URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2019, 17:25

Cu statuia prin oraş! Mihai Viteazul nu a încăput pe poarta facultăţii unde Primăria Oradea voia să-l depoziteze (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După scandal, supriză! Coborâtă de pe soclu şi încărcată în poziţia culcat pe platforma unui transportor, statuia lui Mihai Viteazul nu s-a lăsat băgată pe poarta prea îngustă a spațiului pe care Facultatea de Arte îl gestionează în strada Traian Blajovici din Oradea.

Cu un metru mai lată!

"Când au ajuns cu statuia la poarta facultăţii s-au trezit că nu intră. Pentru că nu au măsurat din timp intrarea în curte, au costatat că aceasta e cu un metru mai îngustă şi că trebuie să îl ducă pe Mihai Viteazul în altă parte", a povestit un martor pentru BIHOREANUL.

Viceprimarul Florin Birta a confirmat surpriza de care s-au lovit reprezentanţii municipalităţii la relocarea statuii. "Totul a fost în regulă. Statuia a fost luată de pe soclu, aşezată pe trailer în poziţia culcat şi fixată. Abia la destinaţie s-a constatat că aceasta nu încape pe poartă", a explicat edilul.

Potrivit viceprimarului, acest fapt a fost posibil pentru că dimensiunile statuii au fost apreciate doar vizual şi "nimeni nu a urcat pe soclu să o măsoare".

De la facultate la depozit...

Astfel, statuia voievodului a fost plimbată câţiva kilometri prin oraş, din strada Traian Blajovici pe strada Barcăului, spre mirarea trecătorilor care s-au oprit să fotografieze şi să filmeze acest moment rarisim.

"Statuia a fost transportată la depozitul Companiei de Apă Oradea din strada Barcăului, unde va sta câteva zile până identificăm un spaţiu unde va putea fi supusă lucrărilor de reabilitare", a explicat Birta.

Potrivit viceprimarului, pentru orice eventualitate, în documentele pentru relocare municipalitatea a trecut şi aplasamentul din strada Barcăului.

Piaţă pentru voievod

Statuia lui Mihai Viteazul va fi supusă unui proces de restaurare, după care în anul 2021, la finalizarea lucrărilor din fostul Centru Civic, va fi amplasată peste drum de catedrala episcopală "Învierea Domului" într-o viitoare piaţă care va purta numele voievodului.

Monumentul a fost coborât marţi de pe soclu, la un sfert de secol după amplasarea în Piaţa Unirii, în protestele reprezentanţilor Asociaţiei Mihai Viteazul care în urmă cu 25 de ani au plătit pentru realizarea acesteia.

În locul statuii voievodului va fi amplasată statuia Regelui Ferdinand, adusă deja la faţa locului. Monumentul urmează să fie dezvelit pe 23 mai, cu ocazia împlinirii unui secol de la vizita familiei regale în Oradea.

Citiți și articolul Mihai Viteazul a părăsit Piața Unirii. Fostul comandant al Garnizoanei Oradea spune că este o „rușine națională” (FOTO / VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Trebuia ...
... Varianta 1: Ferdinand amplasat la intrarea în Cetate, Viteazu' la loc. Varianta 2: Viteazu' reamplasat în Cetate, Ferdinand pus în Unirii. Varianta 3: Edilul șef, dascăl de aritmetică, reamplasat la Birtinu. Varianta 4: Cursuri de măsurare ochiometrică și la ruletă, pentru toți angajații PMO, începând de la vlădică până la opincă.
Postat 16 Mai 2019, 09:35 de CrisDumi
"Totul a fost în regulă....", probleme sunt doar cu perceptia realitatii....
"Specialistii" primariei Oradea isi desavarsesc imperturbabil programul de "dezvoltare si amenajare" a urbei,conform indicatiilor pretioase si intelepte ale "carmaciului"birtinez. Acelas parcurs il au,altminteri, toate proiectele initiate pe fonduri europene si bani publici in Oradea....fara numar,fara numar,fara noima, fara finalitate...cu asigurarea expresa,"ca sa fie clar...",ca totul este in regula...Sa vina turistii,sa vina comisarii europoeni....sa vada "minunile" infaptuite la Oradea...
Postat 15 Mai 2019, 16:05 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON