URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2020, 14:33

Cum au luat țeapă ecologiștii de partid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În splendida luncă a Crişului, între podurile Paralelor şi Ladislau, de zeci de ani se luptă să supravieţuiască sălciile pletoase, chinuite de inundaţii şi rupte de vânt. Acum câţiva ani, chiar mă întrebam într-un editorial unde sunt ecologiştii să planteze copaci tineri în locurile rămase goale.

Ei bine, iată că au apărut şi ecologiştii! În iarna asta primăvăratică, vântul a rupt o mare parte din sălcii. Crengile uriaşe au căzut în apă constituind un baraj natural unde s-au adunat cantităţi însemnate de sticle de plastic. Cei de la Apele Române s-au apucat să extragă putregaiurile şi să adune peturile.

O simplă poză pe Facebook a fost de ajuns ca iubitorii de clorofilă să se isterizeze. Au curs clasicele cuvinte: beton, oxigen, clorofilă, primărie. În iureşul creat, activistul ecologist Orlando Balaş, un om plin de calităţi, a pus de un protest împotriva samavolniciilor Primăriei.

Între timp s-a aflat că buba, dacă ar fi una, ar aparţine celor de la ABA Crişuri. Aşa că, pentru a nu se face chiar de mândra baftă, au dat protestului o altă denumire. Mai exact l-au transformat într-un priveghi în memoria celor 20.000 de copaci distruşi de administraţia Bolojan. Între noi fie vorba, numărul ăsta îmi aduce aminte de cei 15.000 de specialişti ai regimului Constantinescu sau de miliardul de animale distruse de incendiile din Australia, nişte valori aberante ce nu pot fi verificate.

Pe pod, la demonstraţie, au apărut ca de obicei aceiaşi cavaleri ai cauzelor pierdute, ba chiar şi fostul europarlamentar de mic litraj, Emilian Pavel, care a vrut să arate că şi în PSD există admiratori ai fotosintezei. De lângă domnia sa nu putea să lipsească fostul scutier, Flavius Bunoiu, ajuns acum la USR, semn că ocrotirea naturii este o acţiune transpartinică. Adevărul este că decât să fi stat pe pod aiurea, mai bine puneau mâna pe hârleţe şi plantau nişte sălcii plângătoare, chiar dacă o făceau cu o întârziere de 25 de ani.

Din păcate, ecologiştii au tot mai des apucături partizane. Lăsând la o parte că nu scot un sunet când e vorba de chelirea munţilor, nici în Oradea nu acţionează decât selectiv. Au avut o tentativă de indignare când s-au toaletat arborii din parcul fostului Muzeu, dar când au aflat că zona nu aparţine de târla lui Bolojan şi-au înghiţit invectivele.

Îmi pare rău că un profesionist ca Orlando a preferat să se revolte în bula lui pe Facebook, în loc să fi rămas în comisia înfiinţată de Primărie, care dă aprobare pentru tăierea arborilor din oraş. Dar e mai simplu să plantezi panseluţe în spaţiul virtual, decât să-ţi iei responsabilitatea păstrării unor copaci care la prima rafală de vânt ar putea să pice-n capul cetăţenilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@Alin80
In cariera de drujbas birtinezul are cateva trofee de marca: sutele de nuci taiati si exportati pe sustache din pepiniera de pe Borsului sau stejarii pusi la pamant FARA AVIZ in centru. ,,Organele" s-au sesizat, au taraganat si punct. Acum, cu ai lui la butoane, ce crezi ca va face? Exact! Va taia si mai mult!
Postat 02 Martie 2020, 08:58 de pinonel
Leucuta
Ești într-o frustrare continuă, ba de câte ori ai fost premiat, ba că nu ai vândut mașini de spălat, mereu simți nevoia să confirmi/infirmi. La succesul tău ai plantat sau finanțat plantarea vreunui arbore? Arată-ne poze cu ce ai plantat nu cu ce au tăiat alții! Te-a atacat imaginația ta trei ani de zile, odată am scris asta aici acum câteva zile, ți-am atins un punct sensibil se pare. Scrie ce vrei, eu am încheiat.
Postat 01 Martie 2020, 20:55 de oradeaveche
...
Eu am mers la manifestatie pt oprirea taierilor arborilor din radacina si a toaletarilor. Eu am dus 170 poze cu arbori masacrati de acest... Bolojan! Eu nu am vorbit deloc de cele 6 salcii taiate din radacina langa pod, pt tine si cei din Primarie fiind doar niste ramuri taiate ... eu am cerut oprirea tuturor taierilor. Eu nu am nevoie de imagine, sunt premiat ANUAL de CCIB ... spre deosebire de tine. ABA CRISURI nu este sub PNL? Ba da ... d-le rautacios! Voloseniuc Dumitru .... omul pus de Bolojan ca director general la ABA CRISURI in 2012 ( desi avea 10 clase ...) de ce are 5 dosare penale la DNA cu furturi de sume mega uriase? E ultimul răspuns ca-l dau unui om mic ca tine: acum zici ca-i adevarat ca nu e o pb sa vinzi masini de spalat... culmea 3 ani m-ai tot atacat cu acesta pb, și e mare pt ca spuneai ca eu am vândut acele mașini. Esti neintelept si invidios .... si te las sa privesti spre fostul Parc Ciuperca cum Bolojan al tau achita amicului sau din Gavella (firma zero in 2008, dupa 12 ani de administrație Bolojan e firma f mare ...) milioane lei + tva anual pt a pune 2 grinzi de beton, dupa ce Bolojan, un om cu minte putina, a aprobat taierea tuturor brazilor, pinilor si arborilor de pe deal si astfel la prima ploaie a alunecat dealul cu tot cu puietii pusi de ilustrul PNL si Bolojan! Oameni ce trebuiau arestati de DNA!
Postat 01 Martie 2020, 20:13 de Alin80
Leucuta
Atac atitudinea ta, manipulezi. În cazul de față, salciile de pe mal, ai dat-o în bară. În primul rând că ține de ABA nu de Bolojan, în al doilea pentru că nu s-a tăiat nici o salcie, doar s-au toaletat ramuri căzute sau aplecate în apă. Spun asta cu certitudine pentru că am fost acolo din primul moment când au pornit motofierestraiele. Eu am ales în viață să trec neobservat, spre deosebire de tine eu nu-mi fac capital de imagine, nu caut orice ocazie să intru în cadru. Tu duci un război orb cu “escrocul” Bolojan, absolut neconstructiv. Am înțeles că politica așa se face, prin atacuri, dar la mine nu ține. Nu-i o rușine să vinzi mașini de spălat sau cabluri, atitudinea contează.
Postat 01 Martie 2020, 14:41 de oradeaveche
Călin...
De ce ce nu ataci pozele aduse de mine la interviul dat la PRO TV? Tu ma ataci pe mine cu o minciuna. Combate pozele unde se vede ca Bolojan, escrocul taie arborii verzi si sustine ca-s uscati. Acele, sute de poze sunt o dovada reala si nineni nu o poate contesta! Ești o persoana invidioasa care nici măcar n-are curaj sa-și dea numele, ți-ai pus doar un “prenume”. Chiar daca minciuna ta ar fi reala, cum ca eu as fi vandut masini vechi spalat, ar fi un motiv de lauda datorită nivelului la care am ajuns... Sa furi, ca Bolojanul tau, este urat ... Nu sa muncesti cinstit, chiar vanzand masini de spalat ca amicul meu Nicu Urdea (nu eu ...)! Dar avand minte putina... asta e nivelul tau. Acum 4 luni am luat, cu 6 firme, premii de la CAMERA DE COMERT si INDUSTRIE BIHOR, nr 1 in Bihor. Pe locul 2 cu 4 premii a fost PLASTOR (vezi poze de premiere cu dl. Badea și Ioan Micula). Asa ca? Ce mai poti zice rău de mine? Asta cu masinile de spalat e minciuna, Nicu Urdea a tinut in curtea mea masini de spalat si masini auto. Eu locuiam pe vremea aceea in Timisoara si nu aveam cum sa vând asa ceva ...
Postat 01 Martie 2020, 12:53 de Alin80
Leucuta
Hai să vedem, asta ține de înțelepciunea invocată de tine, din punct de vedere juridic ce-i mai greu de dovedit faptul că Bolojan “plătește milioane de euro firmelor căpușă” sau că tu vindeai mașini de spălat dintr-o curte din Ioșia? Paradoxal nu-mi place de Bolojan pentru că nu tolerează alte opinii și nu respectă dreptul la proprietate dar de data asta l-ai atacat degeaba, au fost alte oportunități pe care le-ai ratat. Succes, Călin.
Postat 29 Februarie 2020, 23:22 de oradeaveche
Vali Leucuta
Primarul Bolojan a semnat si stampilat fiecare contract cu RER ECOLOGIC si ELECTBRANS SRL pt taierile si toaletarile de arbori, 12.000 arbori pe 3 ani! Nimeni nu poate contesta acest lucru, la fel cum nu se poate contesta nici arhiva de poze prezentate de mine la PRO TV, prin care dovedesc ca se taie arborii verzi, pe motivul mincinos ca sunt uscati! Toti arborii ce se toaleteaza, adica mutileaza... se usca in primul an! Bolojan are multe metode prin care plateste milioane Euro firmelor capusa! Un individ care nu-și da numele, ma ataca mereu, ca in anii ‘90 as fi vandut masini de spalat vechi, iar acum ma dau MARE ECOLOGIST. Niciodata nu m-am ocupat de asa ceva! Individul este invidios pt ca sunt premiat anual de CAMERA DE COMERT si Industrie Bihor pt afacerea nationala pe care am realizat-o... El, asa ceva, nu a putut realiza, pt ca nu are intelepciune pt asa o realizare!
Postat 29 Februarie 2020, 21:06 de Alin80
Bun articolul
Bine s-a zis in articol, oamenii astia au ceva impotriva lui Bolojan si atat, altceva nu ii interesaza. Sa le fie rusine, si mai ales celor din USR si PSD, care repede au sarit cand au auzit ca e ceva impotriva primarului!
Postat 29 Februarie 2020, 05:22 de artistul
Protestează, dar nu știu de ce
Trebuia să se uite înainte, ce se întâmplă, acu și-au dat cu firma-n cap. Sa se înscrie în planul național de împădurire. Eu m-am înscris.
Postat 28 Februarie 2020, 16:34 de Sandu2100
Ipocrizie.
Unul dintre protestatari (destul de vehement) cel în geacă albastru deschis, vindea mașini de spălat uzate (rebuturi din occident) la începutul anilor ‘90, acuma îi mare ecologist. Plină-i politica de cutre și oportuniști.
Postat 28 Februarie 2020, 16:10 de oradeaveche
mamavoastra
Nu s-a tăiat nici un copac, s-au tăiat crengi masive rupte sau căzute în apă.
Postat 28 Februarie 2020, 15:18 de oradeaveche
Tot aud ca aveau ramuri rupte
Dar culmea ca trunchiul era alb bine mersi, nici o urma de putrezire. Se pot taia ramuri uscate, dar explicati-mi ce sens are sa taiati tot copacul?
Postat 28 Februarie 2020, 15:10 de Mamavoastra
poate vin srilankezi să vrea să lucreze în florărie
Nu aduce anul ce aduce ceasul: plecarea florarului din chioșcul de lângă sălciile prăbușite coroborată cu dezvăluirea acestuia că nu găsește cumpărător la biznisul cu flori deschide o ocazie nesperată de ecologiștii, de protestatarii, de susținătorii și de oportuniștii orașului. Ocazia este aceea de a prelua o afacere la cheie, o activitate vizibilă, o imagine eco, o muncă frumoasă și bănoasă și totodată posibilitatea de a continua înfrumusețarea locului începută de familia de florari: aceștia au plantat flori în tot Parcul Libertății, acum continuatorul din chioșcul cu flori poate extinde aria de activitate și poate planta sălcii si poate înfrumuseța lunca Crișului. Locuitorii ar prinde doi iepuri dintr-o lovitură, s-ar redeschide o florărie cu care se obișnuiseră și exemplul bun de amenajare voluntară a împrejurimilor ar continua poate până l-ar mai urma și altcineva și ar contribui la educația cetățenească. Fapte nu vorbe...
Postat 28 Februarie 2020, 15:10 de decalog
betoate si asfalt
pacat de politizare dar copacii nu sunt cei mai bine vazuti de PMO sau poate uneori de cei care aplica toaletarile, vezi multe cazuri in care toaletare inseamna secerarea coroanei copacului iar rapsunsul vien ca a fost aporbata o toaletare si care l-a transformat in ciot. ce-i drept ca uneori asta o fac cetatenii care urasc copacii si sunt, din pacate, multi in ORadea car eprobabil in copilarie adus lipsa de asfapt si beton nu de copacii si acuma se vad rezultatele, poate chiar si in cazul primarului sa fie un efect subliminal venit din copilarie.
Postat 28 Februarie 2020, 14:51 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON