URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
31 Ianuarie 2023, 08:20

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la 1 ianuarie 2023 şi până la 31 martie 2025, conform prevederilor legii 357/2022, se schimbă modul de facturare pentru consumul de energie. Pe baza acesteia, toţi clienţii casnici Enel Energie si Enel Energie Muntenia beneficiază automat de plafonarea preţului final la energie electrică şi gaze naturale, în funcţie de consumul lor, astfel:

Energie electrică:

- Clienţii cu un consum lunar cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv – plătesc maximum 0,68 lei/kWh (cu taxe incluse)

- Clienţii cu un consum lunar cuprins între 100,01 şi 300 kWh inclusiv – plătesc maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul lunar cuprins între 100,01 şi 255 kWh şi maximum 1,3 lei/kWh pentru consumul cuprins între 255 kWh şi 300 kWh (cu taxe incluse)

- Clienţii cu un consum lunar care depăşeşte 300 kWh - maximum 1,3 lei/kWh (cu taxe incluse)

Dacă preţul din contractul în vigoare la energie electrică este mai mic decât preţul final rezultat prin legislaţia în vigoare (Legea 357/2022), se aplică preţul din contract.

Este foarte important de ştiut că, începând de la 1 ianuarie 2023, pentru calcularea plafonării preţului final facturat, se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Gaze naturale:

Toţi clienţii casnici beneficiază în continuare de un preţ final facturat plafonat de 0,31 lei/kWh (cu taxele incluse).

Cine trebuie să depună documente pentru a se încadra în prima categorie de plafonare?

Sunt în continuare trei categorii de consumatori care este nevoie să depună diverse documente pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie electrică de 0,68 lei/kWh, indiferent de consum:

a. Familiile monoparentale

Familia formată din persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta, copil cu vârsta de până la 18 ani; limita de vârstă se prelungeşte până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învăţământ.

Este necesar să depună:

     - Cerere
     - Declaraţie pe propria răspundere

b. Clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani; limita de vârstă se prelungeşte până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învăţământ.

Este necesar să depună:

     - Cerere
     - Declaraţie pe propria răspundere

c. Clienţii casnici care au nevoie de aparate medicale

Aceştia sunt clienţii casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la reţeaua electrică.

Este necesar să depună:

     - Cerere
     - Confirmare din partea medicului specialist

În cazul acestei categorii de clienţi, depunerea documentelor de mai sus nu înlocuieşte procedura prevăzută de Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Pentru toate cele trei categorii de mai sus, confirmarea din partea medicului, cererea şi declaraţia pe propria răspundere se depun o singură dată, nu este nevoie să fie depuse în fiecare lună. Documentele pot fi transmise furnizorului de energie electrică oricând, însă preţul final facturat plafonat se va aplica de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate.

Clienţii casnici Enel Energie şi Enel Energie Muntenia care se înscriu în categoriile enumerate pot trimite documentele pe adresa plafonarecasnic@enel.com sau le pot depune în magazinele Enel.

Consumatorii pot fi încadraţi într-o categorie de plafonare într-o lună şi în altă categorie, în altă lună?

Încadrarea în categoriile de plafonare poate varia de la lună la lună. De exemplu, dacă într-o lună consumul se încadrează între 0 şi 100 kWh (inclusiv), atunci clientul va beneficia pentru luna respectivă de un preţ final facturat plafonat de 0,68 lei/kWh (cu taxele incluse). Dacă, în luna următoare, consumul de energie electrică se încadrează între 100,01 şi  255 kWh, consumatorul va beneficia pentru luna respectivă de un preţ final facturat plafonat de 0,80 lei/kWh (cu taxele incluse).

Mai multe informaţii actualizate despre noile măsuri în energie pot fi accesate pe site-ul enel.ro, secţiunea Plafonare.

Consumul de energie electrică din decembrie, facturat pe baza unor măsuri legislative diferite

Deoarece, începând cu data de 16 decembrie 2022, au intrat în vigoare noi prevederi legislative legate de modul de calcul al plafonării preţurilor la energie electrică, consumul din perioada 1-15 decembrie 2022 este facturat de către Enel Energie şi Enel Energie Muntenia pe baza OUG 27/2022, în vigoare pentru acel interval. Astfel, pentru prima parte a lunii decembrie, facturile emise au luat în calcul consumul estimat prin convenţia de consum agreată de client.

Pentru a aplica in mod corect plafonarea, conform legii, furnizorii Enel implementează în prezent cele mai noi prevederi în sistemul informatic. Ca urmare, consumul din cea de-a doua jumătate a lunii decembrie 2022 se va regăsi pe factura pe care clienţii o vor primi în luna februarie, odată cu consumul de energie electrică pentru luna ianuarie 2023, în acord cu Legea 357/2022 şi OUG 192/2022.

Foarte important! Plafonarea se va aplica pentru fiecare lună în parte, nu se vor cumula consumurile! Asadar, pentru luna decembrie se va efectua regularizarea şi se va aplica plafonarea corespunzătoare, ţinând cont de măsurile legislative care au fost în vigoare pe parcursul acelei luni. În mod asemănător, pe factura pe care clienţii o vor primi în luna februarie se va regăsi, pe o linie separată, şi consumul corespunzător lunii ianuarie, împreună cu plafonarea lunii ianuarie.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5913 RON
  • 1 EUR = 4.9405 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON