URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2022, 13:31

Cristian Mungiu a adus la Oradea filmul "R.M.N.", care a avut premiera la Cannes: „Despre cum arătăm noi astăzi, ca fiinţe" (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Mare a Teatrului Regina Maria a găzduit, vineri seară, o proiecţie specială a celui mai nou film semnat de apreciatul regizor Cristian Mungiu, "R.M.N.", care a avut premiera internaţională la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul este inspirat (şi) dintr-o poveste reală, cea a incidentului xenofob din 2020 de la Ditrău (Harghita), unde muncitorii din Sri Lanka au fost alungaţi de la brutăria locală după ce sătenii s-au revoltat împotriva acestora. 

La evenimentul de la Oradea a fost prezent chiar regizorul Cristian Mungiu, care a stat de vorba că spectatorii după proiecţie, dând detalii de culise şi răspunzând curiozităţilor. De asemenea, pe scenă a fost chemat şi actorul Levente Kovacs jr., de la Teatrul Szigligeti din Oradea, care a jucat rolul unui poliţist în film. 

Pelicula "R.M.N.", care a primit aprecieri la nivel internaţional în publicaţii ca Variety şi The Hollywood Reporter, conturează o poveste complexă, deseori tristă, uneori revoltătoare, despre condiţia umană în vremurile noastre. "R.M.N." se petrece într-un sat din Transilvania, cu comunitate maghiară, română şi germanică, unde viaţa nu-i uşoară, perspectivele puţine, iar tinerii plecaţi. Provoacă furie apariţia unor muncitori la brutăria locală, angajaţi din lipsă de personal dispus să lucreze pe salariul minim pe economie. Localnicii se tem că vor fi invadaţi de străini şi nu vor ca aceştia să le atingă pâinea. 


Sinopsis:

În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care creşte fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) şi de iubita lui din tinereţe pe care arde să o revadă (Csilla). Îşi doreşte să se implice mai mult în educaţia băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) şi să-l dezbare de spaimele nedesluşite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijeşte Csilla sunt angajaţi muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă şi pe adulţi, iar frustrările, conflictele şi pulsiunile irump prin pojghiţa subţire de aparentă înţelegere şi calm.


Producţia beneficiază de o poveste percutantă, cadre impresionante, dar şi de actori remarcabili. Rolul lui Matthias este interpretat de Marin Grigore, iar cel al Csillei de Judith State. În film se vorbeşte în română, maghiară, germană, engleză, franceză. 

Înainte de a fi adus la Oradea, Cristian Mungiu a prezentat filmul chiar în Ditrău, comuna din Harghita, cu populaţie preponderent maghiară, unde oamenii s-au revoltat împotriva muncitorilor din Sri Lanka, nedorindu-i în brutăria locală. 

Publicația Libertatea a făcut un reportaj de la proiecția de la Ditrău, care poate fi citit aici.

"Sunt în acest fel de turneu în ţară, în care prezint filmul în fiecare seară undeva şi până acum nu au fost două proiecţii la fel. Fiecare a gândit altfel. Am început la Ditrău cu filmul, unde s-a întâmplat incidentul real. Unul dintre punctele de plecare ale filmului a fost acolo tocmai ca să le spun acelor oameni că nu e vorba despre ei, că e un film ficţional, inspirat de ceva ce s-a întâmplat acolo, dar în final încercând să generalizeze despre cum arătăm noi astăzi ca fiinţe, ca oameni, despre cum arată societatea de astăzi, despre valorile şi deciziile noastre, despre nevoia asta de a ne privi cu simţ critic în oglindă...", a spus Cristian Mungiu pe scena orădeană. 

De altfel, Mungiu a spus că "filmul nu comentează în niciun fel, nu aduce niciun fel de apreciere morală, etică, valorică". Regizorul a precizat că, la Cannes, unii au interpretat titlul peliculei ca vrând să fie o prescurtare de la "România". "Am încercat să mă delimitez clar de această perspectivă. Nu e vorba despre noi de aici (n.r. – din România), ci despre noi toţi", a adăugat cineastul. 

O orădeancă prezentă la proiecţie a caracterizat pelicula drept una incomodă, chiar enervantă, dar binevenită şi realistă, în timp ce un orădean a spus că i se pare că totuşi există un exotism în cele prezentate, iar faptele nu sunt emblematice pentru societatea noastră. "Mie mi se pare emblematic pentru un anume mod de a ne raporta la celălalt, de a reacţiona, de a ne identifica cu noi, cu grupul nostru, cu tribul din care facem parte, de a respinge lucrurile pe care nu le cunoaştem, de a nu avea răbdare nici măcar să ascultăm argumentele celuilalt. Mă bucur că vi se pare că nu trăim în lumea asta, mie mi se pare că trăim...", i-a răspuns Mungiu. 

"R.M.N." a rulat timp de câteva zile și la Cinema Palace. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON