URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iulie 2020, 07:56

Covid la liber! Aproape jumătate din bihorenii depistați cu coronavirus refuză spitalizarea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România rămâne şi în molimă o ţară a paradoxurilor. Dacă în plină pandemie autorităţile au reuşit să ţină sub control răspândirea infectărilor, după "relaxare" numărul noilor cazuri Covid a explodat peste media din perioada de foc.

Cauzele sunt diverse, de la proliferarea teoriei negaţioniste şi contra-exemplele date de politicieni prin propriul comportament până la decizia prin care CCR a declarat neconstituţionale izolarea, carantinarea şi internarea obligatorie a persoanelor infectate, astfel că în întreaga ţară sute de persoane cu Covid s-au "eliberat" din spitale nevindecate ori au refuzat internarea.

BIHOREANUL vă arată ce motive invocă cei care refuză spitalizarea, care sunt riscurile şi ce cred medicii despre libertatea redată celor care în primăvară erau consideraţi "pericole biologice".

Relaxare cu infectare

Nesiguranţa a cuprins întreaga lume, iar guvernele au acţionat diferit în încercarea de a opri SARS-Cov-2. Majoritatea au impus un "lockdown" general, restricţionând deplasarea cetăţenilor, altele, puţine, doar le-au recomandat să şi le limiteze singuri. În timp ce Covid făcea ravagii în Europa, România a adoptat starea de urgenţă, din 16 martie oamenii putând ieşi din case doar cu declaraţii pe proprie răspundere şi numai pentru motive întemeiate.

Severitatea măsurii era justificată: cu un sistem sanitar şubred, cu deficit mare de medici şi asistente după lungul exod al acestora spre Occident şi cu depozitele de echipamente şi medicamente goale, "închiderea" s-a dovedit o soluţie corectă. Pe 15 mai, ziua ieşirii din starea de urgenţă, erau înregistrate doar 190 noi îmbolnăviri, iar după încă o lună, pe 15 iunie, numai 166. În următoarea lună, însă, numărul noilor cazuri a explodat, ajungându-se sâmbăta trecută la 889 noi infectări raportate oficial.

În numele libertăţii

Ce a determinat evoluţia ascendentă? Specialiştii spun că teoriile negaţioniste, dar şi conduita politicienilor, începând cu premierul Ludovic Orban, pozat fără mască în propriul birou alături de câţiva miniştri la o agapă aniversară, până la preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, care nu poartă mască sub pretextul că are deviaţie de sept.

Cea mai grea lovitură aparţine, însă, Curţii Constituţionale a României, care pe 25 iunie a emis Decizia 458/2020, declarând neconstituţionale măsuri din Legea 95/2006, privind reforma în sănătate, iniţiate inclusiv de actualul preşedinte al CCR, Valer Dorneanu, în trecut lider PSD şi al Camerei Deputaţilor. Conform Deciziei, prevederile referitoare la carantină şi internarea obligatorie a persoanelor care pot răspândi boli transmisibile "nu întrunesc cerinţele de claritate şi previzibilitate şi afectează drepturi şi libertăţi fundamentale", iar "măsurile de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă generate de epidemii" nu pot fi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii, cum se procedase din martie până atunci.

Pe româneşte, măsuri adoptate în toată Europa (miercurea trecută, de pildă, exact prin ordin al ministrului Sănătăţii, Austria a suspendat legăturile aeriene cu România) au devenit la noi, brusc, neconstituţionale. Şi asta în condiţiile în care CCR a ignorat o altă prevedere a Constituţiei, referitoare la dreptul la protejarea sănătăţii publice şi a cetăţenilor...

Scenariu îngrijorător

Imediat după publicarea Deciziei, numeroşi pacienţi au început să se externeze din spitale, iar persoane nou diagnosticate să refuze internarea. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, până sâmbăta trecută, au făcut acest lucru nu mai puţin de 913 persoane.

Având în vedere situaţia, săptămâna trecută Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, în baza unor studii ale Comitetului Ştiinţific din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, conform cărora se previzionează că în august numărul cazurilor noi poate creşte până la 1.600/zi.

BIHOREANUL a aflat câte dintre persoanele depistate cu Covid în judeţ în ultimele trei săptămâni au invocat Decizia CCR, cerând externarea din secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea, şi respectiv câte au refuzat internarea, declarând că se autoizolează la domiciliu pentru a nu răspândi boala.

Pacienta da, asistentele ba

Potrivit evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică, din 26 iunie până pe 18 iulie, în Bihor au fost depistate 52 cazuri noi de Covid, bilanţul îmbolnăvirilor crescând în trei săptămâni de la 670 la 722. Dintre cele 52 de persoane, aproape jumătate, 22 sunt "la domiciliu", 13 cerând externarea înainte de "negativare", iar 9 refuzând spitalizarea, în ciuda recomandărilor medicilor. "Toate cele 22 de persoane au spus că nu au simptome şi au semnat declaraţii că se autoizolează voluntar", spun sursele BIHOREANULUI.

Culmea e că, între cele 9 persoane cu Covid care au refuzat internarea, nu mai puţin de două treimi sunt asistente la Spitalul Municipal din Salonta, unde cu trei săptămâni în urmă a fost identificat un focar pornit din secţia de Recuperare. Iniţial, spune managerul unităţii, Adrian Haţegan, a fost suspicionată drept sursă a infectării o pacientă care, spre deosebire de asistente, a acceptat internarea la Infecţioase. În schimb, doar două din cele 8 asistente găsite cu coronavirus au făcut acelaşi lucru, iar o anchetă epidemiologică dă drept sursă a infectării tocmai o asistentă.

Între "curaj" şi angoasă

BIHOREANUL le-a contactat pe cele 6 asistente care au refuzat spitalizarea, dar numai două au acceptat să explice de ce. "Eram acasă, în concediu medical, cu o pneumonie, din 22 iunie. Pe 3 iulie managerul ne-a sunat că se testează tot personalul şi aşa mi s-au prelevat probe şi mie. A doua zi am aflat că eram pozitivă. Am refuzat internarea pentru că soţul, fiica, ginerele şi nepoata şi-au făcut testul şi au fost toţi negativi. Am ales să stau acasă şi nu mi-a fost teamă, pentru că n-am niciun simptom. De fapt, nici nu înţeleg cum poate fi aşa contagios virusul ăsta", a declarat una dintre femei BIHOREANULUI, minimalizând gravitatea pandemiei.

O altă asistentă, tot asimptomatică, admite că nu i-a fost uşor să ia o decizie, conştientă fiind de pericolul ca propria stare să se deterioreze, dar şi de a-i infecta pe alţii. "Mi-am asumat un risc mare, am simţit o povară psihică, dar pentru mine a contat că soţul a fost testat negativ şi copilul n-a avut niciun simptom. Dacă ei ar fi ieşit pozitivi, ne-am fi internat toţi. Am stat într-o cameră separată, iar în scurtele interacţiuni cu soţul am purtat mască amândoi. Nu pledez pentru refuzul internării, dar am fost într-o situaţie particulară şi am dat dovadă de responsabilitate, fiindcă n-am ieşit din casă", a spus asistenta.

Sub monitorizare

O altă bihoreancă diagnosticată după Decizia CCR spune şi ea că a preferat autoizolarea tot pentru că n-a avut simptome. "Am anunţat medicul de familie, ţinem legătura telefonic şi consider că nu pun pe nimeni în pericol stând în casă", explică femeia.

Daniela Rahotă, șefa Direcției de Sănătate Publică BihorŞefa DSP Bihor confirmă că toate persoanele care figurează "la domiciliu" sunt monitorizate de medicii de familie şi, prin aceştia, de epidemiologii instituţiei, iar până acum niciuna nu a dezvoltat simptome care să fi necesitat spitalizarea. De asemenea, precizează dr. Daniela Rahotă (foto), "nu există indicii că ar fi îmbolnăvit alte persoane".

În realitate, adevărul e că autorităţile nu pot verifica dacă cei 22 bihoreni chiar nu au ieşit din case niciodată şi nu au transmis virusul, fără să se ştie, unor necunoscuţi. Motivul? Dezarmant de simplu: lipsa pârghiilor legale...

"Eforturi batjocorite"

Infecţioniştii sunt mai îngrijoraţi decât reprezentanţii DSP. Pe de o parte, au mai puţin de lucru dacă numărul internărilor scade, dar pe de alta există posibilitatea ca şi asimptomaticii să-i îmbolnăvească pe alţii, ceea ce în final îi va obliga la eforturi mai mari tot pe ei. "Cei care refuză internarea sau solicită externarea înainte de vindecare îşi asumă riscuri. Starea lor se poate agrava, unii au şi murit prin ţară. Dar noi nu ne putem opune alegerii lor", spune un medic de la secţia de Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea.

Doctorul refuză să-i fie declinată identitatea pentru că e sătul de controverse: "După luni de muncă în condiţii grele, eforturile noastre au fost batjocorite de politicieni, care au dat apă la moară teoriilor conspiraţioniste. Trebuia să dea exemplu populaţiei, asta era treaba lor. Treaba noastră e să tratăm bolnavii. Noi ne-am făcut datoria, ei nu, dar tot noi vom trage ponoasele".

Medicul consideră că în Bihor, cu doar 22 de refuzuri de spitalizare şi o medie săptămânală de îmbolnăviri redusă (13 săptămâna trecută), situaţia este sub control, dar, ca peste tot, se poate înrăutăţi dacă oamenii nu respectă cele trei "reguli de aur": purtarea măştii de protecţie, păstrarea unei distanţe sigure faţă de cei din jur şi o bună igienă, în primul rând a mâinilor. Reguli simple, dar ignorate de mulţi...


TERGIVERSATĂ ŞI INEFICIENTĂ
Reguli noi pentru "Covizi"

O nouă lege pentru controlul pandemiei a fost votată cu mare întârziere, după trei săptămâni de la Decizia CCR, timp în care numărul îmbolnăvirilor a crescut, iar din rândul celor care au refuzat spitalizarea s-au înregistrat, oficial, şi două decese.

Potrivit noii legi, un pacient va putea fi internat la recomandarea medicului, iar dacă refuză, printr-un act al DSP, care decide şi carantinarea individuală a "suspecţilor". Carantinarea colectivă o decide Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru persoanele care vin din străinătate sau comunităţi. Izolarea la domiciliu a persoanelor pozitive va fi decisă de medic, dacă acesta constată că riscul infectării altor persoane e redus. Toate aceste decizii vor putea fi contestate în instanţă şi anulate de un judecător.

Medicii consultaţi de BIHOREANUL consideră că noul cadru legislativ "nu asigură eficienţa în combaterea bolii", mai ales că o parte a populaţiei nu respectă măsurile de protecţie. "Nu ajunge să stabileşti ce faci cu bolnavii, trebuie şi să previi noi îmbolnăviri. Or, peste tot vedem oameni care nu poartă mască şi nu sunt sancţionaţi. Practic, autoritatea statului, ca a noastră, nu mai contează", spune doctorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@ Kid
Cu toata dragostea, dar nu am cum sa fiu de acord cu ce spui. Nu stiu ce profesie ai, dar daca in profesia ta, esti consultat oficial in legatura cu o speta, nu spui adevarul? Cei din guvernul asta de imbecili, nu cunosteau constitutia? Nu au avut 3 luni sa pregateasca legea vietii? Ce scuza au? De fapt, logica lor, a spus-o textual celebra Alinuta, care a grait ca in vreme de pandemie merge si cu ocolirea legii si a constitutiei. CCR si avocatul poporului si-au facut doar datoria si nu li se poate imputa in niciun fel autosuficienta si imbecilitatea unor asa zis guvernanti. Solutia ta oferita CCR cu, citez "bai fraierilor modificati actul normativ ca e bai si ramaneti in vid legislativ", pur si simplu nu tine, pentru ca actul normativ in sine era problema, adica era ordin de ministru si nu lege, cum scrie la constitutie. Puteau sa-l modifice pana dadeau in balbaiala , ca tot nu-l transformau in lege. Iar "driblingul" domnului Cris, care ne spune cum un ordin de ministru din Austria a suspendat niste zboruri, e sublim, daca n-ar fi penibil. Suspendarea zborurilor, nu ingradeste nici un fel de libertati si drepturi individuale. Si la noi au fost suspendate zboruri, catre diverse destinatii, la inceputul pandemiei, prin ordin de ministru sau hotarare de guvern si nu a avit nimeni nimic de comentat. Iar celebrul articol 53 din Constitutia Romaniei, nu e inventie romaneasca, ci a fost introdus in constitutie pentru a fi in consonanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului si cartei europene. Problema acestui guvern este ca, in fapt, i-a durut la bascheti de criza. Ei pana la sfarsitul lui martie aveau in cap doar alegeri anticipate. Nu cred ca trebuie sa-ti reamintesc ca au lasat complet nepregatite spitalele si pe cei din prima linie, iar cand in sfarsit au inceput sa se agite sa achizitioneze si ei cele trebuincioase, nu s-au putut abtine sa nu dea tepe. Ai exemplul graitor aici in Oradea. Din cele 3 aparate PCR, doua sunt achizitionate din donatii si sponsorizari, iar unul singur e de la guvern. SI astazi mai sunt judete, destul de multe, care nu au PCR-ul propriu pentru testare. Despre ce vorbim?
Postat 21 Iulie 2020, 23:13 de User anonimizat
@anticomunist
In cele ce urmeaza nu-l apar pe Cris sau CCR-ul sau pe premier sau pe oricine altcineva. Sa zicem ca e cum spui tu. Dar cand un cetatean european a fost diagnosticat si a refuzat internarea, apoi ala a stat in izolare! Ala n-a iesit pe strada la cumparaturi sau numa asa sa-i dea un pui de covid si lu' vecinu! Aici e vorba de responsabilitate si din pacate, la noi la romani, asta lipseste cu desavarsire. CCR-ul putea sa se abtina si sa amane decizia chiar daca aveau dreptate. Sa le zica la tampitii astia din parlament: bai fraierilor modificati actul normativ ca e bai si ramaneti in vid legislativ! Adica puteau fi prevazute consecintele si trebuiau sa se abtina pana se rezolva problema! E vorba de Romania, de economia ei si de cetatenii ei. Nu! Au trebuit platite polite politice si fara sa te supar, aici Cris are dreptate! Uite, CCR - ul se pronunta pt impozitarea pensiilor speciale pe data de 30 septembrie! Nu se grabesc deloc! Puteau sa faca la fel si cu decizia privind neconstitutionalitatea masurilor anti covid! Despre Renate W. sa nu mai vorbim. Iese baba la rampa cu o chestie ca bulverseaza toata tara asta. Ca la gradinita: Toarasa, toarasa, Gigel a tras-o de codite pe Maricica!
Postat 21 Iulie 2020, 20:02 de Kid
Oauuuuuuu!
Am citit articolul fara sa vad cine este autorul. Dupa ce am terminat, am facut un pariu cu mine insumi, ca stiu cine este autorul. Am castigat! Sumt atatea manipulari ale distinsului jurnalist in articol, ca nu prea stiu cu ce sa incep! In primul rand, as vrea sa-i reamintesc domnului Cris, articolul 53 din Constitutia Romaniei :ART. 53 Restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertăti (1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertăti poate fi restrans numai prin lege si numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securitătii nationale, a ordinii, a sănătătii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertătilor cetătenilor; desfăsurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamităti naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. As mai dori sa-i spun, deasemenea, ca CCR se pronunta pe constitutionalitatea unor acte legislative si nu decide ce masuri trebuie sa ia guvernul pentru a combate pandemia. Mai incearca, fara succes zic eu, sa ne inoculeze ideea ca si in celelalte state Europene se iau masuri prin ordin de ministru, dand exemplu ordinul ministrului sanatatii din Austria. Fractura logica din "driblingul" domnului Cris este evidenta. In primul rand legile din Romania trebuie sa respecte Constitutia Romaniei si nu pe cea a Austriei (desi ma indoiesc ca in Austria e altfel decat la noi) si in al doilea rand,decizia a suspenda niste zboruri, nu aduce nici o atingere drepturilor si libertatilor cetatenesti, ori asa cum se face a nu pricepe domnul Cris, decizia CCR la asta se referea, la ingradirea unor drepturi si libertati cetatenesti prin ordin de ministru. As vrea sa-i mai aduc la cunostinta domnul Cris, ca peste tot in lumea civilizata, internarea, indifierent de boala, se face cu consimtamantul pacientului si ca nicaieri in Europa, cei asimptomatici nu au fost internati, decat la cererea lor. Conform ordinului de zi pe unitate, domnul Cris, arunca mai mult sau mai putin voalat, responsabilitatea cresterii numarului de cazuri pe seama deciziei CCR, uitand, se pare, ca la guvernare este Lucovid si Veorica. Nici un cuvand despre responsabilitatea guvernului in intarzierea emiterii legii. Se insinueaza ca CCR il are pe Valer Dornean, fost lider PSD, uitand sa ne aminteasca ca aceasta decizie a curtii a fost votata si de judecatori numiti de Base sau Maus. Nu am timp sa trec in revista toate aberatiile din articol, dar in incheiere as vrea sa analizez fraza de inceput. "Dacă în plină pandemie autorităţile au reuşit să ţină sub control răspândirea infectărilor, după "relaxare" numărul noilor cazuri Covid a explodat peste media din perioada de foc."Stimate domnule Cris, autoritatile n-au reusit nimic, cu atat mai putin sa tina sub control infectarile. Situatia din statistici era "buna" pentru ca in plina pandemie, Romania facea 2000 - 4000 de teste pe zi, iar azi face zilnic 20000. De asemenea protocolul de testare este unul complet imbecil. Conform acestui protocol, un asimptomatic poate fi depistat in Romania, doar pur intamplator. In schimb, guvernul doreste "arestarea" lor. Datorita acestei abordari, lumea se fereste sa se testeze voluntar, daca nu are simptome. Guvernul atat a stiut si in consecinta atat a facut, sa ia niste masuri de ani '50, demne de securitatea lui Dej. Despre incapacitatea acestui guvern de a lupta cu pandemia, as putea sa scriu volume intregi, dar ma opresc aici. Pentru cei care detin mai mult de doi neuroni activi, propun un exercitiu de imaginatie : ce dracu' s-ar fi facut PNL daca n-ar fi existat PSD pe care sa dea vina pentru orice esec? Numa' intreb!
Postat 21 Iulie 2020, 09:48 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON