URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2011, 17:41

Criminalii care au omorât-o pe bătrâna din Marghita, bănuiţi că au mai ucis

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Multipli infractori

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, şi şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur, au anunţat că cele patru persoane arestate joi pentru omor şi tâlhărie (Lazar Gyula, 26 ani, Ieremias Sandor, 35 ani, Balazs Ludovic, 35 ani, toţi din Săcueni, şi Radocz Istvan, 52 ani, cetăţean maghiar, din Bihartorda) în cazul bătrânei de 83 de ani din Marghita, sunt infractori deosebit de periculoşi.

"Rezolvarea acestui caz este o realizare a poliţiştilor şi procurorilor bihoreni, pentru că s-a lucrat realmente în echipă. Au fost implicaţi procurori, criminalişti şi judiciarişti, iar acţiunea a fost foarte amplă", a declarat şeful Poliţiei, comisarul şef Adrian Bucur.

Gavra a declarat că cele patru persoane, care sunt şi arestate, reprezintă "un grup deosebit de periculos" şi "au săvârşit şi alte infracţiuni", atât pe raza judeţului Bihor, cât şi în Arad, Timiş sau Cluj, dar şi în Ungaria. Anchetatorii afirmă că cei patru erau obişnuiţi, de o bună perioadă, să dea spargeri pentru sume relativ mici, pe care apoi le împărţeau între ei, dar erau foarte violenţi. "Balazs este suspectat şi de alte infracţiuni deosebit de grave", a explicat Gavra, la insistenţele jurnaliştilor menţionând că este vorba de omor.

Probe puţine

Şeful Parchetului Bihor a explicat că, din cercetările efectuate, în noaptea de 21 spre 22 mai, doi dintre cei patru au intrat în casa victimei escaladând gardul, urcând pe o terasă, după care au înlăturat ţiglele şi au intrat în pod. Ghinionul femeii a fost că, după ce tâlharii au intrat în casă, s-a trezit, iar hoţii au luat-o la bătaie, i-au smuls verigheta de pe deget şi cerceii din urechi, după care au luat bijuteriile şi au fugit. Bătrâna a murit din cauza multiplelor lovituri primite inclusiv la cap, fiind găsită luni, 24 mai, de fiica şi nepotul ei.

Ancheta a fost foarte dificilă, deoarece infractorii au acţionat cu mănuşi, după care şi-au aruncat, respectiv ars, toate hainele. Camerele video de la o societate aflată vizavi de casa victimei au surprins, însă, în noaptea crimei un Ford de culoare închisă, cu farul stânga stricat, care i-a ajutat pe anchetatori.

"Primele indicii concrete au apărut pe 4 iunie, de la Poliţia locală, autoturismul a fost oprit în noapte, dar a fost indentificat doar şoferul. Apoi, pe 14 iunie, la un atelier de reparaţii din Săcuieni s-a prezentat un individ care susţinea că era proprietarul maşinii, Ieremias Sandor, dar proprietarul maşinii este un cetăţean maghiar", a declarat Gavra.

Mobilizare în forţă

Pe parcursul anchetei au fost mobilizaţi inclusiv specialişti în informatică, pentru a studia imaginile surprinse pe camerele de filmat din apropierea casei victimei, iar poliţiştii au verificat toate bijuteriile sau casele de amanet din Oradea, Marghita, Săcueni şi Valea lui Mihai, în eventualitatea în care hoţii s-au dus să le vândă.

Au avut noroc. Un indiciu foarte important a fost faptul că la o casă de amanet s-a găsit inelul victimei, care avea iniţialele acesteia. Chiar în a doua zi de la comiterea omorului, Radocz Istvan, unul dintre membrii grupării, s-a dus să-l valorifice. Greşeala a fost că a arătat vânzătoarei permisul de conducere, iar datele sale au fost reţinute, a spus Gavra.

Anchetatorii au fost ajutaţi şi de faptul că între timp cei patru dăduseră o spargere la Cluj, de unde au furat tot bijuterii şi telefoane, una dintre amprente aparţinând unuia dintre membrii grupării. Dar, pentru că o vreme au dispărut, miercuri noaptea, anchetatorii au reuşit să pătrundă în locuinţa acestora şi i-au reţinut, recuperând, totodată, şi bijuterii furate chiar şi de la Arad, unde gruparea era cercetată pentru tâlhării similare.

Atenţie pe cine lăsaţi în casă!

Cei patru infractori au fost reţinuţi în Arestul Poliţiei Bihor, iar în cursul zilei de joi au fost audiaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, recunoscându-şi faptele. După finalizarea interogatoriilor, infractorii au fost prezentaţi magistraţilor de la Tribunalul Bihor care a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

"S-a lucrat zi şi noapte la acest caz şi vom prelua şi dosarul de la Arad. Cei doi care au intrat prin pod în casă sunt arestaţi pentru tâlhărie şi omor deosebit de grav, iar ceilalţi doi sunt arestaţi pentru tâlhărie şi complicitate la omor deosebit de grav. Vrem să le schimbăm încadrarea juridică în asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni", a mai spus Gavra.

Iosif Mante 01.JPGLa rândul său, Iosif Mante (foto), şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, a atras atenţia asupra comportamentului victimelor, care, de multe ori îi "ajută" pe infractori. El a spus că nu o dată s-a întâmplat ca, mai ales persoanele în vârstă, să fie păcălite de infractori care intră în casă sub pretextul unor reparaţii sau controale la reţeaua de utilităţi, filează inclusiv unde se află banii sau bijuteriile, după care revin, reverifică dacă persoana respectivă locuieşte singură, şi dau lovitura la fix, chiar şi după ani de zile.

În acest caz, infractorii care au omorât-o pe bătrâna din Marghita aveau informaţia că aceasta avea bani deoarece unul dintre ei lucrase, în urmă cu doi ani, la ea.

Cei care i-au prins

La conferinţa de vineri au fost prezenţi şi o parte dintre poliţiştii care au anchetat acest caz. La acţiune au participat comisar şef Gheorghe Laza (Serviciul de Investigaţii Criminale), comisar şef Ionel Şora (Serviciul de Investigaţii Criminale), comisar Ionel Lupşe (Serviciul de Investigaţii Criminale), comisar Silviu Iova (Serviciul de Investigaţii Criminale), inspector Mircea Paşcu (Serviciul de Investigaţii Criminale), sub coordonarea directă a şefului Serviciului Iosif Mante.

Totodată, şi agenţii de poliţie David Cristian şi Ovidiu Tamaş şi-au adus aportul, coordonaţi de comisarul şef Tiberiu Bochiş, şeful Biroului de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea (fost şef Poliţia Săcueni). La fel, au mai fost implicaţi şi comisarul şef Valentin Stănescu, corodonat de comisarul şef Gheorghe Şerfezeu, şeful Serviciului Criminalistic. Procurorul care a condus ancheta este Alin Leucea, de la Parchetul Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
tragic sitem avem
Raportul de expertiza medico - legala intocmit in cauza a concluzionat ca moartea victimei s a datorat ...... asta ne intereseaza restul munca facuta in cate luni?
Postat 02 Iulie 2011, 14:41 de dan Bihoreanul
mama!
dar noi suntem in urma cu 50 de ani privind performanta politistului :)) dar spuneti le comunistilor platiti cu banii grei sa muncesca:))
Postat 02 Iulie 2011, 10:07 de asta sunt politisti
bravo
doat atitia au fost?trebuia trecut si numele femeii de servici care a spalat scarile din fata acestor super-politisti ca doar a avut si ea un pic de merit?de ce trebuie bagati toti la ziar ca doar meseria si-au facut-o?asta din poza se umfla ca si un cocos,parca ar fi comisar COLOMBO
Postat 02 Iulie 2011, 09:07 de muiu ion
GUNOAIE !
TREBUIE REINTRODUSA PEDEAPSA CU MOARTEA ! ASTFEL DE GUNOAIE NU MERITA SA MAI TRAIASCA !
Postat 01 Iulie 2011, 19:49 de FORCE
ascundeti va cand auziti ca va prada hotii
"Ghinionul femeii a fost că, după ce tâlharii au intrat în casă, s-a trezit, iar hoţii au luat-o la bătaie" deci cand locuiti singuri si auziti zgomot bagati va sub pat nu iesiti ca nu merita
Postat 01 Iulie 2011, 17:54 de dan Bihoreanul
pozele
de ce nu puneti pozele va e frica de ei, o sa aveti cosmaruri noaptea :))
Postat 01 Iulie 2011, 17:53 de anca
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON