URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2021, 08:01

Crăiasa "oglinzilor": Crăciuniţa BIHOREANULUI este în acest an Loredana Corchiş, una dintre cele mai apreciate jurnaliste TV (FOTO / VIDEO)

Crăiasa 'oglinzilor': Crăciuniţa BIHOREANULUI este în acest an Loredana Corchiş, una dintre cele mai apreciate jurnaliste TV (FOTO / VIDEO) CRĂCIUNIŢA DE PE "STICLĂ". "Bună ziua, doamnelor şi domnilor! Sunt Loredana Corchiş, Crăciuniţa BIHOREANULUI...". Aşa s-ar putea prezenta frumoasa vedetă TV, care - între filmările ultimelor emisiuni dinaintea Crăciunului - a intrat în spiritul sărbătorilor, pozând într-un pictorial de sezon. "Cum ar zice fetiţa mea: este cea mai frumoasă sărbătoare de pe pământ!", spune Lori, aşteptând cu nerăbdare să o petreacă în familie 
Crăiasa 'oglinzilor': Crăciuniţa BIHOREANULUI este în acest an Loredana Corchiş, una dintre cele mai apreciate jurnaliste TV (FOTO / VIDEO) CRĂCIUNIŢĂ INFORMATĂ. Deşi jurnalistă în Cluj, Loredana se informează despre tot ce se întâmplă în Oradea şi relatează în emisiunile sale despre marile schimbări din oraşul în care se simte acasă. Una dintre surse îi este, mărturiseşte ea, chiar ziarul BIHOREANUL. Prin urmare, n-a avut nicio ezitare să accepte provocarea pe care i-am lansat-o, aceea de a fi Crăciuniţa anului 2021
Crăiasa 'oglinzilor': Crăciuniţa BIHOREANULUI este în acest an Loredana Corchiş, una dintre cele mai apreciate jurnaliste TV (FOTO / VIDEO) LUMINILE ORAŞULUI. „Meseria m-a dus la Cluj, sufletu-mi rămâne la Oradea!”, spune prezentatoarea Loredana Corchiş, care s-a bucurat în serile trecute, din nou, de luminile Târgului de Crăciun din centrul urbei...
Crăiasa 'oglinzilor': Crăciuniţa BIHOREANULUI este în acest an Loredana Corchiş, una dintre cele mai apreciate jurnaliste TV (FOTO / VIDEO) LA PUPITRU. Loredana este angajată a TVR Cluj de mulţi ani, în urma unui concurs cu candidați numeroși pentru un singur post de jurnalist TV. Pe drumul spre Cluj a avut parte de peripeţii: i s-au blocat comenzile maşinii, iar ea, cu noroc, a evitat un accident, oprindu-se la câţiva centimetri de pompele unei benzinării. A avut, însă, şansa să întâlnească un echipaj de Poliţie care a dus-o până în oraș cu girofarurile pornite. După o asemenea păţanie, i-au pierit cu totul emoţiile concursului, aşa că, pregătită şi convingătoare, a obţinut jobul...

Prezentatoare TV, realizatoare de emisiuni, juristă, soţie, mamă, deţinătoare a unui zâmbet mereu cald şi, la provocarea BIHOREANULUI, Crăciuniţă...

Fascinată de avocaţii din filme, Loredana - pe atunci o tânără olimpică – a mers la Facultatea de Drept din Oradea, unde a învăţat pe brânci. Pentru a descoperi cum să-şi stăpânească emoţiile înaintea unor examene ce se anunţau crunte, şi-a găsit un job în televiziune, de care s-a îndrăgostit imediat. 15 ani mai târziu se declară fericită că a păşit, fie şi oarecum întâmplător, pe această cale, deşi o poartă sute de kilometri în fiecare săptămână...

Pusă pe fapte mari 

Vine din Beiuş - loc cu oameni mândri şi ambiţioşi - şi de mică a ştiut că vrea să ajungă cineva. Loredana Sotir, cum o chema de fată, a studiat la Colegiul Naţional Samuil Vulcan în clasa de matematică-informatică, deşi avea o pasiune mai degrabă pentru disciplinele umane, fiind olimpică la limba română. „Clasa de mate-info era cea mai puternică, iar spiritul meu competitiv m-a făcut să aplic pentru ea”, îşi aminteşte Loredana, acum în vârstă de 35 de ani. 

A fost mereu sârguincioasă şi pusă pe învăţat, cu toate că nimeni n-a presat-o. „Nu mi-a lipsit mai nimic, dar vin dintr-un mediu modest. Cred că astfel de copii vor să-şi depăşească condiţia socială şi eu una m-am visat într-o poziţie de leadership...”, se destăinuie ea. 

În liceu, o perioadă destul de scurtă, a cochetat şi cu modellingul, căci frumuseţea nu-i lipseşte, ba dimpotrivă, obţinând şi un contract important în Kuweit, unde a prezentat bijuterii luxoase ale casei Chopard. „A fost o experienţă interesantă, dar nu era de mine pe termen lung”, spune ea. Când a venit vremea să aleagă, a ales Facultatea de Drept, stabilindu-se în Oradea. Cum şi-a ales specializarea? „Mă fascinau avocaţii din filmele americane! Abia apoi mi-am dat seama că sistemul nostru juridic nu e ca cel american...”. 

„Bine, măi, fetiţo!”

Chiar şi aşa, Lori, cum îi spune mama ei, a fost captivată de cursuri şi, perfecţionistă, a născocit un mod atipic de a se pregăti pentru examenele cele mai intense. „La Drept Constituţional aveam un profesor foarte dur (Ovidiu Ținca - n.r.), care ţinea examenele oral. Ştiam că trebuie să fiu stăpână pe mine, dar eram o fire emotivă. Ca să învăţ să mă stăpânesc, m-am înscris la un casting pentru prezentatoare la TTV, pe care l-am şi luat”, îşi aminteşte Crăciuniţa. Aşa, în 2006, a ajuns prezentatoare a matinalului de la Transilvania TV, alături de Mihai Dacin. „A fost momentul în care am început să mă îndrăgostesc de televiziune, chit că timp de doi ani m-am trezit în fiecare dimineaţă la ora 5”. 

Chiar dacă a primit nota 10 la examenul mult temut, ba şi un „Bine, măi, fetiţo!” din partea exigentului profesor, Loredana a simţit că se îndepărtează de perspectiva de a deveni magistrat. Aşadar, deşi a absolvit cu brio facultatea, iar unii profesori chiar o vedeau procuror, bihoreanca nu a profesat niciodată. A găsit, totuși, o modalitate de a-şi împăca cele două pasiuni... 

Legal şi... de suflet 

După ce matinalul a fost scos din grila TTV, Loredana, devenită Corchiş după căsătorie, a apărut „pe sticlă” la cealaltă televiziune locală, TVS, cu două emisiuni - „Sănătate şi frumuseţe”, respectiv „Consultanţă juridică”. 

„M-am gândit cum aş putea să îmbin cele două pasiuni, să nu mă rup total de Drept. Aşa a luat naştere proiectul meu de suflet, emisiunea pe teme juridice, prin care mi-am propus să-i ajut pe oameni, informându-i şi «traducând» noţiuni juridice atât de necesare”, spune jurnalista. 

Conceptul a avut succes de la început, orădenii dovedindu-se interesaţi de temele propuse. „Ţin minte că am avut o emisiune despre moşteniri şi am primit 60 de telefoane în redacţie în timpul emisiei, un record pentru acea vreme”, povesteşte realizatoarea.

CRĂCIUNIŢĂ INFORMATĂ. Deşi jurnalistă în Cluj, Loredana se informează despre tot ce se întâmplă în Oradea şi relatează în emisiunile sale despre marile schimbări din oraşul în care se simte acasă. Una dintre surse îi este, mărturiseşte ea, chiar ziarul BIHOREANUL. Prin urmare, n-a avut nicio ezitare să accepte provocarea pe care i-am lansat-o, aceea de a fi Crăciuniţa anului 2021

Jurnalist TV(R)

N-a renunţat la proiect nici când - în urmă cu ani buni - a trecut la TVR Cluj, întâi colaborator şi apoi, în urma unui concurs complex, pe un post de jurnalist TV la Departamentul Ştiri - Sport - Programe. 

Implicată şi ambiţioasă, Loredana a devenit un pilon de bază al stației regionale, emisiunile pe care le realizează fiind preluate şi de unul dintre posturile naţionale, de TVR 3. Este vorba despre „Legal 100%”, cu o pleiadă de invitaţi din rândul avocaţilor şi juriştilor cu experienţă, precum şi de „Prim-plan obiectiv”, transmisă în direct de două ori pe săptămână și unde pune pe tapet evenimentele din regiune, uneori şi pe cele din Oradea. 

Timp de un an şi jumătate, în pandemie, Loredana a prezentat de câteva ori în fiecare săptămână şi un jurnal de dimineaţă, preluat şi de TVR 1. 

Noile provocări

A fost o experienţă solicitantă şi intensă, dar acum jurnalista admite că i-a ajuns cât a relatat despre criza sanitară. „Îmi doresc ca în 2022 să nu mai deschid nicio emisiune cu sintagma «situaţia epidemiologică». Să nu mai fiu nevoită să spun aceste cuvinte...”. 

Loredana Corchiş nu este prea încântată nici de felul în care televiziunile private au relatat despre subiect, ducându-l în zona spectacolului şi invitând „părerologi” prin studiouri: „Sunt de acord cu libertatea de exprimare, dar atunci când există o situaţie de urgenţă cred că CNA trebuie să impună prezenţa unor specialişti în emisiunile pe tema pandemiei”. 

Legi bune şi nebune

Proiectele Crăciuniţei nu se opresc, evident, aici. Orădeanca este în prim-planul emisiunilor pe care TVR Cluj le-a realizat în cadrul aşa numitelor „caravane” în diferite oraşe din România, între care şi Oradea, precum şi în străinătate, în ţări ca Ungaria şi Israel. În ţară, aceste emisiuni prezintă atracţiile și obiceiurile locale, dar şi unele provocări cu care se confruntă zona-gazdă, în timp ce în ieşirile dincolo de graniţe emisiunile pun reflectorul pe comunităţile de români de pe acele meleaguri. 

Cum emisiunea ei juridică este tot mai apreciată, Loredana Corchiş a acceptat să realizeze şi o „extensie” a acesteia la radio, pentru postul Napoca FM, emisiunea fiind, totodată, filmată şi transmisă pe pagina napocalive.ro. La fel ca la TV, descoase înţelesurile legilor în vigoare sau în dezbatere cu ajutorul unor experţi. A numit proiectul „Legal 100% - Legi bune şi nebune”. Pe deasupra, naturală şi profesionistă, este chemată periodic să prezinte evenimente importante, cum ar fi Balul Operei Române din Cluj-Napoca sau Gala Elitelor Medicale. 

LA PUPITRU. Loredana este angajată a TVR Cluj de mulţi ani, în urma unui concurs cu candidați numeroși pentru un singur post de jurnalist TV. Pe drumul spre Cluj a avut parte de peripeţii: i s-au blocat comenzile maşinii, iar ea, cu noroc, a evitat un accident, oprindu-se la câţiva centimetri de pompele unei benzinării. A avut, însă, şansa să întâlnească un echipaj de Poliţie care a dus-o până în oraș cu girofarurile pornite. După o asemenea păţanie, i-au pierit cu totul emoţiile concursului, aşa că, pregătită şi convingătoare, a obţinut jobul...

Oradea e acasă

Chiar dacă jonglează cu o mulţime de proiecte profesionale, majoritatea în Cluj-Napoca, Loredana Corchiş locuieşte în continuare în Oradea, alături de soţul ei Claus şi de fiica lor, Vanessa, în vârstă de 11 ani. 

Aşa-i că vă mirați? Ei, bine, n-a vrut să părăsească Oradea deoarece „este cel mai frumos oraş din România”, locul unde şi-a clădit familia şi unde vrea să-şi crească „iubirica”, așa că face naveta de două - trei ori pe săptămână la Cluj. „Prietenii mă văd şi la TV, şi în sânul familiei, şi nu prea pricep cum reuşesc...”, spune ea. Răspunsul: cu multă ambiţie şi agitaţie.

Dar Crăciuniţa spune că nu le simte şi că, în plus, s-a obişnuit... „Săptămâna trecută, imediat ce am ieşit din emisie, m-am «decablat» şi am pornit spre Oradea, unde am ajuns în vreo două ore, căci trebuia să recapitulăm pentru teza la mate, prima teză din viaţa fetiţei mele. S-a descurcat foarte bine!”, spune, mândră, Loredana. 

Naveta Oradea - Cluj nu este o experienţă ideală, ba poate fi uneori chiar periculoasă, dar Lori e mereu atentă şi încrezătoare. Asta nu înseamnă că soţul, ba chiar şi micuţa ei, nu sunt îngrijoraţi. „Coşmarul soţului meu de mulţi ani este exact drumul pe care-l fac pe ruta asta, pe care se întâmplă multe accidente. Eu am mult optimism, gândesc pozitiv. Dacă e până acolo, accidente se pot întâmpla şi în propria casă...”. 

LUMINILE ORAŞULUI. „Meseria m-a dus la Cluj, sufletu-mi rămâne la Oradea!”, spune prezentatoarea Loredana Corchiş, care s-a bucurat în serile trecute, din nou, de luminile Târgului de Crăciun din centrul urbei...

Inelul... la Mallorca 

Chiar dacă apare întruna pe ecrane, viaţa personală şi-o ţine, cât de mult posibil, doar pentru ea. Ce pot şti curioşii? Că-i fericită şi împlinită. S-a căsătorit la doar 22 de ani, cu Claus, un orădean care a locuit multă vreme şi-n Germania. „Când ne-am cunoscut, el şi părinţii săi erau ba în România, ba în Germania. Ghici cine a fost motivul pentru care el s-a întors definitiv acasă?”, zice, ghiduşă, Crăciuniţa. 

Se poate spune că tot televiziunea i-a dat şi „jumătatea”, cum îl prezintă pe soţul ei, deoarece Claus a văzut-o pe când prezenta matinalul la TTV şi, de la prieteni din televiziune, i-a obţinut numărul de telefon. „Într-o dimineaţă am primit un mesaj de la un număr pe care nu-l ştiam. Îmi spunea că-mi stă bine-n alb şi e convins că aş fi o mireasă minunată”, îşi aminteşte Loredana. 

După 7 luni de curtat, a fost cerută de soţie. Erau într-o excursie spontană şi ajunseseră în Palma de Mallorca. „Ne-am dus în aeroport în Viena și am zis: «Bun, unde am putea pleca?»”, povesteşte prezentatoarea. Momentul romantic s-a petrecut în grădina unui restaurant elegant, viitoarea mireasă primind un inel de logodnă deosebit, cu smarald, care se afla de mai multă vreme în familia soțului. Deşi obişnuită să analizeze în profunzime fiecare alegere pe care o face, Lori n-a ezitat să spună „Da”: „Instinctul mi-a spus că e decizia cea bună. Ştiam că vrem să fim împreună mereu”. 

Fetiţa mamei

Şi astăzi, soţul îi este cel mai mare sprijin. „Îi sunt recunoscătoare. Mă acceptă, cu tot cu firea mea independentă, mă admiră şi mă sprijină. Ar fi fost în stare să renunţe la orice, deşi are businessurile lui în Oradea, ca să meargă cu mine oriunde mă simt împlinită”, spune Crăciuniţa.

Fiica lor, Vanessa, le aduce cele mai mari bucurii. Studiază pian şi teatru, ba chiar are un rol într-un spectacol al Teatrului Regina Maria, „Sunetul muzicii”. Chiar dacă mama are job într-un alt oraş, asta nu înseamnă că s-a dezlipit prea mult de micuţă. „Până când a împlinit 10 ani, n-am dormit fără ea. Și când s-au ivit proiecte în ţară sau în afară, am luat-o cu mine”, dezvăluie Loredana. 

Acum, vrea să o înveţe să devină ceva mai independentă, astfel că fetiţa mai rămâne, din când în când, şi doar cu tata acasă. „Ne sunăm mereu când sunt plecată şi îmi spune că a făcut ordine, că şi-a pregătit lucrurile pentru şcoală...”. 

Moşu’ cel darnic... 

Se apropie Crăciunul şi Loredana abia aşteaptă să-l petreacă în familie, nu doar cu Claus şi Vanessa, ci şi cu părinţii ei, care continuă să locuiască la Beiuş, şi cu socrii. Tot în vacanţa de iarnă, plănuieşte şi măcar o ieşire la munte, cu prietenii de familie şi cu copiii lor. „După anul pe care l-am avut cu toţii, simt o nevoie cumplită să fiu undeva la o cabană, cu cercul de prieteni, la o glumă, la un dans. Plus că, odată ce ai copii, ei îşi fac tribul lor şi vor să iasă la bulgărit...”, spune orădeanca. 

Moş Crăciun se pregăteşte să ajungă şi la familia ei, cu cadouri. Ce-şi doreşte Crăciuniţa BIHOREANULUI? O pereche de cercei strălucitori? O vacanţă exotică? Vreun succes anume? Nici vorbă! „Nu ştiu dacă mă credeţi, dar nu cer nimic, ci, din contră, mulţumesc pentru ceea ce am. Mulţumesc că părinţii mei sunt bine, că am un soţ minunat, că sunt binecuvântată cu un copil sănătos, deştept, frumos. Mi-e parcă şi frică să spun cu voce tare că nu-mi lipseşte nimic”, spune, recunoscătoare, Loredana. 

Vezi un videoreportaj "making of" realizat de Paul Lelea!


CA LA OSCAR... 
Fotografii pe tărâm alb 

Obişnuită cu platourile de televiziune, Loredana Corchiş a intrat, pentru ediţia de sărbătoare a BIHOREANULUI, într-un altfel de studio. Pictorialul de Crăciun care o are drept protagonistă a fost realizat de fotograful ziarului, Szilágyi Lóránd, în studioul deţinut de Oscar Foto în Nojorid, anume amenajat în această perioadă pentru a găzdui sesiuni foto „iernatice” - în special pentru cupluri şi familii - şi care include decoruri pe măsură, cum ar fi o zonă cu brazi reali ce duc spre o mini-cabană. 

Mai nou, Oscar Foto şi-a extins businessul, lansând şi oscaralbums.ro, un site unde se pot comanda albume foto speciale, inclusiv de Crăciun. 

CADOUL DE PE PRIMA PAGINĂ
Crăciuniţe cu tradiţie 

Ho, ho, ho! Crăciuniţele n-au lipsit niciodată din paginile ziarului BIHOREANUL, încă din primul an de existenţă. Pictorialele de iarnă care au avut ca protagoniste bihorence cu poveşti interesante au debutat în 2000, când Crăciuniţa BIHOREANULUI a fost Alina Sabău, pe atunci Miss Oradea, urmată de doctoriţa Valeria Filip, soţia primarului Petru Filip (2001), și prezentatoarea TV Crina Abrudan (2002).

În 2003 a fost singurul an în care în ediţia de sărbătoare a apărut un Crăciunel, şeful Direcţiei Vamale, Călin Vesa (2003). Au urmat gemenele Andrada şi Laura Florincuţa (2004), jurnalista Raluca Creţu (2005), prezentatoarele TV Mirela Vaşadi (2006) şi Ilinca Vandici (2007), consiliera primarului Ilie Bolojan, Anca Sas (2008), campioana mondială la show-dance Luana Chebeleu (2009), poliţista Dana Lezeu (2010), vedeta Irina Nicolae (2011), actriţa Dania Ţinca (2012), cântăreaţa Denisa Moşincat (2013), majoreta Ioana Sas Adăscăliţii (2014), prezentatoarea Digi 24 Yvette Mîrza (2015), Cristina Butaci (2016), pe atunci şefa departamentului de vânzări a BIHOREANULUI, multipla campioană la scrimă Bianca Benea (2017), Mihaela Furculiţă (2018, Anul Centenarului), o tânără din Republica Moldova care a studiat în Oradea, Ilinca Lianu (2019), campioană la dans, admisă de la 16 ani la Facultatea de Fizică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Anul trecut, în 2020, Crăciunița a fost Sonia Goilean (foto), un exemplu de dârzenie: deşi din motive medicale n-a putut susţine la timp probele Bacalaureatului, în sesiunea de toamnă a obţinut nota 10, performanţă unică în ţară, iar UBB a adăugat anume pentru ea un loc la „buget”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
o alegere foarte buna!
felicitari Bihoreanului pentru alegerea Craciunitei! Loredana este un om minunat, o profesionista in tot ce face si o femeie frumoasa foc!
Postat 22 Decembrie 2021, 18:11 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON