URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Asemănările dintre Marghita şi Bucureşti sunt uluitoare. Amândouă sunt nişte localităţi cu mare potenţial, dar care sunt jefuite în fiecare ciclu electoral de cei care ar trebui să le conducă. Concubinajul între toate partidele care s-au perindat la putere a făcut să existe o şogoreală indestructibilă, ce a pus la punct un sistem impecabil de sifonare a banilor publici.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Putea fi un "eveniment". În fond, AUR e un partid de succes, intrat în Parlament cu 9% în 2020 dar ajuns la 19,1% în sondaje, şi promitea ceva rar: expunerea unei viziuni economice. N-a fost, însă, căci doar discursul de încheiere al lui George Simion l-a salvat de la rapida uitare din partea celor cam 120 de ascultători.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere. În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
10 Noiembrie 2022, 10:00

Cum se controlează legile…

Cum se controlează legile… (pexels.com / Karolina Grabowska)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o societate democratică, rolul Parlamentului este unul esențial. În România, Constituția prevede că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.

Ca atare, legile emise de Parlament ar trebui să fie rezultatul democrației, poporul stabilindu-și reguli prin intermediul conducătorilor săi. În realitate, însă, astfel cum vedem zi de zi, nu toate legile sunt ceea ce ar trebui să fie.

De aceea Constituția prevede că și legile pot fi controlate, atât înainte cât și după intrarea lor în vigoare.

În ceea ce privește controlul legilor înainte de intrarea în vigoare, un rol important îi revine președintelui, care are dreptul să refuze promulgarea legii și să dispună retrimiterea legii în Parlament dacă are anumite critici față de conținutul ei sau de modul de adoptare.

De asemenea, unii actori de pe scena publică au dreptul să sesizeze Curtea Constituțională înainte ca legea să intre în vigoare, sesizarea blocând această intrare în vigoare. Aceștia sunt, pe lângă președinte, care are și dreptul de sesizare a Curții, preşedinţii celor două Camere, Guvernul, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Avocatul Poporului, cel puţin 50 de deputaţi sau cel puţin 25 de senatori.

Ca atare, controlul de constituționalitate anterior promulgării poate fi exercitat atât de puterea legislativă, cât și de cea executivă ori judecătorească. În plus, partidele de opoziție pot controla activitatea puterii prin această pârghie.

Dacă obiecția de neconstituționalitate este admisă, legea se întoarce în Parlament și nu mai poate fi adoptată fără a se ține seama de motivele pentru care sesizarea a fost admisă de Curtea Constituțională. Ea poate face obiectul unei noi obiecții de neconstituționalitate după readoptare.

Legea poate fi controlată și după intrarea în vigoare. Orice cetățean poate invoca excepția de neconstituționalitate a unei legi, dacă aceasta are legătură cu un proces în care cetățeanul este parte. Instanța de judecată va sesiza Curtea Constituțională dacă va constata îndeplinite condițiile legale.

4Decizia Curții, dacă este de admitere, va produce efecte atât în cauza în care a fost invocată, cât și în toate procesele în care nu s-a pronunțat o hotărâre definitivă până la data publicării deciziei în Monitorul Oficial. Din păcate însă, mulți nu înțeleg nici azi efectele generate de admiterea unei excepții de neconstituționalitate...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ROMÂNIA MCV. STAT DE DREPT. SEPARAȚIA PUTERILOR ÎN STAT
Bihoreanul = Gazetă ca lumea dom'le, de asta-i dăm și cartușe ..... Scuzați este Just-22 BRAND (Drept de Autor) folosit dar necesar ptr a sublinia faptul că Bihoreanul = O Presă Liberă! ..... Liberă atât de prejudecăți cât și de cenzură! Bravos!!! ............. Referitor la articol, dl. Ursuța bine face când oferă din pix lămuriri la bulime .......................... e necesar ca oamenii să știe: Legea e Lege și se aplică. Când e șubred un articol determini cercetarea lui de către CCR. Dacă acolo e bun, trebuie să intervină ÎCCJ care interpretează. Și încheiem indicând sursa lor de mai sus: Binecuvântat Interviu ZIUA de VEST Part I - II - III despre CSM. Pune-ți mâna și să citiți flăcăi. Așa se dezvoltă Națiunea la umbra inteligenței .... https://www.ziuadevest.ro/ce-sanse-are-cetateanul-sa-aiba-reprezentant-credibil-in-csm-interviu-cu-avocatul-virgil-melnic-din-timisoara-fost-candidat-la-csm-ii/ ........ ROMÂNIA MCV. STATUL DE DREPT ...... De ce îngăduim impostura?
Postat 18 Noiembrie 2022, 09:03 de Just-22
Maestre, ziceti-i direct!
Problema principala, ,,izvorul" celorlalte probleme, e constitutia! Aici s-a ajuns pt ca a fost scrisa de un artilerist, mai apoi profesor de drept administrativ, recalificat la locul de munca(mai tineti minte ce fauna era in CPUN-ul anilor '90?) constitutionalist. Un exemplu: ,,ARTICOLUL 2 (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum. (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu." Poporul e suveran si-si desemneaza reprezentanti. Exact ca atunci cand un patron isi numeste angajati care raspund de diferite sectoare, dar sunt in permanenta sunt sub autoritatea celui care i-a numit. Dar la noi ce sa vezi?! Slugile sunt mai presus de stapan! Referendumul din 2009, votat de peste 8 mil. de romani, trecut de ccr(!!!) e cazul clasic de cum poporului i s-a furat, la propriu, suveranitatea! Dorneanu, ciordache, savoniera, n-au aparut din neant!
Postat 10 Noiembrie 2022, 18:06 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6271 RON
  • 1 EUR = 4.92 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON