URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2021, 14:15

Cum am luat ţepi de la mitici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iată că povestea cu proiectul ţepilor de deasupra parcării subterane de pe strada Independenţei nu s-a terminat. După ce Primăria Oradea, la reacţia dură a orădenilor, a renunţat la proiectul câştigător al domnului arhitect Dragoş Dragnea, acesta cere daune estimate undeva pe la 62.000 de euro

Degeaba ne vom lamenta că suntem victime, cel mai bun mod de a închide acest diferend este să plătim sumele cerute, consolându-ne cu ideea că nu mai contează un geam spart la o casă mare...

Este clar că nu ştim să încheiem un contract blindat, care să ne ferească de asemenea incidente. Poate că trebuia stipulat de la început ca decizia juriului de specialitate să conteze doar 50%, lăsându-le astfel şi orădenilor bucuria - şi şansa - de a-şi da cu părerea. Aşa, ne-am trezit cu nişte ţepi din Regat înfipte în inima vehiului burg imperial. De unde se vede clar că Fanarul e mai vital, mai pragmatic şi mai ancorat în realitatea românească decât spiritul Europei Centrale.

Dar ar fi păcat ca acest proiect al domnului Dragnea, dacă tot îl vom plăti, să nu fie pus în operă în Oradea. Eu cred că cel mai bun loc de amplasare ar fi Piaţa de Vechituri (100). Acolo e evident că sunt necesare nişte parasolare pentru comercianţi, iar de ţepi s-ar putea atârna valtrapuri care să facă umbră. În plus, şi ţepile din Bucureşti ar avea ocazia unică să vadă cum arată o centură cu pasaje supraterane, pentru că în zona lor aşa ceva nu există.

Prin implementarea acestui proiect s-ar rezolva şi o problemă etnică. Iniţial, piaţa se numea Ocska, adică o denumire ungurească. Acum se cheamă Piaţa 100 în amintirea aniversării a 100 de ani de administraţie românească. Hai să numim Piaţa: "La ţepile din Capitală", şi astfel nu vor mai exista discuţii între români şi maghiari!

Odată lucrarea pusă în operă, s-ar putea face o inaugurare măreaţă, în prezenţa autorităţilor şi reprezentanţilor firmei de arhitectură, muzica fiind asigurată de rapsodul şomer Cornel Borza, care ne va încânta cu celebrul său şlagăr "Ţepe, lepe prin urzici"... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
neah
Pe mine nu ma deranjau nici tepile alea dar erau uratele. Pe de alta parte proiectul ales de oradeni nu e cel mai bun dintre cele prezentate. Dar eu cred ca oricare ar fi aratat si va arata ok la sfarsit. Acum daca tot trebuie dat banul, articolul e bun ;)
Postat 07 Ianuarie 2022, 00:31 de nihil
Latraii
Proiectul nici nu era chiar asa de rau, e una de-al vedea in faza de proiect/desen, si alta in realitate!! Dar cand te uiti in gura sumedeniei de arhitecti-urmanishi-ecologi-esteti-parerologi-latrai de care e plina Oradea (mai ales in Cinkapana...), nu iese nimic si ajungi la paradigma lui Nastratin Hodgea si cuptorul, riscand sa nu ai unde-ti coace pita... Cazul/cazurile de la Oradea nu e singulare pe guguloul Terra, piramida de la Louvre a fost foarte contestata precum si Centrul Pompidou si exemple sunt cu miile. Terasa de pe malul Crisului de langa pod (nu-i retin numele...) are clienti direct proportional cu tsunami-ul de latraturi su urlete ragusite de la darea ei in folosinta!! Incadrarea ei in "ambientul urbanistic" a avut loc "câtingan" (cum se spune pe la Bihor...) in sufletele si constiinta oradenilor, fara a lasa urme. Vocea strazii duce foarte rar la rezultate pozitive astfel ca decidentii trebuie sa fie consecvanti si sa-si urmeze neabatut deciziile, ca altfel cadem de fraieri si platim cu to(n)tii!!
Postat 02 Ianuarie 2022, 09:11 de AnaConda
Pentru cei ce nu-ntelege...
Filmul care urmeaza a fi proiectat oradenilor in anul ce vine, se traduce "Cine m-a f_tut?". Regia si scenariul, aceeiasi ca in primele doua serii. Intrarea libera. Liberala?
Postat 01 Ianuarie 2022, 14:35 de excalibur
Un titlu stupid
Printr-o tehnica primitiva, utilizand expresii facile, autorul vrea sa sugereze cat este de maret, in comparatie cu minusculii "mitici". Dupa parerea mea, si-a dat cu firma in cap.
Postat 01 Ianuarie 2022, 01:48 de marginan
E bun acest PRECEDENT
Ar putea declansa un tsunami de revendicari din partea multor firme si arhitecti care s-au incurcat cu Primaria atomica. De exemplu firma Planwerk din Kluuj, care a lansat proiectul alinierii pe inaltime al cladirilor din centrul istoric [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/hai-cu-inaltarea-primarul-ilie-bolojan-insista-pentru-suprainaltarea-cladirilor-mici-din-centru-149274.html ]. Sau arhitectul RECURENT care proiecteaza pentru PMO, inclusiv neuitata Ciupercă... Dragi arhitecti, s-a dus vorba ca Oradea e un oras cu BANI. [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/intre-oradea-mare-si-bucurestiul-mitic-162593.html ]. Acuma urmeaza sa vizionam filmul artistic: "Cinema foutut". Intrarea libera...
Postat 31 Decembrie 2021, 19:01 de excalibur
Boljan e vinovat
Bolojan a ales proiectul castigator, pentru ca e ieftin. Apoi a vazut reactia oamenilor si a pasat problema lui Birta. Dragnea nu are nici o vina, a castigat corect proiectul. Sa plateasca Bolojan , el e vinovatul, asa e cand vrei numai ieftin. Oricum toate lucrarile lui nu prind 10 ani si vor trebui refacute din nou, ca asa de bine sunt facute sau gandite.
Postat 31 Decembrie 2021, 18:15 de adi13
Productia de tepe
Da, o propunere interesanta mutarea la ocsko /100.S-ar putea ca si alte orașe din tara sa - i ceara domnului arhitect replicarea lucrării., deci ar putea deveni si mai celebru, si mai bogat. Pt. Numele "la tepele din capitala" ar trebui poate ceva sondaj de opinie. Nu stiu care era numele inițial propus de arhitect.
Postat 31 Decembrie 2021, 15:42 de User anonimizat
Mirceo, ti-au marit penalii norma la dezinformari?
Noi, oradenii, nu am luat ,,ţepi" cu porcaria aia, am luat tepi cand am votat. Asa tampenie de vot ca la ultimele locale n-am vazut nici in Duminica orbului, in '90! Revin. Afacerea a fost pusa la cale de birtinez&gasca. Vazand ce scandal s-a iscat, l-a pus pe birtanez sa dreaga treaba. Abia DUPA si-au amintit de prostime. Banii pt. mitic sa-i dea birtinezul, birtanezul si lacheii lor din cl, asa ar fi corect, cine a gresit sa plateasca!
Postat 31 Decembrie 2021, 14:28 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON