URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
09 Noiembrie 2022, 09:55

Cum o să pută Oradea a cauciuc

Cum o să pută Oradea a cauciuc (sursa foto: Nokian Tyres / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noua investiție mamut a finlandezilor de la Nokian Tyres, de 650 milioane euro, a stârnit o vie emoție printre orădeni. Ca de obicei, dacă eșecul este orfan, succesul are mai mulți tați. Cum este un exemplu clar că infrastructura aduce după sine dezvoltare, nici nu mai știu cui trebuie să mulțumim: Guvernului, autorităților locale sau Reginei Maria, care s-a luptat ca această zonă mărginașă să ajungă în România Mare...

De fiecare dată când vedeau o nouă și importantă investiție la vecinii și, de ce să nu recunoaștem, concurenții noștri din Debrețin, cârcotașii scoteau în evidență impotența autorităților locale de a atrage investiții serioase și la noi. Acum, că s-a ivit relocarea uzinei de anvelope din Rusia (Spasiba și ție, Volodea!), deja unii își pun problema cât de poluat va fi aerul în urbe.

Eu cred că nu trebuie să facem nici nuntă că vin finlandezii cu uzina, dar nici înmormântare că s-ar putea să apară un anume disconfort, cu mirosul de cauciuc. Per total, o investiție, mai ales una atât de importantă, are un impact benefic asupra vieții noastre: prin creșterea veniturilor la bugetul local, salariile celor 500 de angajați, angajarea unor subcontractori locali...

Prin noua investiție, Oradea poate în sfârșit să aibă un produs industrial cu vizibilitate, pentru că până acum ne defineam ca o zonă de croitori și pantofari. Iar la numărul redus de angajați e clar că procesul de automatizare va fi ridicat, ceea ce presupune personal cu calificare superioară și, implicit, salarii mai mari, veșnica noastră problemă.

Hai să le urăm bun venit finlandezilor și să-i descurajăm pe cei care au impresia că de-acum înainte orădenii nu vor mai da bani pe cauciucuri pentru că le vor primi în cantități suficiente peste gardul uzinei!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Timișoara și Oradea au Cauciuc
Fabrică lângă Oradea sau în parcul central? Trebuie și precizat Mirosul poate fi dosit, câte au miros neplăcut dar sunt admise! Ziaristul poate avea dreptate. Controlați avizul și poluarea cu ziaristul în frunte per total totul poate fi Ok dacă controlați
Postat 11 Noiembrie 2022, 13:31 de Just-22
6.000.000 de cauciucuri...??? Sau Birta e nebun???
6 milioane de cauciucuri la o medie de 100 euro bucata...ca vorbim de camioane, camionete, suv-uri, autoturisme.... 600 de milioane euro cifra de afaceri... e o cantitate enormă de cauciucuri... Asta va mai ganditi fiecare dacă miroase sau nu...
Postat 10 Noiembrie 2022, 08:37 de strada
Pazuric
Nu mai bine investea Pazuric in niste ferme ? Alt miros , alta aroma....
Postat 09 Noiembrie 2022, 15:12 de sssss
Nokian
Am avut Nokian fabricate în România, probabil la Zalău, sunt cele mai bune cauciucuri de iarnă.
Postat 09 Noiembrie 2022, 11:15 de Sandu2100
De multumit sa-i multumim lui Putin!
Parintii nostri au fost pusi sa zbiere ,,stalin si poporul rus[...]", noi nu suntem obligati, dar toti stim ca ,,putin si poporul rus, fericire ne-au adus!" Cat despre infrastructura, nu e factor decisiv. Vezi Sebes-Alba, 12.000 de locuitori, situat la dracu-n praznic, dar are investitii directe de 1,2 mld.$!!! Ghinionul lor ca nu l-au avut pe birtinez&gasca la butoane,ca aveau 12 mld de $. Datorii, ce credeati?!
Postat 09 Noiembrie 2022, 11:06 de pinonel
Adaug.
Multi dintre “carcotasii” (pe care i-ati mai stigmatizat in trecut), va cumpara ziarul sau va citesc pagina. Multi dintre “carcotasi” au opinii intemeiate, dileme firesti, neacoperite de o presa partinitoare. Unele publicatii occidentale (chiar de sute de ani) isi inchid editia tiparita (unele chiar subventionate de stat), pentru ca nu sunt rentabile. Numai la noi presa infloreste chiar si in timpuri de izbeliste, “advertoriale” sa fie.
Postat 09 Noiembrie 2022, 10:38 de User anonimizat
Articol tendentios.
E firesc ca lumea sa-si puna intrebari, mai ales ca presa nu o face, a preluat stirea cvasi ca pe un advertorial, unidirectional.
Postat 09 Noiembrie 2022, 10:30 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON