URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2020, 12:50

Criminalul din Bihor care i-a tăiat gâtul fostei iubite şi a aruncat-o pe geam a obţinut reducerea pedepsei. Curtea de Apel i-a "tăiat" 5 ani din condamnare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ludovic Zetocha, un român condamnat definitiv în Belgia la 30 ani de detenţie, după ce i-a tăiat gâtul fostei iubite şi a aruncat-o pe geamul apartamentului, de faţă cu poliţiştii, a obţinut la Curtea de Apel Oradea reducerea pedepsei cu 5 ani, soluţia nefiind definitivă.

Bărbatul a deschis o acţiune de "contestaţie la executare", iar instanţa i-a dat dreptate, dispunând reducerea pedepsei la 25 ani de detenţie, pentru crima comisă, plus încă 15 luni, primite pentru furt, motivându-şi decizia cu faptul că, în România, pedepsele pentru criminali sunt mai mici (maximum 25 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă). 

Decizia Curţii de Apel nu este definitivă, iar Zetocha a şi atacat-o, verdictul final urmând să fie pronunţat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Crimă în direct

BIHOREANUL a relatat despre şocanta crimă. Bărbatul, Ludovic Zetocha, un bihorean din Lugaşu de Jos, a comis fapta în primăvara anului 2015, în oraşul belgian Anvers, victima, Dorina Ştef (foto), în vârstă de 37 ani, fiind fosta lui prietenă, cu care a avut o relaţie scurtă, şi care l-a părăsit din cauza comportamentului său violent. 

Bărbatul nu s-a împăcat cu despărţirea. A început să o terorizeze şi chiar i-a intrat în casă, la un moment dat, motiv pentru care femeia l-a reclamat, primind un telefon cu o cartelă specială de pe care, cu un simplu apel, fără să fie necesar să vorbească, putea să alerteze Poliţia dacă ar fi fost atacată.

În seara de 26 mai 2015, Zetocha a intrat din nou în clădirea în care locuia tânăra şi s-a ascuns peste noapte în apartamentul unui vecin, un belgian în vârstă de 57 ani, pe care l-a sechestrat, iar a doua zi dimineaţă, sub ameninţarea unui cuţit, l-a obligat să urce până la locuinţa femeii şi să-i bată la uşă. 

Dorina i-a deschis vecinului, pe care Zetocha l-a împins înăuntru, şi i-a pus un căluş în gură, legându-l de un scaun. În acest timp, tânăra a sunat după ajutor de pe telefonul primit de la Poliţie, iar când a auzit sirenele, a ieşit în geam. În acel moment, Zetocha a luat cuţitul, i-a tăiat gâtul, şi i-a aruncat cadavrul pe geam. 

S-a tăiat demonstrativ

Iniţial, Zetocha a încercat să scape, ieşind pe balcon şi ameninţând că se sinucide, motiv pentru care oamenii legii au blocat zona şi au desfăşurat saltele gonflabile, dar au adus şi o macara cu care au urcat la ucigaş, pentru a-l convinge să coboare.

Într-un târziu, Zetocha a acceptat, dar nu înainte de a se tăia, demonstrativ, pe gât şi braţe, ca şi cum ar fi vrut să arate că încearcă să-şi pună şi el capăt zilelor. Rănile au fost superficiale, însă poliţiştii l-au dus oricum la spital, unde a rămas internat sub pază. La solicitarea procurorilor, judecătorii din Anvers au dispus arestarea bihoreanului, sub acuzaţia de omor şi lipsire de libertate.

În urma procesului întins până în 2018, Zetocha a fost condamnat definitiv de instanţele belgiene la 30 de ani şi 15 luni de detenţie pentru omor calificat, sechestrare de persoane şi furt. În faţa instanţei, potrivit presei belgiene, bărbatul a dat vina pe poliţie: dacă nu ar fi intervenit, el nu s-ar fi panicat, iar Dorina ar fi încă în viaţă.

După condamnare, bihoreanul a fost încarcerat, însă autorităţile judiciare belgiene nu-l mai voiau în ţara lor. Anul trecut, ei au transmis procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea solicitarea ca bărbatul să fie transferat în România, pentru a-şi ispăşi pedeapsa. 

Cererea de transfer a fost susţinută de procurorii orădeni în faţa Curţii de Apel Oradea, care au şi admis-o pe 26 septembrie anul trecut, însă bărbatul a atacat-o, prin apel, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fără succes.

Voia reducerea pedepsei

Zetocha are un motiv serios să refuze executarea pedepsei încasate în România: condiţiile de detenţie din penitenciarele belgiene sunt de lux în comparaţie cu cele din România, iar procedurile penale sunt mult mai blânde. În timp ce în România deţinuţii pot beneficia de eliberarea condiţionată abia după ce au ispăşit două treimi din pedeapsă, în Belgia pot fi eliberaţi după ce au ispăşit jumătate din anii de detenţie, dacă îndeplinesc anumite condiţii.

În paralel, însă, în ianuarie a acestui an, bărbatul a deschis şi un proces în care a cerut reducerea pedepsei, invocând faptul că pentru omor calificat, de pildă, Codul penal românesc prevede o pedeapsă de maximum 25 ani de detenţie. Cauza a fost înregistrată iniţial la Curtea de Apel Oradea, însă, pe motiv că bărbatul era încarcerat la Rahova, procesul s-a plimbat luni în şir la Tribunalul Bucureşti, Înalta Curte de Casaţie, de unde, în final, s-a întors tot la Oradea unde, luna trecută, instanţa a dat un verdict, şi anume reducerea pedepsei la 25 de ani de închisoare. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
solutia corecta
nenorocitul asta merita o injectie in gat cu furadan. simplu si eficient.
Postat 25 Noiembrie 2020, 15:55 de roger
pedeapsa cu moartea!
Omul ar trebui ucis fara mila. Nu are ce cauta in societate.
Postat 25 Noiembrie 2020, 12:58 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON