Din acest an, indiferent că locuiesc în oraşele sau în satele din Bihor, că au fost sau nu obişnuiţi până acum cu colectarea separată a deşeurilor, când vine vorba de salubrizare, toţi bihorenii vor trebui să respecte aceleaşi reguli.
„Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor” (SMID) a fost anume gândit pentru a asigura reguli unitare şi eficiente în colectarea deşeurilor produse de bihoreni. Cea mai importantă regulă pe care o prevede SMID este colectarea selectivă a deşeurilor, adică aruncarea separată a deşeurilor care pot fi valorificate, prin reciclare sau refolosire.
Chiar dacă presupune un mic efort suplimentar din partea cetăţenilor, colectarea selectivă este obligatorie nu doar pentru conformarea la normele europene, ci mai ales pentru ca Bihorul să fie un judeţ curat.
Care sunt deşeurile care pot fi reciclate?
Indiferent că locuiesc în mediul urban sau în cel rural, bihorenii vor arunca deşeurile în cinci fracţii, din care trei sunt compuse din deşeuri reciclabile, dar modalitatea şi frecvenţa de colectare diferă.
O fracţie este cea formată din hârtii şi cartoane, care va fi aruncată de bihorenii care locuiesc în zonele de blocuri din mediul urban în containere de culoare albastră. Bihorenii care locuiesc în zonele de case din oraşe le vor arunca în saci care vor fi colectaţi bilunar de operatorii de salubritate. La fel va fi şi în cazul bihorenilor care locuiesc în mediul rural: hârtiile şi cartoanele vor fi predate spre colectare operatorilor de salubritate în saci de culoare albastră, de două ori pe lună.
Fracţia compusă din deşeurile de metal şi plastic se va colecta într-o manieră asemănătoare, însă culoarea asociată acestor deşeuri reciclabile este galben. Aşadar, bihorenii care locuiesc la blocuri le vor arunca în containerele galbene anume amplasate în vecinătatea imobilului, iar cei care locuiesc la case, indiferent dacă în oraşe sau sate, vor primi saci pentru colectarea lor.
A treia fracţie de deşeuri reciclabile este cea a sticlelor. Aceste deşeuri se vor arunca de către toţi bihorenii în pubele de culoare verde, care vor fi colectate de operatorii de salubritate o dată pe lună.
Ce facem cu celelalte deşeuri?
Pe lângă cele trei fracţii uscate, bihorenii vor mai arunca separat două categorii de deşeuri: biodegrabile şi reziduale.
Deşeurile biodegradabile sunt resturile care se descompun şi, prin fermentare, formează compostul, adică un îngrăşământ vegetal. În această categorie intră resturile de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea şi resturi de ceai, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite, coji de ouă şi de nucă, cenuşă de la sobe (dacă se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte, plante de casă, resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate, ouă, lemn mărunţit, ziare, hârtii sau cartoane umede şi murdare, şerveţele şi batiste de unică folosinţă.
În mediul urban, deşeurile biodegradabile vor fi colectate săptămânal de către operatorii de salubritate, din pubele de culoare maro. În mediul rural, pentru că compostul este un foarte bun fertilizant pentru plante, bihorenii vor fi încurajaţi să producă acest îngrăşământ în curţile proprii, astfel că această fracţie nu va fi colectată distinct de operatorii de salubritate.
După ce au sortat deşeurile şi au predat spre reciclare fracţia uscată şi au transformat în compost resturile biodegradabile, bihorenilor le rămâne cea de-a cincea fracţie pe care o colectează separat: deşeurile reziduale. În această categorie intră resturile care nu se pot valorifica prin reciclare sau compostare, iar ele vor fi aruncate de cetăţeni în pubele negre. Operatorii de salubritate vor colecta această fracţie săptămânal de la întreaga populaţie a judeţului Bihor.
Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor” a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi este implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.
(advertorial)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.