URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2022, 14:20

Cum să îţi estimezi bugetul pentru pavarea curţii?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Visezi la o curte modernă, cu pavele din beton vibropresat,  dar nu ştii cât te-ar costa? Sfatul nostru este să te adresezi unui montator specializat Elis Pavaje pentru un proiect realizat corect şi adaptat nevoilor tale. El va evalua calitatea terenului, destinaţia lucrării şi cerinţele tale specifice şi îţi va face un calcul de buget pe proiect.

Dacă vrei doar să îţi faci o idee sau eşti la evaluarea soluţiilor, ia în considerare recomandările de mai jos:

Cât te costă pavelele?

Poţi începe bugetarea măsurând suprafaţa pe care vrei să o pavezi şi alegând tipul de pavaj pe care îţi doreşti să îl achiziţionezi, în funcţie de nivelul de trafic (maşină/pietonal). Aceste informaţii se găsesc pe site-ul Elis Pavaje pentru a te ajuta în decizie. Calculul necesarului de pavele (bucăţi) se face împărţind suprafaţa de pavat la suprafaţa de lucru a pavelei: (lungimea pavelei + lăţimea minimă a rostului) x (lăţimea pavelei + lăţimea minimă a rostului). În această etapă, îţi poţi calcula singur un necesar aproximativ de pavele şi un buget implicit pentru achiziţia acestora.


Figura 1. Exemplu de infrastructură pentru montaj Pavele Gala D2 6 cm

Ce alte costuri trebuie să prevezi în buget?

1. Decopertarea terenului şi debarasarea materialelor: Adâncimea de excavare depinde de destinaţia spaţiului amenajat, respectiv între 35 şi 90 cm. În funcţie de situaţie, va trebui excavat solul sau dacă în spaţiul actual există deja beton, pavaj sau asfalt în stare proastă, va trebui să fie eliminat, implicând un cost suplimentar. Toate acestea trebuie apoi trimise către un reciclator de materiale.

2. Infrastructura suport pentru pavaj. În funcţie de nivelul de trafic, se vor aşterne unul sau mai multe straturi de agregate din piatră concasată, balast stabilizat, nisip, ce vor trebui compactate în mai multe etape, pentru a se asigura stabilitatea terenului.

3. Montajul bordurilor. Nu uita că pentru a fixa pavelele, vei avea nevoie să montezi întâi borduri. Montajul acestora implică fixarea în beton, deci vor fi adăugate costuri cu bordurile şi betonarea. Calculează perimetrul de borduri şi estimează bugetul aferent acestei etape.

4. Montajul pavelelor. Cu cât designul pe care îl alegi este mai complex, cu atât vor fi mai mari timpul de muncă şi, prin urmare, preţul forţei de muncă. Se recomandă luarea în considerare a unor pierderi de cca 3-7% în funcţie de modelul de amenajare ales şi de configuraţia terenului. 

5. Rostuire. Atenţie - nisipul de rosturi este mai fin decât nisipul folosit sub pavele şi este un cost separat. O alternativă mai bună este folosirea mortarului de rosturi, pentru că împiedică creşterea buruienilor, însă preţul este semnificativ mai mare.

De reţinut - bugetul total trebuie să includă preţul pentru materiale şi servicii. Înainte de a accepta o ofertă, verifică serviciile oferite de către companie. Vei observa, astfel, că anumite companii propun o ofertă cu un preţ mai mic, dar care nu include toate operaţiunile de care ai nevoie. 

Pentru estimarea bugetului ia în considerare un buget între 250 şi 400 lei/mp, în funcţie de pavajul ales, necesar borduri şi complexitate. Preţul pavajului va reprezenta de regulă sub 40% din valoarea totală a proiectului.

Dacă ai ajuns la momentul achiziţiei şi montajului, apelează la serviciile unui specialist, pentru o ofertă dedicată proiectului tău. Pentru a te decide, cere minimum 2 oferte şi solicită recomandări de la alţi clienţi sau accesul la 1-2 lucrări.  

Avantajele colaborării cu un profesionist în montajul pavelelor:

- Garanţie - un profesionist va oferi certificat de garanţie pentru minim 1 an, pentru serviciile prestate. Garanţia produselor o vei putea descărca direct de pe site-ul Elis Pavaje.

- Consum redus de materiale - profesioniştii pot reduce consumul de material, fapt care conduce, implicit, la scăderea cheltuielilor;

- Consum de timp - de regulă, profesioniştii finalizează proiectele de construcţie semnificativ mai repede.

În final, este posibil să fie nevoie să iei în considerare costurile refacerii spaţiilor verzi, ca urmare a activităţilor de pe durata montajului şi pentru a se potrivi cu noua ta alee sau terasă. De asemenea, poţi lua în considerare montajul unor piese de mobilier de grădină, inclusiv din prefabricate din beton, precum: jardiniere, bănci, focare.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON