URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2012, 08:08

Cruciada maidanezilor: Primăria pregăteşte castrarea câinilor din casele orădenilor

Cruciada maidanezilor: Primăria pregăteşte castrarea câinilor din casele orădenilor ŞO, PE EI! Din această toamnă câinii comunitari vor fi adunaţi de pe străzi de ADP. Întâi cei reclamaţi ca agresivi şi apoi, treptat, ceilalţi. "Câinii vor fi duşi în adăpost, deparazitaţi şi sterilizaţi, şi ţinuţi acolo până vor fi adoptaţi. Sperăm ca în 2-3 ani să nu mai fie niciun câine liber în oraş, şi asta fără eutanasieri", spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan n-a mai fost beştelit ca marţea trecută, la şedinţa Consiliului Local, nici măcar în iarnă, când a dublat gigacaloria în Ioşia. "Ruşine să îţi fie!", i-au strigat apărătorii maidanezilor, revoltaţi că a promovat un regulament ce prevede, printre altele, sterilizarea câinilor după două zile de la internarea în adăpost şi eutanasierea lor la şapte zile după prindere. Iar conflictul pare abia la început...

"Legea" maidanezilor

Regulamentul adoptat marţea trecută de Consiliul local la propunerea primarului Ilie Bolojan este eficient şi cinic. Normativul privind organizarea şi funcţionarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân prevede capturarea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea, tatuarea şi înregistrarea tuturor maidanezilor. Sterilizarea se face la două zile după capturare, aşa că orădenii care şi-au pierdut câinele vor trebui să se mişte rapid. Regulamentul prevede, în premieră, plata unei taxe la adopţia sau revendicarea unui câine, echivalentă cu cheltuielile de sterilizare şi de întreţinere a animalului, dar şi posibilitatea adopţiei cu păstrarea câinelui în adăpost, dacă "sponsorul" nu are unde să-l ţină, în schimbul unei taxe lunare reprezentând hrana şi medicaţia.

Pentru a descuraja creşterea câinilor comunitari, regulamentul sancţionează cu amendă între 300-600 lei perturbarea activităţii hingherilor, respectiv între 400-800 lei amplasarea de adăposturi pentru câini pe domeniul public.

Războiul susţinătorilor SOS Dogs împotriva municipalităţii a izbucnit însă datorită articolului 12, conform căruia se permite "eutanasierea câinilor fără stăpân care sunt bolnavi cronici şi incurabili ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în condiţiile şi termenele stabilite de lege". Adică după şapte zile de la prindere...

Asediu la adăpost

Normativul a declanşat o adevărată furtună pe reţele de socializare şi pe forumurile publicaţiilor locale. Zile în şir, pe Facebook au circulat imagini cu primarul Ilie Bolojan ţinând un topor în mână, pe fundalul unui maldăr de câini morţi, în chip de "Terminator al căţeilor". Între timp, SOS Dogs a anunţat că va ataca regulamentul în justiţie prin intermediul unui alt ONG, iar apărători ai maidanezilor din toată ţara l-au asaltat pe primar cu email-uri şi telefoane. "Am primit zeci de email-uri şi m-au sunat oameni din toată ţara să-mi spună "Domnule, ai înnebunit, ce faci acolo?"", s-a destăinuit Bolojan unui apropiat.

04 Lazar.jpgOpozanţii şi susţinătorii regulamentului s-au înjurat reciproc zile în şir în spaţiul virtual, după care scandalul s-a mutat în stradă. Sâmbăta trecută, în prima zi de la preluarea de la SOS Dogs a serviciului de către Administraţia Domeniului Public, 150 de orădeni s-au înfiinţat la adăpost pentru a încheia acte de adopţie în masă, de teamă că municipalitatea va eutanasia toţi câinii. Ca la o evacuare de civili din calea unei armate ostile, în doar câteva zile SOS Dogs a dat spre adopţie aproape jumătate din maidanezii aflaţi în adăpost, aşa că APD va prelua un efectiv de maxim 150 de patrupede.

"Oamenii vin şi cer câini spre adopţie, de teamă că vor fi ucişi. În ultima săptămână am dat câini în Oradea, dar şi în Germania, Olanda sau Anglia", spune Carol Lazăr (foto), directorul SOS Dogs. Revoltaţi că au găsit adăpostul închis cu lacăt, apărătorii animalelor i-au cerut directorului APD, Liviu Andrica, să vină la faţa locului. Ceea ce s-a şi întâmplat...

Condiţii mai stricte

04 Andrica.jpgPrins între constrângerile regulamentului şi revendicările susţinătorilor SOS Dogs, care se opun eutanasierii şi cer reluarea adopţiilor, directorul Liviu Andrica (foto) spune că adăpostul va rămâne închis publicului până la încheierea formalităţilor de preluare. "În prezent nu ştie nimeni câţi câini sunt. S-au făcut adopţii şi am înţeles că în următoarele zile vor fi adoptaţi încă 30. La fel, nu ştim ce dotări vom prelua de la SOS Dogs", zice Andrica. Organizaţia pentru protecţia maidanezilor a cerut municipalităţii 12.000 de euro în schimbul containerelor şi bunurilor din adăpost, iar în cursul acestei săptămâni ADP va negocia cumpărarea acestora. "Sunt bani publici! Trebuie să vedem pe ce dă oraşul atâţia bani", zice Andrica.

Oricum ar fi, directorul se declară hotărât să facă ordine în adăpost. "Nu se va mai intra oricând, că aici nu-i grădină zoologică. Vom stabili un orar pentru vizite, iar condiţiile vor fi stricte. Suntem transparenţi, dar vizitatorii nu vor mai avea voie în ţarcuri. Nici la zoo nu intri la urs în cuşcă!", spune directorul.

În plus, dacă până acum câinii aduşi în adăpost erau deparazitaţi şi sterilizaţi, iar apoi repuşi în libertate, de acum vor rămâne aici până vor fi revendicaţi sau adoptaţi. "Dacă e nevoie, vom mări capacitatea adăpostului, dar nu vom mai elibera câini pe stradă", zice Andrica. ADP va lucra pe priorităţi. Înainte de toate vor fi adunaţi din oraş câinii agresivi sau gălăgioşi, în baza reclamaţiilor de la orădeni. Apoi activitatea se va extinde. "În şase luni numărul câinilor de pe străzi va scădea", promite Andrica. Iar asta fără eutanasieri în masă. "Vom colabora cu ONG-urile, vom face târguri de adopţii, vom încerca să-i dăm în străinătate. Dacă nu reuşim, asta e, îi ţinem în adăpost până la bătrâneţe".

Soluţia sterilizării

Paradoxal, în ciuda conflictului soluţiile propuse de cele două părţi pentru rezolvarea problemei maidanezilor sunt identice şi urmează modele occidentale. Ambele părţi vorbesc despre adopţii, inclusiv internaţionale, laudă posibilitatea adopţiei "la distanţă", cu păstrarea câinelui în adăpost până când este revendicat de un stăpân dispus să îl ia acasă, şi propun sterilizarea în masă a câinilor. "Câinii de pe stradă provin din rândul celor abandonaţi. Acesta e şi motivul pentru care în ţări civilizate, precum Germania, proprietarii îşi sterilizează singuri câinii", recunoaşte Carol Lazăr. SOS Dogs a încercat de mai multe ori să promoveze la nivel naţional o lege care să impună sterilizarea câinilor cu stăpân pentru a scădea numărul maidanezilor, dar până acum degeaba.

Susţinător al ideii, primarul Ilie Bolojan a supus dezbaterii publice, încă de anul trecut, un regulament ce prevede obligativitatea sterilizării tuturor câinilor de pe proprietăţile orădenilor sau ale firmelor. Edilul vrea să promoveze chiar luna aceasta regulamentul prin Consiliul Local, cu intenţia declarată de a-l impune inclusiv comunelor limitrofe. "O soluţie pe termen lung nu poate exista decât la nivel general. Săptămâna aceasta, în cadrul unei întâlniri cu primarii din Zona Metropolitană, voi propune, printre altele, adoptarea unor normative similare", spune primarul. Convins că printr-un efort comun în câţiva ani numărul câinilor vagabonzi din Oradea şi împrejurimi va scădea considerabil în mod natural. Spre binele oamenilor şi maidanezilor...


"Orădenii pot sta liniştiţi. Primăria nu va eutanasia în masă câinii. Măsura a fost prevăzută în regulament doar pentru că aşa cere legea"

Ilie Bolojan


"CÂINI MAI BĂRBAŢI!"
Vine sterilizarea!

Regulamentul maidanezilor aprobat săptămâna trecută de Consiliul Local va fi dublat luna aceasta de un normativ care va viza şi câinii de pe domeniul public şi privat. Proiectul prevede obligativitatea microcipării şi sterilizării câinilor cu stăpân, astfel încât aceştia să poată fi identificaţi rapid şi să nu se poată reproduce dacă ajung în libertate. Excepţie vor face exemplarele în legătură cu care medicul veterinar consideră că operaţia constituie un risc major pentru animal, câinii de rasă destinaţi reproducerii controlate şi cei utilitari care deservesc persoane cu handicap. Proprietarii care refuză sterilizarea câinilor vor trebui să plătească o taxă estimată la circa 100 lei pe an, echivalentă costurilor de întreţinere a unui maidanez în adăpostul Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
hai nu zau?!
Hai nu zau?! Cainele meu are microcip si tot degeaba! Unde exista in toata tara asta o baza de date care sa aibe toti acesti caini in evidenta?! Eu am facut-o pt a-mi identifica cainele in caz ca Fereasca Dumnezeu dispare, sa-l pot revendica...dar cum? unde? de la cine? ...si taxa de 100 lei NU o platesc, eventual sunt de acord sa dau o declaratie pe propria raspundere si chiar nu m-ar deranja sa vina careva sa verifice daca cainele meu (de rasa, de la canisa renumita si cu pedigree) este tinut in conditii optime si nu prezinta nici un pericol pt nimeni, DAR nu ma pot obliga sa dau un ban, atata vreme cat platesc multe alte taxe pt care nu avem nici o justificare. Sunt de acord sa platesc taxa pt adoptie la distanta nu la 1 caine, ci la 5 daca vreau si ma tine buzunarul, pt ca asa vreau sa am dovada vie in fata, ca banii mei sunt folositi pentru un anumit scop, INSA refuz total sa imi sterilizez cainele sau sa dau niste bani pe care eu nu voi primi nici o justificare in ce scop au fost folositi!
Postat 05 Septembrie 2012, 23:17 de menna
Cretinismul primatelor
Castrati gibonul, ca sa nu mai auzim de neamul lui in veci.
Postat 05 Septembrie 2012, 15:31 de Carp III
catelusi
nu stiu de ce sunt obligat sa sterilizez sau sa platesc aceasta taxa daca cainele meu este legat in curte si nu iese din curte!!
Postat 05 Septembrie 2012, 10:31 de ionescu
..
...castrati ca Bolojan. Dar asa macar nici jegul asta al orasului nu ar putea sa faca urmasi.
Postat 05 Septembrie 2012, 08:15 de eu
Castrare
Cred ca a sosoit momentul sa castram un primar incompatibil. Mai bine ar fi chair sa il eutanasiem astfel sa ii ajutam pe cetatenii oradiei. Tovarase primar mai bine te-ai ocupa si tu de curatenia orasului decat de caini, ca ai transformat orasul intr-un cos de gunoi, pute peste tot in oras.... Asta nu deranjeaza? Sau ti-a intra spranceana-n ochi de nu vezi?????
Postat 04 Septembrie 2012, 16:55 de Norman
Sunt bani publici?
Daca ADP-ul lucreaza si se foloseste de bani publici,adica se foloseste de banii nostrii,atunci nu inteleg,de ce nu am voie sa intru in adapost macar 6-8 ore pe zi?!? Si Andrica compara cainii cu ursii de la gradina zoologica???NU am voie sa mangai un caine la adapost?!?Dar stie omul acela ce vorbeste?!????
Postat 04 Septembrie 2012, 16:42 de Nu ma las...prostit
gibonul si ,,preluarea''
Pana ,,preiau'' slugile gibonului adapostul, jumatate din caini se evapora, ca ji*danii la Oświęcim ! Cred ca primarul, cei doi vici, cativa consilieri mai rasariti ar trebui sa dea exemplu in chestiunea sterilizarii.... altfel uite unde ajungem, sa decida o mana de tembeli perpetuati printr-un lant de accidente genetice, viata lui azorel al meu. Azorel are pedigree, i se stiu stramosii, sunt de soi...spre deosebire de cei mai sus pomeniti, pomen-i-ar popii....
Postat 04 Septembrie 2012, 16:37 de pinonel
ADICA???
Nu inteleg ce vrea sa spuna FLASH???Care firma???Care oameni lasati cu ochii in soare???Sper ca nu de SOS DOGS vorbesti,ca daca da atunci mai bine tineti gura,ca esti un habarnist!!!
Postat 04 Septembrie 2012, 16:33 de Nu ma las...prostit
Bolojan e un mincinos!
Oameni bun!!!Englezul a suportat ani de zile cheltuierile adapostului,apoi in anul acesta nu a mai putut singur si a cerut ajutorul primariei..doar 7-8.000 de euro lunar ,iar restul pana la 12-14.000 euro ar fi dat el mai departe.Atunci sterilizarile ar fi ramas mai departe GRATUITE,si ar fi putut continua Sos Dogsul ceea ce a facut pana acum:sterilizari,adoptii,targuri,consultatii GRATUITE.SOS DOG-sul a sterilizat aproape 26.000 de caini GRATUIT, primaria v-a face oare? Bolojan vorbeste de microciparea,sterilizarea cainilor si de taxa anuala,care v-a intra in contul adapostului ADP???De parca el ar fi inventat toata astea....Domnul Lazar de ani de zile s-a rugat primariei pt.introducerea microciparii ect.dar consiliul nu a avut timp sa voteze acest lucru,ma gandesc ca mustaciosul macelar nu le-a dat voie...atunci...iar acum se lauda cu penele(ideea) altora. Oradeni si iubitori de animale:TOTUL A FOST ASA DE FRUMOS PREGATIT DE PRIMAR(spun ca de el,fiindca stie toata lumea ce dictatura e la primarie..el gandeste ceva si toata lumea se supune):Nu a finantat in ultimul an cu nimic adapostul sa iasa scandal,sa-l pune pe finantatorul englez sa ceara bani,ca sa-l poate refuza!!!!!
Postat 04 Septembrie 2012, 16:26 de Nu ma las...prostit
@Dan C
Ai dreptate: e clar zoofil! Dar e de la oras, deci cu trei perechi! L-a fatat maica-sa pe asfalt si fiind vara si asfaltul incins, a iesit un rebut frustrat cu figuri de rasa ariana pe creier. Dar lordul de dupa blocuri nu are "mental" de tot c...ul, ci de calitate nene, deci e scuzabil! Poate injura si poate fi oleaca fascist, ca tot civilizat ramane; doar e lord de dupa blocuri cu "mentalul" de calitate! Ce ****...!
Postat 04 Septembrie 2012, 13:27 de Oradean
@Lord
Dupa limbaj, se pare ca esti iubitor de animale, gresesc?
Postat 04 Septembrie 2012, 13:11 de Dan C
Pt. mmm
Imbecila a fost mamica ta atunci cind a defecat un c...t ca tine gunoi rural, dezertor de la coada sapei si a vacii pripasit la oras ce esti! Nu toti oamenii sunt mai presus de caini.Cunosc multi caini care sunt mult, mult mai presus decit tine scursura a ,, societatii " rurale.Sper sa fi primul castrat sa nu te mai poti reproduce si sa scapam odata de taranimea inculta si necivilizata consumatoare de bomboane agricole si manele care distrug cetatea prin poluarea cu fizicul si,, mentalul" de tot c...ul .
Postat 04 Septembrie 2012, 12:29 de Lord
Hm
Urmeaza, in ordine, castrarea pisicilor, apoi a soarecilor si sobolanilor, iar in final, a puricilor, tantarilor si mustelor din oras. Adtea toate in urmatorul cincinal. Cand ii vom termina pe toti, raman oamenii.
Postat 04 Septembrie 2012, 12:09 de Mine
Dog Trainer
Daca ai caine cu pedigree sau vrei tu numai asa, sa nu il castrezi, platesti o taxa sau demonstrezi obiectiv \"valoarea\" cainelui si importanta sa. Exact ca in occident. Sustin ideea de control al populatiei canine, inclusiv eutanasierea. Cred ca e o idee civilizata, si de bun simt. La cat trafic canin se face in zona noastra, era si cazu sa mai apara masuri de genul acesta.
Postat 04 Septembrie 2012, 11:11 de Vali
Hooo
Adica daca am un caine de lup... pe care am dat 200 euro (pui) si o gramada de bani sa-l cresc, care e membru al familiei mele, sa fiu nevoit sa il castrez ca asa vrea Bolojan?
Postat 04 Septembrie 2012, 10:48 de B
Caini
Eu am luat o catelusa de pe strada. Am sterilizat-o si o tin in curte. Tin la ea foarte mult desi nici dupa 4 ani nu a renuntat la obiceiurile de caine maidanez. Dar tot il sustin pe primar in ceea ce face si sunt de acord cu eutanasierea. Cand vezi babe isterice si fara activitate (cunosc personal cateva cazuri) care au adoptat caini de la SOS Dogs, i-au adus acasa, le-au dat ceva de mancare o data si i-au lasat din nou in strada, cum sa nu te enervezi??? Toti caini care o data adoptati sunt prinsi din nou pe strada ar trebui eutanasiati si persoana care i-a adoptat amendata drastic. Ca sa se invete minte sa nu isi bata joc de banii nostri. Iar despre firma de mai sus care si-a inchis reprezentanta din Oradea... cred ca sunt ori imbecili ori mincinosi. O firma care se lauda cu protectia animalelor nu intoarce spatele si pleaca lasand cu ochii in soare 17 oameni, nu javre maidaneze! Sunt niste ipocriti, parsivi si imbecili.
Postat 04 Septembrie 2012, 10:21 de Flash
stop
@mmm: nu trebuie sa fie nici haite pe strazi dar nici eutanasierea nu trebuie sa fie discretionara sau sterilizarea cainilor cu stapan(???!!!)
Postat 04 Septembrie 2012, 09:44 de TDS
jos latraii!
Bravo Bolojan! Nu te lasa la imbecilii care vor sa umple iar orasul de haite turbate! Oamenii sunt mai presus de maidanezi, asta ar trebui sa priceapa latratorii astia care-si doresc sa bantuie haitele pe toate drumurile. Macar de i-ar musca pe ei sa-i vad atunci cum mai injura la primar.
Postat 04 Septembrie 2012, 09:36 de mmm
miorita laie, laie buca_laie
Eba a primit la nunta cadou un ciobanesc de Bucovina! Ala o fi sterilizat sau intra la categoria \"de rasa\"? De rasa ca Miorita care s-a gasit sa-si traga rochie ca cea a lui Kate Middleton, doar ca ea(Miorita)e cam latifundiara!
Postat 04 Septembrie 2012, 09:23 de TDS
REGULAMENT
REPREZENTA UNEI FIRME MULTINATIONALE SE INCHIDE CU DATADE 15.09.2012,AJUNG 17 OAMENI SOMERII,MOTIVUL DAT DE CONDUCERE:ACEASTA FIRMA ARE RENUME IN OCROTIRE ANIMALELOR DECI NU POATE SA AIBA REPREZENTA LA ORADEA UNDE SE EUTANASIAZA ANIMALE.MULTUMIM DL.PRIMAR
Postat 04 Septembrie 2012, 09:17 de LYA
castrare
AVEM UN PRIMAR CARE INCALCA INTENTIONAT CONSTITUTIA ROMANIEI ART.22,44,53.UN SEF LA ADP CARE ESTE DEPARTE DE INDATORILE DE SERVICIU. AVEM UN PRIMAR CARE A UITAT CA ESTE ALES SA REPREZINTE INTERESESELE CETATENILOR DIN ORADEA.
Postat 04 Septembrie 2012, 09:10 de doru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON