URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2021, 11:15

Cum s-a păcălit Bolojan cu Sorbonica

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul primar ştia care e punctul slab al oraşului. Universitatea. Degeaba s-a străduit el să facă administraţie ca la carte, dacă Sorbonica nu livra urbei ceea ce trebuia. Marile firme preferă să meargă în Clujul lui Boc, care, deşi e o catastrofă de primar, s-a înfruptat la greu din uriaşul succes al UBB-ului.

Ilie Bolojan a încercat diverse variante, între care şi trimiterea în Parlamentul ţării a unor universitari, chiar dacă pentru asta activul de partid a mârâit şi vociferat pe la colţuri. Dar cum să faci primăvară cu o floare sau două, când la Bucureşti nu poţi mişca mare lucru? Şi asta cu atât mai mult cu cât la cârma Ministerului Educaţiei este o şulfă dragă plagiatorilor, deci şi multor dascăli de la Sorbonica.

S-au lansat proiecte de utilare a laboratoarelor, iar mai nou Primăria Oradea va construi şi cămine pentru studenţi. Ca să vă daţi seama ce chef de dezvoltare au diriguitorii Universităţii, până şi acceptul construirii căminelor a fost dat după lungi discuţii şi scandal. Totul este în zadar, aceste măsuri de sprijinire nu fac decât să faciliteze perpetuarea la putere a celor care nu vor să mişte nimic. Cum să speri ca schimbarea să vină din interior, când un dascăl mediocru ia peste 10.000 de lei în mână fără să-şi bată capul? Iar dacă Universitatea s-ar închide sau restructura sever, 80% dintre ei n-ar fi angajaţi la privat decât cu salariul minim pe economie.

Soluţii există, chiar dacă radicale, cum ar fi înfiinţarea unei noi entităţi, care să fie subsidiară a Universităţii Babeş Bolyai. Pentru asta ar merita să faci cămine, laboratoare, casă de cultură a  studenţilor şi cantine. Ar veni profesori prestigioşi de la Cluj şi dascăli autohtoni care s-au săturat de mediocritate. Iar o diplomă pe care scrie Babeş Bolyai ar desăvârşi exodul de la o şcoală moartă la una care să devină motorul Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Totusi
Eu as dori sa stiu si punctul de vedere al universitatii din Oradea.. ceva nu se leaga. Universitatea -asa cum e- nu e de calitate in multe puncte esentiale, am mai stabilit. Cine de la ei si de ce manifesta reticenta la planurile de reorganizare? In interior o universitate e organizata cam ca un oras deci daca se rezolva probleme de infrastructura se creaza conditii propice ca corpul didactic sa fi mai productiv, sa isi faca meseria mai bine, mai usor, mai placut - sa vina si alti pedagogi buni, per total sa creasca REAL calitatea educatiei si in final prestigiul institutiei. Cum spuneam as vrea sa stiu si parerea lor.
Postat 25 August 2021, 17:59 de nihil
Cand ingineriul se crede formator de opinie dar e doar un biet pupincurist
,,Degeaba s-a străduit el [birtinezul] să facă administraţie ca la carte" Care ,,carte?! Tu unde traiesti, Mirceo?! In lumea viselor?
Postat 25 August 2021, 05:41 de pinonel
partium
informatie indirecta, deci poate trebuie si sursa verificata... dar din cate am inteles, au salarii la nivelul universitatilor unguresti. Cat despre Agora si Emanuel... hahahahahaha :) De universitatea de stat ne putem lega, insa de cele private nici nu merita sa vorbim (am avut studenti in "practica"). Din cate stiu (sursa consider chiar de inceredere), la universitate sunt si cateva domenii de top (nivel national).
Postat 23 August 2021, 17:34 de sasi
ar fi buna competitia intre universitati, si aparitia oricaror alte universtiati in oras, cat mai multe
dar sa fim realisti: o filiala a UBB, desi UBB e buna, nu se va ridica la standardele sau la renumele UBB. Are si Baia-Mare una, si tot nu e mare centru universitar acolo sau orasul mai plin de investitori decat Oradea
Postat 23 August 2021, 16:25 de unu
Legea educației e tembelă
Până angajezi o persoană într-o universitate, te apucă bătrânețile. Trebuie să construiești un post, să-l pui în statul de funcții un semestru, scoți postul la concurs, iar odată ocupat, câștigătorul îl ocupă oficial din semestrul viitor. Deci, cam un an îți ia să angajezi un om. Asta e o problemă. A doua e că, în România, degeaba vii cu școală bună din afară și articole științifice câtă frunză și iarbă, publicate bine și cotate super în reviste științifice una și una. Că... dacă nu ești născut și crescut la universitatea locală, NU EȘTI BUN, nene! De exemplu, uitați-vă în Oradea să vedeți câți indivizi cu CV-uri super bune sunt în universitățile private ale urbei și n-au loc la universitatea de stat. O altă problemă e că universitățile private plătesc EXTREM DE PROST - un salar de profesor universitar într-o instituție privată cu greu ajunge la 2.500 RON pe lună. Verificați la Agora și la Emanuel, cel puțin; s-ar putea ca la Partium situația să fie oarecum mai bună de vreme ce banii vin de la guvernul maghiar. Dar la celelalte două e dezastru - adică DEZASTRU! Salariile ar trebui standardizate în învățământul superior la o valoare minimă sub care să nu coboare nici o instituție. La câtă cercetare, publicare, participare la conferințe etc e de făcut în mediul universitar, să fii profesor plin și să ai 2.500 RON e o bătaie de joc de proporții cosmice. Dacă primăria vrea să miște ceva să ajute universitățile private dacă universitatea de stat nu se lasă ajutată. Ce altceva să mai zici?!
Postat 23 August 2021, 15:46 de Shogun
O scuză de rahatul!
A promovat 2 universitari in parlament: O scuză cat se poate de proastă sa promovezi niste mediocrii unde doar cei mai valorosi ar trebui sa se regăsească (in parlament). Ajungem să îi comparăm pe căuș sau pe celălalt cu bătrânul Maghiar??? Ăștia doi nu aveau loc nici să îi taie unghiile la picioare la Unchiu' ! Iar Bolojan i-a pus pe picior egal cu Maghiar făcându-i senatori...
Postat 23 August 2021, 14:48 de MASSIMO
@KP, multipenibilul
De ce nu? Daca stii ca ai muncit pentru acei bani, n-ar trebui sa-ti fie rusine sa arati fluturasul. Sa fii si mai penibil, vii cu exemplu, cu care, numai imi dai dreptate. Stiu ca ai doi neuroni.. dar no... Filip 1. are gradul de profesor (deci nu lector sau conferentiar, plus vechime); 2. tot nu castiga 10.000. Probabil cei cu functii de conducere au peste 10.000.
Postat 23 August 2021, 13:45 de sasi
Re: sasi >>>
Ești penibil. De ce ți-ar trimite cineva vreun fluturaș scanat? Tocmai ție, un "neterminat"? Ca să-ți intre bine în cap, profesorașul FP, binecunoscut politician local în ultimele trei decenii, primește net lunar de la UO pentru cele 40 de ore predate, peste 8.500 lei.
Postat 23 August 2021, 13:20 de KP
Este exact invers. Universitatea s-a păcălit cu Bolojan.
Universitatea a crezut că, sprijinindu-l pe Bolojan, va avea un partener în municipalitate ca în vremurile dinainte de 2008. S-au înșelat pentru că UO, un fel de școală de vară, nu e în stare să evalueze intelectual pe cineva, ca să identifice în acest caz nivelul de ignoranță a "primului liberal al județului". E doar în stare să cerșească milă, eventual.
Postat 23 August 2021, 13:15 de KP
documentarea?
M-am interesat putin, apoi am verificat si legislatia. Hm... Prima mea intrebare este daca, jurnalismul n-ar trebui sa presupuna verificarea datelor, opiniilor expuse? Exista mai multe categorii de incadrare. Crei care am terminat o facultate, stim ca am avut profesori, conferentiari, lectori, asistenti si preparatori, plus laboranti (ei nu cred sa fie cu pregatire pedagocia / la noi erau "de suport"). Deci exista numeroase grade didactice. Amici lectori, conferentiari imi spun ca au salarii cuprinse intre 3.700-4.500ron. Unii mi-au trimis si fluturasul scanat. Apoi am cautat si legea salarizarii - si pusca. Deci nu 10.0000 cum pretinde domnul Chirila. Apoi din cate stiu, cei de la medicina cam toti lucreaza ca medici si la stat, ori la/sau au/ cabinete private. Cei de la Arhitectura, Mediu, IMT, etc. au firme particulare. Cei de la contabilitate idem. Altii sunt decani si directori la Muzeul Tarii Crisurilor... Astia sigur n-au timp sa mai umble si pe la scoala... Atunci cine ramane in cel 20%? Cei dedicati? Astia fara firme, cei care au numai scoala? Dpmdv ei ar ramane in aer, nu cei 80% pomeniti... in stilul lui Bolojan cu multe victime colaterale...
Postat 23 August 2021, 13:06 de sasi
piedestal in timpul vietii
am inteles, trebuie atacat Clujul, poate ciupim ceva din bunastarea lor, dar asta cu Boc o catastrofa de primar e epocala! ca Bolojan are o imagine atent construita, fara cusur, e arhicunoscut, nu mai trebuie eforturi ulterioare. Clujul e Cluj, Oradea e Oradea si nu va fi niciodata Cluj. nu doar universitatea face diferenta, ci o administratie orientata spre cetatean, ultima nu ne va iesi niciodata, nu renteaza.
Postat 23 August 2021, 12:17 de User anonimizat
chirilia frustrat
ca nu a devenit si el un sorbonel mediocru?
Postat 23 August 2021, 11:52 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON