URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
29 Iunie 2020, 09:37

Cum colectăm selectiv deşeurile?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din acest an, indiferent că locuiesc în oraşele sau în satele din Bihor, că au fost sau nu obişnuiţi până acum cu colectarea separată a deşeurilor, când vine vorba de salubrizare, toţi bihorenii vor trebui să respecte aceleaşi reguli.

„Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor” (SMID) a fost anume gândit pentru a asigura reguli unitare şi eficiente în colectarea deşeurilor produse de bihoreni. Cea mai importantă regulă pe care o prevede SMID este colectarea selectivă a deşeurilor, adică aruncarea separată a deşeurilor care pot fi valorificate, prin reciclare sau refolosire.

Chiar dacă presupune un mic efort suplimentar din partea cetăţenilor, colectarea selectivă este obligatorie nu doar pentru conformarea la normele europene, ci mai ales pentru ca Bihorul să fie un judeţ curat.

Care sunt deşeurile care pot fi reciclate?

Indiferent că locuiesc în mediul urban sau în cel rural, bihorenii vor arunca deşeurile în cinci fracţii, din care trei sunt compuse din deşeuri reciclabile, dar modalitatea şi frecvenţa de colectare diferă.

O fracţie este cea formată din hârtii şi cartoane, care va fi aruncată de bihorenii care locuiesc în zonele de blocuri din mediul urban în containere de culoare albastră. Bihorenii care locuiesc în zonele de case din oraşe le vor arunca în saci care vor fi colectaţi bilunar de operatorii de salubritate. La fel va fi şi în cazul bihorenilor care locuiesc în mediul rural: hârtiile şi cartoanele vor fi predate spre colectare operatorilor de salubritate în saci de culoare albastră, de două ori pe lună.

Fracţia compusă din deşeurile de metal şi plastic se va colecta într-o manieră asemănătoare, însă culoarea asociată acestor deşeuri reciclabile este galben. Aşadar, bihorenii care locuiesc la blocuri le vor arunca în containerele galbene anume amplasate în vecinătatea imobilului, iar cei care locuiesc la case, indiferent dacă în oraşe sau sate, vor primi saci pentru colectarea lor.

A treia fracţie de deşeuri reciclabile este cea a sticlelor. Aceste deşeuri se vor arunca de către toţi bihorenii în pubele de culoare verde, care vor fi colectate de operatorii de salubritate o dată pe lună.

Ce facem cu celelalte deşeuri?

Pe lângă cele trei fracţii uscate, bihorenii vor mai arunca separat două categorii de deşeuri: biodegrabile şi reziduale.

Deşeurile biodegradabile sunt resturile care se descompun şi, prin fermentare, formează compostul, adică un îngrăşământ vegetal. În această categorie intră resturile de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea şi resturi de ceai, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite, coji de ouă şi de nucă, cenuşă de la sobe (dacă se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte, plante de casă, resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate, ouă, lemn mărunţit, ziare, hârtii sau cartoane umede şi murdare, şerveţele şi batiste de unică folosinţă.

În mediul urban, deşeurile biodegradabile vor fi colectate săptămânal de către operatorii de salubritate, din pubele de culoare maro. În mediul rural, pentru că compostul este un foarte bun fertilizant pentru plante, bihorenii vor fi încurajaţi să producă acest îngrăşământ în curţile proprii, astfel că această fracţie nu va fi colectată distinct de operatorii de salubritate.

După ce au sortat deşeurile şi au predat spre reciclare fracţia uscată şi au transformat în compost resturile biodegradabile, bihorenilor le rămâne cea de-a cincea fracţie pe care o colectează separat: deşeurile reziduale. În această categorie intră resturile care nu se pot valorifica prin reciclare sau compostare, iar ele vor fi aruncate de cetăţeni în pubele negre. Operatorii de salubritate vor colecta această fracţie săptămânal de la întreaga populaţie a judeţului Bihor.

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor” a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi este implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2843 RON
  • 1 EUR = 4.8365 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON