URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2024, 12:15

Cu frecvență redusă: În Zona Metropolitană Oradea, RER Vest colectează trimestrial deșeurile textile și sticlele

Cu frecvență redusă: În Zona Metropolitană Oradea, RER Vest colectează trimestrial deșeurile textile și sticlele FĂRĂ CAPACE. În pubelele verzi, bihorenii trebuie să arunce sticle sau borcane, dar fără capace ori dopuri din plastic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vara a adus o schimbare în sistemul de salubritate bihorean, cu care încă nu s-au obişnuit toţi cetăţenii. În Zona Metropolitană Oradea, deşeurile din sticlă nu se mai ridică lunar, ci o dată la trei luni, şi cu aceeaşi frecvenţă se colectează şi o fracţie nou introdusă, cea a textilelor. 

Garanţia reciclării

Prin introducerea sistemului garanţie-returnare a ambalajelor, statul român încearcă să îi constrângă pe toţi românii să trimită la reciclat cât mai multe PET-uri, doze din aluminiu sau ambalaje din sticlă, astfel ca impactul consumului asupra mediului înconjurător să fie cât mai mic. 

Conform unui raport Returo SGR SA din iunie 2024, Bihorul este pe locul 11 în clasamentul privind returnarea ambalajelor de tip PET, cu 5,5 milioane de flacoane predate în sistem, 185 kilograme de plastic, 35 tone de ambalaje din metal şi 385 tone de sticle. 

Pentru că bihorenii predau ambalajele pentru a-şi recupera garanţia, acestea nu mai ajung în sacii sau pubelele pe care le goleşte RER Vest. Drept urmare, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, autoritatea judeţeană în materie de salubritate, a cerut RER Vest să reducă frecvenţa de colectare a sticlelor şi borcanelor care se depozitează în pubela verde de către locuitorii din comunele din jurul Oradiei. 

Calendare noi

Concomitent, Ecolect a decis să introducă o nouă fracţie: deşeurile textile. RER Vest colectează, din poartă în poartă, resturi textile precum lenjerii de pat, perdele, draperii, îmbrăcăminte. În categoria textile nu intră încălţămintea, obiecte de marochinărie, covoare sau alte deşeuri din materiale textile voluminoase. 

Prima colectare a avut loc deja în luna iunie, iar următoarea ridicare a textilelor de la generatorii din Zona Metropolitană se va întâmpla în săptămâna 9-13 septembrie. 

RER Vest le ridică o dată la trei luni, în ziua în care se colectează deşeurile reciclabile. De exemplu, în comuna Biharia, vinerea - aşa că vineri, 13 septembrie, oamenii vor putea scoate textilele în stradă. Apoi, în octombrie, tot vineri, 11 octombrie, se vor goli pubelele verzi cu sticlă ale localnicilor din Biharia.

Toate calendarele care prevăd colectările de textile, sticlă, dar şi ale celorlalte tipuri de deşeuri reciclabile şi reziduale, pot fi ridicate de la sediile primăriilor locale, dar se pot vizualiza şi pe site-ul rervest.ro, secţiunea Utile, Zona Metropolitană Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Frecvența redusă ține de înțelegerea operatorilor cu Ecolect Bihor.
Ecolect Bihor, ca asociație de dezv. intercomunitară ține de managementul Consiliul județean Bihor, condus de Bolojan Ilie care, l-a desemnat ca președinte al asociației pe Mălan. Înțelegerea respectivă a permis operatorilor RER, respectiv AVE care aparține de Keviep SA, să reducă frecvența ridicărilor de deșeuri, exceptând fracțiile curente săptămânale, dar să mențină tariful per client sau gospodărie. Astfel că, de la începerea colectării selective prin SMID, care este Sistemul județean de Management Integrat al Deșeurilor, tariful final să crească de la 100 lei anual per gospodărie, la 290 lei, în decursul a 4 ani de la lansarea acestui proiect impus de către UsE, în scopul creșterii bunăstării "mafiei europene a gunoaielor".
Postat 30 August 2024, 22:50 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON