URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2022, 14:07

Criza Ucraina-Rusia: NATO trimite avioane și vapoare în Europa de Est, SUA și Marea Britanie recomandă cetățenilor lor să părăsească Ucraina

Criza Ucraina-Rusia: NATO trimite avioane și vapoare în Europa de Est, SUA și Marea Britanie recomandă cetățenilor lor să părăsească Ucraina sursa foto: The Guardian
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat luni că statele membre NATO au plasat militari în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă, pentru consolidare în Europa de Est împotriva unor activităţi miliare ale Rusiei la frontiera cu Ucraina, a anunţat alianţa, printr-un comunicat transmis luni.

"NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii, inclusiv prin consolidarea părţii de est a Alianţei. Vom răspunde mereu oricărei deteriorări a mediului nostru de securitate, şi anume printr-o consolidare a apărării noastre colective", a subliniat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, citat de AFP.

Franţa, pregătită să trimită trupe în România

Potrivit comunicatului NATO, Danemarca trimite o fregată la Marea Baltică şi se pregăteşte să desfăşoare patru avioane de vânătoare de tp F-16 în Lituania. De asemenea, Spania trimite nave să se alăture forţelor navale NATO şi ia în calcul să trimită avioane de luptă în Bulgaria.

Franţa s-a declarat pregătită să trimită trupe în România, sub comandamentul NATO. Olanda trimite două avioane de vânătoare de tip F-35 în Bulgaria începând din aprilie şi pune o navă şi unităţi terestre în aşteptare pentru Forţa de Reacţie a NATO.

Statele Unite au anunţat de asemenea că iau în calcul să-şi crească prezenţa militară în partea de est a Alianţei. "După anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, NATO şi-a consolidat prezenţa în partea de est a Alianţei, prin patru grupări tactice multinaţonale în Estonia, Letonia, Letonia şi Polonia", aminteşte NATO.

Aceste unităţi, conduse respectiv de către Regatul Unit, Canada, Germania şi Statele Unite, sunt multinaţionale şi sunt pregătite de luptă, dă asigurări NATO. "Prezenţa lor arată în mod clar că un atac împotriva unui aliat va fi considerată un atac împotriva întregii Alianţe", avertizează NATO.

"Ameninţare continuă"

Pe de altă parte, SUA au cerut familiilor angajaţilor ambasadei sale de la Kiev, dar şi americanilor din această ţară, să părăsească Ucraina.

Departamentul de Stat a informat, pe 23 ianuarie, că persoanele aflate în întreţinerea angajaţilor ambasadei trebuie să plece, în timp ce angajaţii neesenţiali ai ambasadei pot pleca voluntar pe cheltuiala guvernului.

Pe de altă parte, cetăţenii americani sunt îndemnaţi să plece de bună-voie, pe cheltuiala lor, pentru că, în situaţia unui conflict escaladat, nu vor putea fi repatriaţi. Ordinele au fost emise "din cauza ameninţării continue a acţiunii militare ruse", a precizat departamentul într-un comunicat.

De asemenea, şi Marea Britanie a început să retragă personalul din ambasadă. Deocamdată, UE nu intenţionează să facă la fel, a declarat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Ce va urma?

Tensiunile în Ucraina au crescut de două luni de zile, după ce Rusia a masat aproximativ 100.000 de soldaţi lângă graniţele Ucrainei, o acumulare dramatică de trupe despre care Occidentul afirmă că înseamnă pregătirea pentru un război pentru a împiedica Ucraina să adere vreodată la alianţa de securitate NATO.

Kremlinul a negat în mod repetat planul de a invada, dar armata rusă a luat deja o bucată de teritoriu ucrainean când a pus mâna pe Crimeea, aminteşte Reuters.

Ministrul danez de externe a declarat luni că Uniunea Europeană este pregătită să impună sancţiuni "nemaiîntâlnite până acum" dacă Rusia va ataca Ucraina, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.

"Nu există nicio îndoială că suntem pregătiţi să reacţionăm cu sancţiuni cuprinzătoare, nemaiîntâlnite până acum, dacă Rusia va invada din nou Ucraina", a declarat Jeppe Kofod, la sosirea la reuniunea miniştrilor de externe din UE. "Rusia ar trebui să ştie, Putin ar trebui să ştie, că preţul pentru a folosi provocări şi forţe militare pentru a schimba graniţele în Europa va fi foarte, foarte mare ... Suntem pregătiţi să întreprindem cele mai severe sancţiuni, mai dure decât în 2014", a mai spus el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dacă tot se recomandă părăsirea Ucrainei ...
... la ce vor fi bune vapoarele și avioanele trimise și pe la români. Ca să repete figura rușilor din '44 care, după ce au intrat s-au făcut că uită să mai plece? Sau pentru o evacuare precum în Afganistan, unde s-au bulucit cu zecile de mii să plece, dar au fost urcați în avioane doar cei de pe listă?
Postat 25 Ianuarie 2022, 10:17 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON