URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2022, 10:25

Cum ne afectează pe toţi arderea deşeurilor (VIDEO)

Incendierea deşeurilor a devenit o practică în ultima perioadă, iar efectele asupra mediului şi sănătăţii noastre sunt cât se poate de grave. AVE Bihor îşi îndeamnă ferm clienţii să nu recurgă la astfel de gesturi, care atrag chiar şi răspunderea penală a celor care le comit.

Incendierea sau îngroparea deşeurilor sunt infracţiuni care se pedepsesc cu închisoare de la trei la cinci ani.

Ce se întâmplă atunci când ardem deşeuri reciclabile

Atunci când sunt arse, deşeurile eliberează în atmosferă compuşi chimici, care sunt toxici atât pentru natură, cât şi pentru organismul uman. Plasticul, de exemplu, emană, printre altele, dioxină, o substanţă extrem de periculoasă, care cauzează cancer, probleme de imunitate, infertilitate şi alte afecţiuni.

"Deşeurile eliberează aceste substanţe chimice, toxice pentru organismul uman. Dacă le inhalăm, putem avea diferite probleme de sănătate. Oamenii nu înţeleg că astfel de acţiuni sunt în defavoarea tuturor", spune Székely-Farkas Tia, responsabil de mediu AVE Bihor.

Compuşii chimici emanaţi în urma arderii deşeurilor nu au gust sau miros. Ei pot fi stocaţi în organism pe termen foarte lung, după ce intră în corp prin inhalare/ingestie directă sau prin consumul de carne, lapte, ouă de la animalele contaminate. Odată intrate în organism, aceste substanţe pot rămâne şi genera consecinţe timp de decenii - femeile le transmit copiilor, care se pot naşte cu diverse afecţiuni fizice sau mintale.

Arderea deşeurilor reciclabile este un nonsens

În contractul pe care AVE Bihor l-a făcut cu clienţii săi, este stipulat clar faptul că ridicarea deşeurilor reciclabile este gratuită. În acest sens, arderea deşeurilor tip PET nu are niciun sens, pentru că scoaterea lor în stradă pentru ridicare nu încarcă nota de plată.

"Când sunteţi martori la incendierea unor deşeuri, puteţi să sesizaţi autorităţile la 112 un caz de poluare. Nu rămâneţi indiferenţi, pentru că aceste gesturi ne afectează pe toţi!", spune Székely-Farkas Tia, responsabil de mediu AVE Bihor.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
[min 0:50] AVE Bihor preia gratuit deseurile reciclabile in baza contractelor incheiate cu clientii sai
Deci, hirtie,plastic,metal sunt preluate gratuit? Asa da! Pe cind si in Oradea?
Postat 10 Octombrie 2022, 10:40 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON