URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2022, 08:30

Cum să economisim până la 35% din consumul de energie iarna aceasta şi să ne bucurăm de sărbători

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fie că locuim într-o garsonieră sau apartament la bloc, fie că stăm la casă, există multiple metode de a consuma energie în mod eficient şi să ţinem costurile sub control, păstrând şi confortul cu care suntem obişnuiţi. Cu atât mai mult în luna decembrie, când temperaturile scad şi, în mod normal, consumul de energie electrică şi gaz creşte, şi când petrecem mai mult timp în casă şi gătim mai mult.

10 metode simple de a ţine costurile cu energia sub control

Putem aplica o serie de metode foarte simple şi la îndemână pentru fiecare, pentru a scădea imediat consumul de energie. Experţii Enel şi Energy Policy Group (EPG) dau următoarele sfaturi:

1. Să folosim numai decoraţiuni de sărbători care au în componenţă becuri cu LED, deoarece acestea consumă de şase ori mai puţină energie decât cele incandescente;

2. Să stingem toate luminile decorative când nu suntem acasă sau noaptea când mergem la somn. Să deconectăm, pe timp de zi, luminiţele de la bradul de Crăciun;

3. Să stingem becurile la părăsirea încăperii, chiar dacă plănuim să revenim peste câteva minute;

4. Să utilizăm capacele vaselor în timp ce gătim. Acestea conservă căldura în interiorul recipientului şi ajută la reducerea timpului de gătit, precum şi a consumului de energie cu 10%;

5. Când gătim şi sunt mai multe persoane în locuinţă, să oprim sau să reducem căldura, deoarece cea generată de cuptor şi de numărul mare de persoane este suficientă pentru a păstra temperatura la un nivel optim;

6. Să pornim maşina de spălat vase doar atunci când este plină;

7. Să închidem uşile şi geamurile încăperilor pentru a împiedica pierderile de căldură;

8. Să nu pornim căldura înainte de a aerisi locuinţa. Aerisirea nu trebuie să depăşească 15 minute;

9. Să folosim un termostat inteligent sau robinete termostatice pentru a încălzi numai camerele dorite, iar în restul încăperilor să menţinem o temperatură minimă;

10. Să setăm maşina de spălat rufe la maximum 30ºC pentru a economisi până la 15% din consumul de energie.

Dacă punem în practică aceste recomandări în preajma sărbătorilor de iarnă, putem economisi până la 35% din consumul de energie.

Câtă energie consumă o instalaţie de brad?

De sărbători, trebuie să acordăm o atenţie sporită diverselor instalaţii luminoase, cum este cea pentru brad. O instalaţie de brad clasică de 100 de becuri, cu un consum mediu de 0,45 waţi per bec, ajunge să consume cam 7 kWh pe lună. O instalaţie cu specificaţii similare (100 becuri), dar cu becuri cu LED, va avea un consum de 0,0075 kWh. Utilizând-o aproximativ cinci ore pe zi timp de o lună, aceasta va avea un consum lunar de doar 1 kWh, spun experţii Enel şi EPG.

Electripedia, platforma cu sfaturi de eficienţă energetică pentru toţi

Mult mai multe sfaturi despre cum să consumăm energie în mod inteligent, fără să renunţăm la confort, găsim pe Electripedia, o platformă cu conţinut original, generat de Enel cu partenerii. Acolo sunt publicate numeroase informaţii utile despre ce putem face concret pentru a scădea risipa de energie, sunt demontate mituri, sunt prezentate scenarii de consum bazate pe calcule reale, totul pentru a răspunde nevoii de a fi eficienţi energetic. Pe baza scenariilor prezentate, o gospodărie poate calcula ce tip şi câţi consumatori să folosească într-o perioadă anume de timp, de exemplu dacă are ca obiectiv un consum lunar de energie electrică de până la 100 kWh sau 255 kWh, pentru a putea beneficia de măsurile de plafonare a preţurilor la energie.

Izolarea locuinţei, iluminatul inteligent, tipul de centrală termică pe care să îl alegem, alături de accesoriile pentru sistemele de tip smart home sunt doar câteva dintre soluţiile concrete pe care le găsim descrise în amănunt pe Electripedia şi care ne ajută să consumăm energie în mod inteligent.

Cum să facem să fim facturaţi pentru consumul real de energie dintr-o lună?

Alături de toate măsurile de consum eficient prezentate mai sus, pentru a ţine costurile cu energia sub control este necesar şi să transmitem lunar indexul în perioada alocată. Evităm astfel diferenţele dintre consumul efectiv realizat şi cel estimat în lipsa indexurilor citite. Pentru a face acest lucru, aflăm care este perioada de transmitere a indexului chiar din factura noastră. Clienţii Enel Energie şi Enel Energie Muntenia găsesc această informaţie pe factura de piaţă concurenţială, în pagina 3. În acest mod, se vor putea emite facturi care să reflecte consumul real al fiecărui consumator.

Este la fel de important să permitem accesul la contor reprezentanţilor operatorilor de distribuţie, acolo unde aparatul de măsură se află în incinta locului de consum.

Cum poţi contacta furnizorii Enel?

Toate activităţile operaţionale ale Enel în România se desfăşoară şi vor continua să se desfăşoare în mod normal, fără a afecta clienţii finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile şi produsele cu care sunt obişnuiţi.

Avem la dispoziţie un întreg ecosistem digital de interacţiune, menit să ne însoţească pe tot parcursul experienţei alături de companiile Enel. Astfel, putem primi factura electronică la energie electrică sau gaze naturale, imediat ce a fost emisă: în aplicaţia MyEnel (care poate fi activată cu uşurinţă fie online, pe my.enel.ro, fie prin descărcarea pe telefonul mobil din App Store, Google Play şi direct pe telefoanele Huawei), pe mail sau prin SMS, sau putem opta pentru descărcarea copiei facturii de aici.

În MyEnel, putem şi plăti facturile, ne putem înregistra indexul sau verifica balanţa de plată, alături de alte funcţionalităţi utile. În plus, avem acces şi la un asistent virtual care oferă suport pentru mai multe tipuri de operaţiuni de tip self-care ce vin în întâmpinarea celor mai frecvente solicitări: soldul la zi, confirmarea unei plăţi, neprimirea facturii, activarea facturii electronice, modalitatea de obţinere a unei copii a facturii, adeverinţa de sold zero.

Toate modalităţile de contact ale furnizorilor Enel pot fi găsite aici.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON