URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2020, 09:37

Cum colectăm selectiv deşeurile?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din acest an, indiferent că locuiesc în oraşele sau în satele din Bihor, că au fost sau nu obişnuiţi până acum cu colectarea separată a deşeurilor, când vine vorba de salubrizare, toţi bihorenii vor trebui să respecte aceleaşi reguli.

„Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor” (SMID) a fost anume gândit pentru a asigura reguli unitare şi eficiente în colectarea deşeurilor produse de bihoreni. Cea mai importantă regulă pe care o prevede SMID este colectarea selectivă a deşeurilor, adică aruncarea separată a deşeurilor care pot fi valorificate, prin reciclare sau refolosire.

Chiar dacă presupune un mic efort suplimentar din partea cetăţenilor, colectarea selectivă este obligatorie nu doar pentru conformarea la normele europene, ci mai ales pentru ca Bihorul să fie un judeţ curat.

Care sunt deşeurile care pot fi reciclate?

Indiferent că locuiesc în mediul urban sau în cel rural, bihorenii vor arunca deşeurile în cinci fracţii, din care trei sunt compuse din deşeuri reciclabile, dar modalitatea şi frecvenţa de colectare diferă.

O fracţie este cea formată din hârtii şi cartoane, care va fi aruncată de bihorenii care locuiesc în zonele de blocuri din mediul urban în containere de culoare albastră. Bihorenii care locuiesc în zonele de case din oraşe le vor arunca în saci care vor fi colectaţi bilunar de operatorii de salubritate. La fel va fi şi în cazul bihorenilor care locuiesc în mediul rural: hârtiile şi cartoanele vor fi predate spre colectare operatorilor de salubritate în saci de culoare albastră, de două ori pe lună.

Fracţia compusă din deşeurile de metal şi plastic se va colecta într-o manieră asemănătoare, însă culoarea asociată acestor deşeuri reciclabile este galben. Aşadar, bihorenii care locuiesc la blocuri le vor arunca în containerele galbene anume amplasate în vecinătatea imobilului, iar cei care locuiesc la case, indiferent dacă în oraşe sau sate, vor primi saci pentru colectarea lor.

A treia fracţie de deşeuri reciclabile este cea a sticlelor. Aceste deşeuri se vor arunca de către toţi bihorenii în pubele de culoare verde, care vor fi colectate de operatorii de salubritate o dată pe lună.

Ce facem cu celelalte deşeuri?

Pe lângă cele trei fracţii uscate, bihorenii vor mai arunca separat două categorii de deşeuri: biodegrabile şi reziduale.

Deşeurile biodegradabile sunt resturile care se descompun şi, prin fermentare, formează compostul, adică un îngrăşământ vegetal. În această categorie intră resturile de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea şi resturi de ceai, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite, coji de ouă şi de nucă, cenuşă de la sobe (dacă se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte, plante de casă, resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate, ouă, lemn mărunţit, ziare, hârtii sau cartoane umede şi murdare, şerveţele şi batiste de unică folosinţă.

În mediul urban, deşeurile biodegradabile vor fi colectate săptămânal de către operatorii de salubritate, din pubele de culoare maro. În mediul rural, pentru că compostul este un foarte bun fertilizant pentru plante, bihorenii vor fi încurajaţi să producă acest îngrăşământ în curţile proprii, astfel că această fracţie nu va fi colectată distinct de operatorii de salubritate.

După ce au sortat deşeurile şi au predat spre reciclare fracţia uscată şi au transformat în compost resturile biodegradabile, bihorenilor le rămâne cea de-a cincea fracţie pe care o colectează separat: deşeurile reziduale. În această categorie intră resturile care nu se pot valorifica prin reciclare sau compostare, iar ele vor fi aruncate de cetăţeni în pubele negre. Operatorii de salubritate vor colecta această fracţie săptămânal de la întreaga populaţie a judeţului Bihor.

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor” a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi este implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON