Criza imigranţilor se înteţeşte. Ministrul ungar al Apărării a mobilizat o parte din rezerviştii voluntari ai armatei, pentru a ajuta autorităţile să facă faţă crizei imigraţiei, anunţă agenţia de ştiri Mediafax, sâmbătă, citând agenţia oficială MTI.
Conform surselor citate, rezerviştii vor fi trimişi în primul rând în garnizoanele rămase goale după ce soldaţii au fost mobilizaţi la frontieră, dar ar putea primi şi alte sarcini. Ministrul Istvan Simicsko a luat această decizie la cererea şefului Statului Major General al armatei ungare.
Mediafax notează că ţara vecină este implicată într-o dispută cu vecinii săi Serbia şi Croaţia, în condiţiile în care cele trei ţări se străduiesc să facă faţă numărului mare de imigranţi care fug din calea războiului şi sărăciei din Orientul Mijlociu şi încearcă să ajungă în Europa occidentală.
Gyorgy Bakondi, consilierul premierului ungar pe probleme de securitate internă, a informat vineri seară că 700 de soldaţi şi 800 de poliţişti vor fi mobilizaţi sâmbătă în zona în care frontiera este expusă cel mai mult valului de imigranţi.
Pe de altă parte, în noaptea de vineri spre sâmbătă, Ungaria a terminat instalarea unui gard de sârmă ghimpată pe 41 km de la frontiera sa cu Croaţia, menit să pună capăt fluxului de migranţi care vor să ajungă în vestul şi în nordul Europei.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, citat de Agerpres, "gardul a fost terminat în noaptea de vineri spre sâmbătă", a declarat pentru AFP Attila Kovacs. Budapesta a decis să instaleze un gard de sârmă ghimpată pe 41 km de teren, restul de 330 km ai frontierei între cele două ţări fiind delimitat de râul Drava, dificil de traversat.
Budapesta, adeptă a unei linii dure împotriva migranţilor, a mai ridicat un astfel de gard pe 175 km la frontiera sa cu Serbia, pe care l-a întărit apoi cu o palisadă de patru metri înălţime. Ungaria vrea să instaleze un gard de sârmă ghimpată şi pe o parte din frontiera sa cu România, la est, notează AFP.
Vineri, Croaţia a transportat circa 4.400 de migranţi în Ungaria, cu autobuzele sau cu trenul. Ungaria a acuzat autorităţile croate că-i încurajează pe migranţi să-i treacă "ilegal" frontiera. Însă Croaţia, devenită noua rută de exil a migranţilor din Siria după închiderea frontierei sârbo-ungare, a afirmat în cursul serii că a convenit cu Budapesta ca Ungaria să-i lase să intre pe teritoriul său pe migranţii "vulnerabili".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.