URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2022, 10:27

Cum ne va asfalta Birta străzile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O mare problemă pentru Oradea este că mai sunt sute de străzi înguste şi neasfaltate, iar, în loc ca numărul acestora să scadă, creşte odată cu noile cartiere ale oraşului. Aşa că, oricât ai face o planificare, nu ştim în ce an scăpăm de străzi înguste acoperite cu pietriş.

Cauzele sunt istorice şi isterice. Avem străzi vechi, cum ar fi Adevărului, unde nimeni nu şi-a bătut capul cu trama stradală pentru că se circula exclusiv cu căruţe. Şi mai avem cazul dezvoltatorilor bişniţari apăruţi după Revoluţie care, profitând de naivitatea sau dezinteresul administraţiei locale, au trântit nişte cartiere unde drumurile sunt făcute exclusiv pentru trotinete.

Ca să poată face drumuri pentru maşini, nu pentru maşinuţe, Primăria le cere proprietarilor să doneze bucăţi de teren din faţa caselor. Ei, bine, Justiţia a decis că e ilegal, aşa că până nu sare Primăria cu banii, nici vorbă de eliberare de terenuri pentru lărgirea drumurilor, dotarea cu utilităţi şi la final asfaltări!

La prima vedere pare o măsură justă, ce e al omului e pus deoparte. Numai că reacţia edililor va fi previzibilă: nu donezi terenul, asfaltăm în altă parte, unde oamenii o fac. Am trecut prin faza asta cu donaţia şi cea mai excesivă mi s-a părut nesimţirea Primăriei, ca, după ce-i dau terenul gratis, să mă pună să umblu şi după notar, pe care tot eu l-am plătit.

Dar pe de altă parte, o asfaltare a străzii duce implicit la creşterea valorii proprietăţilor în zonă, semnificativ mai mare decât suma pe care ai fi obţinut-o prin despăgubire.

Aşa că dilema e clară: nu donezi, rămâi în nămol, dar te bucuri de câteva sute sau mii de euro. Sau dai terenul şi eşti îndreptăţit să-i iei de guler pe edili, că nu mai au niciun motiv să te lase cu drumurile ca-n secolul XIX.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
N-avem BANI
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/autorizatii-pe-donatii-fara-donatii-de-teren-in-schimbul-autorizatiilor-de-construire-primaria-oradea-in-fata-deciziei-inaltei-curti-173827.html
Postat 29 Septembrie 2022, 10:33 de excalibur
N-avem BANI
Asa striga primarii comunelor mici. Ca is multi si asteapta guvernul sa-i salveze din saracie. Ca minca ei toti banii comunitatii pe zalarii de bugetar. Bine, atunci, expropriaza, largesti drumul, faci un calcul, cit e valoarea terenului expropriat, suma o imparti la valoarea impozitului pe care il datoreaza proprietarul primariei in anul curent. Rezultatul i-l comunici in scris: "In urma exproprierii fisiei de teren pentru largirea tramei stradale, va informam ca in urma evaluarii a rezultat suma de "atitia" lei. La valoarea de impunere anuala a imobilului dvs de "alti" lei, rezulta o compensare, o plata in avans pe "n" ani, pina in anul 20xx, sa zicem. Cu multumiri, birta florian" Complicat?
Postat 29 Septembrie 2022, 10:32 de excalibur
Să împacăm și capra și... lupul
Dacă tot e mai simplu să expropriem și mai frumos să donăm, să fie expropriate toate proprietățile de pe acea stradă. Se evaluează valoarea de despăgubire, iar în schimbul acesteia fostului proprietar i se dă dreptul de închiriere a părți din proprietate neocupată de largirea străzii, până la stingerea datoriei despăgubirii. La finalul contractului de inchiriere Primaria donează proprietățile chiriașilor. Timp în care are primaria are vreme să asfalteze, fără nici o presiune. Chiriașul, dacă nu îi place, să se mute la Vaslui. Ceilalți, după donație, se vor simți datori să voteze partidul până la sfârșitul vieții. Al vieții votantului, că Partidul nu moare niciodată, ci doar se transformă.
Postat 29 Septembrie 2022, 10:08 de User anonimizat
Văd că nu m-a lăsat să pun linkul.
E vb de știrea voastră din 15 martie 2021: "Primăria Oradea are în plan modernizarea a 71 de străzi. Află care sunt acestea! (DOCUMENT)"
Postat 29 Septembrie 2022, 06:59 de Vio_427
Păi stați puțin că nu-i așa.
Nu toate străzile neasfaltate nu au lățimea minimă de 12 metri. Sunt multe care îndeplinesc condițiile. După cum ați făcut articolul reiese că nu pot asfalta dacă nu donează omu din teren dar nu-i așa. Că tot vorbiți de Adevărului, de ce acolo s-a asfaltat până sus deși nu îndeplinește lățimea minimă? Ia să luați să verificați din știrea aceasta unde s-a dat document care străzi se vor asfalta și unde suntem. Și asta doar la o căutare scurtă.
Postat 29 Septembrie 2022, 06:57 de Vio_427
nu construiesti pana la limita, ci cu retrageri, dar apoi gardul si-l pun tot la limita proprietatii, tot la strada... si tot trebuie daramat
da, abordarea lui excalibur se poate impleti cu opinia editorialistului: obligi la retrageri de constructii, conform PUZ/PUG INCLUSIV PTR GARD de jeci de mii de euro, placat in cupru, si cand se pune problema de asfaltarea strazii si introducerea utilitatilor, cand primaria are buget si bani pentru asa ceva, atunci sa ceara primaria donatii (si daca un anumit procent de pe strada doneaza, ajunge strada prioritara pe lista) sau sa faca exproprieri. Dar problema cu gardul e o problema, ca tot omul isi ingradeste limita de proprietate pana in sosea, si drept e ca un gard nu e ieftin
Postat 28 Septembrie 2022, 22:59 de unu
Si DA, e binevenita largirea strazii,oricare ar fi ea.
Nenumarate cazuri in care vezi cite doua masini in fata cite unei ditamai case,parcate cu roata pe carosabil, cu garduri falnice mincind din trotuar, daca exista si ala, ca sa aiba el gazon pentru cirtite...
Postat 28 Septembrie 2022, 15:04 de excalibur
Am trecut prin faza asta cu donaţia şi cea mai excesivă mi s-a părut nesimţirea Primăriei, ca, după ce-i dau terenul gratis, să mă pună să umblu şi după notar, pe care tot eu l-am plătit.
Zise poetul. Nu mai zice daca a beneficiat de pe urma donatiei. De obicei, tu donezi azi, te conformezi, dar vecinul(vecinii) poate va(vor) construi peste 10 ani sau niciodata. In concluzie, Selina nu poate intra sa asfalteze mult asteptata ulita. Ramine in status quo. Viata trece, ulita tot pietruita, fara canalizare, fara apa. Normal tu cind construiesti ceri o autorizatie. Primaria poate sa-ti prevada o retragere de citiva metri, inclusiv pentru gardul tau placat cu piatra, la limita stradala. Te retragi, terenul ramine AL TAU, dar o eventuala modernizare a strazii, in viitor se poate face fara probleme. Atunci poti fi expropriat, poti dona sau vinde. Nu respecti retragerea, iei amenda. Cind se face exproprierea, se poate face o evaluare, iar suma rezultata sa fie compensata cu impozitele pe care ar urma sa le platesti intr-un numar de ani ulterior exproprierii. Complicat? Vin niste TZARANI care majoritatea n-au facut nimic in viata lor, n-au realizat nimic, doar s-au dat pe linga butoiul cu miere, sugatori bugetari din tata-n fiu,la ORAS, sa-ti ia ce-i al tau ,pe nimica, ca asa stiu ei ca se procedeaza. Asa au fost invatati la scoala de vara. Ia mai cititi nitel "Ion" de Rebreanu, ca n-are nici 100 de ani vechime...
Postat 28 Septembrie 2022, 14:59 de excalibur
KP aka mama Omida
In capul tau doar filmele de casa se bucură de lucrare , problema e ca pe tine nu te interesează cetățeni și dai cu propaganda. Dacă nici la Vaslui nu-ți place încearcă la Moscova sa vezi ce fain e acolo.
Postat 28 Septembrie 2022, 14:45 de Sandu2100
Nu trebuie nicio lărgire de străzi.
Rar prin lume se reconfigurează străzile urbane, prin exproprieri, donații de terenuri și alte artificii inutile. Trebuie modernizate căile de acces, așa cum sunt, ca să se poată circula civilizat. Motivele invocate cu nevoia de lărgire este penibilă și are strict rolul de a da mai mult de lucru firmelor "de casă".
Postat 28 Septembrie 2022, 14:11 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON