URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2020, 16:33

Cu 3,8% mai mult! Consiliul Local a aprobat taxele şi impozitele orădenilor pentru anul 2021

Consiliul Local a aprobat joi taxele şi impozitele care vor fi aplicate orădenilor în anul 2021. Hotărârea a fost luată cu 19 voturi, din partea consilierilor liberali, în condiţiile în care cei 6 consilieri ai opoziţiei PSD - UDMR prezenţi la şedinţă s-au abţinut de la vot.

"Nu se vor majora impozitele”

De altfel, social-democratul Adrian Madar a cerut din capul locului amânarea votării proiectului până la refacerea lui. Printre altele, consilierul s-a declarat nemulţumit de modul în care municipalitatea a făcut zonarea orașului la instituirea taxelor de parcare, unde tariful de 3 lei pe oră a fost majorat la 4 lei pe oră pentru zona centrală. "Să ai un park and ride (care se va ridica sub Catedrala Ortodoxă - n.r.) și să-l taxezi ca fiind în zona I, din centrul oraşului, este un non-sens", a susținut Madar.

La rândul său, UDMR-istul Kadar Hunor a anunțat că grupul UDMR se va abţine de la vot. "Am văzut că o parte din propunerile pe care le-am făcut au fost preluate de Primărie. Noi ne vom abţine de la vot pentru că nu au fost luate în considerare toate propunerile", a explicat acesta.

Opoziţia nu s-a lăsat înduplecată nici la intervenţia primarului Florin Birta, care a spus că municipalitatea nu va majora impozitele anul viitor. "Nu se vor majora impozitele, ci doar se actualiza cu rata inflaţiei, conform Codului Fiscal", a spus primarul.

În replică, PSD-istul Emilian Pavel a cerut ca municipalitatea să păstreze la acelaşi nivel şi taxele încasate pentru diferite servicii. "Pentru a fi real că nu mărim taxele, haideţi să renunţăm şi la mărirea taxei de ecarisaj şi a celor din cimitir propuse de Administraţia Domeniului Public", a cerut Pavel. Lucru care nu s-a mai întâmplat însă...

La mai mare!

Concret, taxele şi impozitele care vor fi datorate de populaţie şi firme în anul 2021 vor fi indexate cu rata inflaţiei, de 3,8% din anul 2019.

Astfel, impozitul anual aferent unei garsoniere de 36 mp se va majora de la 113 lei anul acesta la 117 lei în 2021.

Suma de plată pentru un apartament de 66 mp, cu două camere, va urca de la 210 lei la 218 lei, iar cea datorată pentru unul cu 3 camere, de 77 mp, va ajunge de la 271 lei anul acesta la 281 lei, anul viitor.

De asemenea, impozitul pentru un autovehicul cu motorizare de 1.400 cmc va creşte de la 77 lei la 80 lei, iar pentru unul de 1.900 cmc de la 240 lei la 249 lei.

La fel ca anul acesta, orădenii care îşi vor stinge obligaţiile fiscale până la finalul primului termen de plată de la sfârşitul lunii martie vor beneficia de o bonificaţie de 4% (dacă şi-au plătit impozitele la ghişeu), respectiv se va dubla la 8% pentru cei care le achită online.

Suprataxe amânate...

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea a amânat, în premieră, aplicarea unor majorări de impozite în urma intervenţiilor făcute de orădeni şi reprezentanţii opoziţiei PSD şi UDMR în cadrul perioadei de dezbatere publică a impozitelor şi taxelor.

Spre exemplu, la propunerea conducerii Primăriei, Consiliul Local a amânat pentru anul 2022 aplicarea supraimpozitării de 50% a construcţiilor care se încălzesc cu lemne sau cărbune deşi au reţele de termoficare sau gaz pe stradă.

La fel, municipalitatea a renunţat la reîncadrarea automată a tuturor terenurilor agricole cu construcţii din intravilanul oraşului la capitolul curţi, care se impozitează de 5 ori mai mult, şi a decis să aplice, deocamdată, această reîncadrare doar proprietăţilor din zonele A şi B, considerate cele mai bune din oraş.

Având în vedere criza economică declanşată de pandemia de Covid-19, Consiliul Local a amânat pentru anii următori supraimpozitarea spaţiilor comerciale care sunt închise mai mult de 30 de zile, dar şi scumpirea tarifelor de intrare la Grădina Zoologică, ştand sau aquapark.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
GAINARII
De serviciu, plang din nou pt 8 lei :::)))
Postat 27 Noiembrie 2020, 11:17 de Sandu2100
Nesimțire de edili !?!
După ce Bolojan a crescut taxele și impozitele către maximum admis prin Codul Fiscal, respectiv cu peste 300% la media de încasări calculată azi față de 2008, măscăriciul de serviciu lăsat la primăria orădeană ... are obrăznicia să spună că a amânat creșterile preconizate și că va aplica pentru 2021 doar rata inflației !?! Păi, mucosule ... veniturile orădenilor au scăzut în acest an cu vreo 10% per total. Le dai tu înapoi ceva procente din astea în mod retroactiv ?!? Nu de alta dar, după orice normă de bun simț ori lege în materie, se corelează costurile în raport de cheltuieli ... că de aceea există administrații publice care să reprezinte interesele oamenilor !?!
Postat 27 Noiembrie 2020, 09:24 de CrisDumi
Ultimul an cu mariri...
...indexate cu rata inflaţiei, de 3,8% din anul 2019.Ultimul an al guvernarii pe-se-de.E logic ca viitoarele guverne pe-ne-le vor tine inflatia pe zero,deci si taxele se vor plafona la nivelul lui 2020.Noroc cu supraimpozitarile ingenioase in plaja 50-500%.Primaria ar putea initia de pe acum un concurs de idei,cu premii,pentru anii ce vor veni...
Postat 26 Noiembrie 2020, 21:11 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON