URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2022, 18:00

Cu umeraşul în cutia milei! Un preot a fost filmat în timp ce fură banii donaţi în biserică

Cu umeraşul în cutia milei! Un preot a fost filmat în timp ce fură banii donaţi în biserică (Sursa foto: captură video Libertatea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe înregistrări video în care un preot este surprins în timp ce scoate bani cu umeraşul din cutia milei amplasată în biserica în care slujeşte au fost publicate, marţi, de jurnaliştii de la Libertatea, care susţin că acesta avea şi un sistem de a fura banii prin eliberarea chitanţelor de donaţii.

Potrivit site-ului Libertatea.ro, este vorba despre preotul Viorel Olaru care a slujit la Biserica Sfântul Proroc Daniel din cartierul Berceni din Bucureşti.

Enoriaşii care merg la acea biserică au povestit că preotul fura bani din cutia milei încă din 2017 cu un "umeraş subţire din sârmă, cum primiţi când vă ridicaţi hainele de la curăţătorie".

Jurnaliștii au primit şi câteva înregistrări video, surprinse de camerele de supraveghere, în care se vede cum preotul duce cutiile milei în altar şi foloseşte umeraşul din sârmă pentru a scoate bani din ele.

Libertatea subliniază că acest lucru este interzis, potrivit Hotărârii nr. 8783 din 25 octombrie 2011 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care spune că banii din acele cutii ar trebui să ajungă la săraci. Ei trebuie scoşi "de paroh şi preoţii coslujitori, dacă sunt mai mulţi preoţi, în prezenţa epitropului bisericii şi, prin rotaţie, unul dintre consilierii parohiali", se arată în document.

Mai mult decât atât, Viorel Olaru a inventat chiar şi un sistem prin care reuşea să păstreze pentru el câteva sute de lei din banii donatorilor. "Schema era simplă. În dreptul cifrelor se scria întâi "50", apoi, în dreptul rubricii sumei în litere, se lăsa spaţiu şi se scria "cincizeci", sume care se imprimau pe cotor, chitanţa care rămânea în contabilitate. Apoi, pe chitanţa tăiată, dată credinciosului, erau adăugate cifra 3 sau 4, în funcţie de sumă – 350, 450 – şi "prefixul" în litere, "trei sute" sau "patru sute", dar şi serviciul exact, care lipsea de pe foaia trecută în contabilitate", explică jurnaliştii.

Aceştia au primit chiar şi câteva imagini care demonstrează mecanismul creat de preot.

Chitanța din contabilitatea bisericii: 


Chitanța primită de enoriaș: 

Citeşte întregul materialul pe www.Libertatea.ro!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
jalnic specimen, dar orice padure are uscaturile ei
stirea e adevar, si popa asta merita puscarie, reclamat chiar de catre BOR, ptr si pe ei i-a furat pana la urma. Dar e ciudat cum asta e stire nationala, cand ar trebui sa fie locala la Bucuresti, sa vada superiorii lui si sa ia masuri, ca nu are ce face oradeanul (decat daca se vrea si propaganda sa nu mai dea lumea bani la biserica). Eu stiu si popa de la noi din zona care chiar sunt oameni cinstiti, smeriti si implicati, si s-au strans zeci de mii de euro ptr sarmani care au ajuns unde trebuie!
Postat 30 Noiembrie 2022, 16:02 de unu
Dar ce credeau unii enoriași ...
... că banii rămân blocați în cutie? Că nu se golește decât cu ocazia pupării moaștelor? Voi știți cât costă curentul la o biserică? Sau că trebuie întreținută și păstrată curățenia? Bașca faptul că preoții sunt bugetari și au tot felul de nevoi.
Postat 30 Noiembrie 2022, 09:56 de KP
GLUMA
Ce gluma buna , auzi ce spune “ BANII TREBUIE SA AJUNGA LA SARACI “ :))) Care saraci au primit bani de la Sfiintiile si Preasfintiile lor vreodata ? Eventual la SĂRĂCII NU LA SARACI , la sărăciile de popi care cheltuie tot ce se da pt saraci pe Maybach si pe alte masini de Lux ce isi cumpara popii si pe huzurul lor , pestele de la cap se inpute , asa ca trebuie sa ii arestam si pe preasfiintiile lor episcopi si preafericiti
Postat 29 Noiembrie 2022, 22:15 de Mare_blue17
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON