevederi în sistemul informatic. Ca urmare, consumul din cea de-a doua jumătate a lunii decembrie 2022 se va regăsi pe factura pe care clienţii o vor primi în luna februarie, odată cu consumul de energie electrică pentru luna ianuarie 2023, în acord cu Legea 357/2022 şi OUG 192/2022.

Foarte important! Plafonarea se va aplica pentru fiecare lună în parte, nu se vor cumula consumurile! Asadar, pentru luna decembrie se va efectua regularizarea şi se va aplica plafonarea corespunzătoare, ţinând cont de măsurile legislative care au fost în vigoare pe parcursul acelei luni. În mod asemănător, pe factura pe care clienţii o vor primi în luna februarie se va regăsi, pe o linie separată, şi consumul corespunzător lunii ianuarie, împreună cu plafonarea lunii ianuarie.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON