URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2023, 13:20

Cozile din sensul giratoriu de la intrarea pe drumul de Sântandrei ar putea dispărea în circa două luni (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cozile din sensul giratoriu de la intrarea de pe şoseaua de centură pe drumul de Sântandrei ar putea dispărea în circa două luni.

Urmează montarea grinzilor pe pasaj

Constructorii aşteaptă să fie finalizate grinzile din beton care vor fi montate cel târziu în iulie pe pasajul peste linia ferată.

"Traficul rutier prin sensul giratoriu de la intrarea de pe şoseaua de centură pe drumul de Sântandrei s-ar putea decongestiona în circa două luni. Conform constructorului, grinzile din beton de pe pasajul care va trece peste linia de centură ar putea fi montate undeva în iunie", a declarat pentru BIHOREANUL prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea.

Potrivit prefectului, furnizarea grinzilor, deja comandate, întârzie atât ca urmare a numărului mare de comenzi cu care se confruntă constructorul pe fondul investiţiilor mari de infrastructură derulate la nivel naţional, cât şi a procesului laborios de fabricare, având în vedere dimensiunile mari ale acestora.

"Intenţia constructorilor este ca lucrările la viitorul pasaj să intre peste vară într-o fază finală, astfel încât în cursul lunii septembrie circulaţia să revină la normal", a spus Ţiplea.

În prezent, circulaţia pe şoseaua de centură se desfăşoară cu dificultate, în ciuda eforturilor constructorului care a amenajat o bandă suplimentară pe şoseaua centură pe sensul de mers spre Oradea dinspre Sântandrei.

Joi dimineaţă, între orele 7 şi 8, toate accesurile spre şoseaua de centură dinspre comuna limitrofă erau ocupate cu maşini care avansau bară la bară.

La fel, în cursul zilei, au fost momente când simpla traversare a sensului giratoriu dura circa 20 de minute.

Patru luni de avans

Amenajarea pasajului peste linia de tren de la intersecţia şoselei de centură cu Calea Sântandreiului este parte integrantă a drumului de legătură dintre Oradea şi Autostrada Transilvania.

Investiţia a fost iniţiată de Primăria Oradea în urmă cu mai mult de cinci ani, în parteneriat cu CNAIR. Aceasta prevede construirea a peste 19,07 kilometri de şosea, din care 16 km cu profil de autostradă şi 3 km cu profil de drum expres.

Şoseaua porneşte din actuala giraţie de pe Calea Sântandreiului şi continuă aproximativ paralel cu calea ferată peste câmpurile dintre oraş şi Sântandrei, urmând să traverseze cu un pod drumul de legătură construit în 2018 între Oradea şi comună (ce iese în zona Ioşia Nord), iar apoi şi Crişul Repede cu un pod spectaculos, cu 8 deschideri.

Drumul continuă către Calea Borşului, pe care o va traversa tot cu un pod, suficient de înalt pentru ca pe viitor sub el să poată fi amenajată o linie de tramvai către comuna Borş.

De acolo, şoseaua se va îndrepta spre Biharia, unde se va conecta cu Autostrada Transilvania.

În prezent stadiul lucrărilor era de circa 50%, acestea fiind, potrivit constructorului, în avans cu circa patru luni faţă de graficul din contract.

Vezi aici stadiul lucrărilor la sfârșitul lunii trecute, filmate din dronă de asociația Pro Infrastructură

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
KP aka mama Omida
Se stue cine va câștiga, se vad rezultatele. Iar o sa virbesgi aiurea inca 4 ani :::::))))))
Postat 05 Mai 2023, 10:24 de Sandu2100
Ar putea să dispară în teorie.
În practică ... ne mai vedem și în primăvara viitoare, la alegerile locale.
Postat 05 Mai 2023, 08:04 de KP
Cand au inceput santierul am intrebat de ce n-au facut cum au facut celelalte pasaje peste centura
Cand au inceput santierul am intrebat de ce n-au facut cum au facut celelalte pasaje peste centura prin OCR si au raspuns ironic ca firma stie mai bine ce face. Da ma, de ce n-au inceput cu largirea drumului - ce fac acuma - si sa muta circulatie pe viitoarele bretele si in mijloc ar fi fost suficient loc pentru a sapa, fate pilonii, etc. Nu, chiar au facut intentionat asa, dupa cum si altii au sesizat, au fost articole, deci si ziaristii au intrebat pe primar, initial au zis ca o sa dureze disconfortul numai 3 luni (parca). Deja imediat inplineste 1 an de cand au redus la o banda pe sens, dar pasajul nu e nici acuma gata, cand podul peste Crisul, care e de 4 ori mai lunga e deja aproape gata... Firma chiar e serioasa, se vede progresul, dar sa nu ziceti ca nu e facuta intentionat sa fie tot orasul blocat. Centura blocata, centrul blocata, chiar aproape nu exista strada in oras unde nu stai in aglomeratie. Si nu numai ca e blocat tot orasul, chiar si asa ca firma termina lucrarea anul asta, cele 2 pasaje care ulterior au bagat numai in proiect inca tot nu e pusa nici la licitatie, deci anul asta clar nu o sa inceapa lucrariile la pasajele respective, deci cand incep pe noul segment de centura iar o sa fie deviata circulatia ca sa faca acele pasaje...
Postat 05 Mai 2023, 07:12 de cititor_
Nici nu era cazul sa fie produse cizi
Exemplu: Sensul O Denșușeanu catre Santandrei, dacă Doreii asezau balizele din dreapta chiar pe marginea carosabilului ramanea spatiu pentru o banda de intrare in giratie si o alta banda pentru viraj dreapta spre Santandrei. Similar putea fi lasata o banda pe sensul dinspre RAR viraj dreapta catre Densuseanu.
Postat 04 Mai 2023, 13:36 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON