URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Mai 2014, 16:39

Consiliul Local se întruneşte de urgenţă pentru a salva firmele din parcul industrial de "taxa pe stâlp"

Şedinţă de urgenţă

Oradea încearcă să îşi protejeze investitorii de foamea de bani a bugetului central. Primarul Ilie Bolojan a convocat pentru joi, la ora 12, o şedinţă extraordinară a Consiliului Local pentru a aproba un pachet de măsuri menit să sprijine firmele din parcul industrial.

"Încercăm să găsim soluţii pentru a sprijini investitorii locali din parcul industrial care au fost puşi prin Hotărârea de Guvern de ieri în situaţia de a plăti un impozit pe clădiri de 1,5%", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Astfel, aleşii orădenilor vor fi chemaţi să îşi dea acordul de principiu pentru vânzarea terenului aferent construcţiilor deţinute către investitorii din parcul industrial care solicită acest lucru şi ieşirea din parcul industrial a firmelor care şi-au manifestat această intenţie. Prin această mişcare în loc să datoreze un impozit de 1,5% către bugetul central, cum prevede Hotărârea de Guvern referitoare la taxa pe stâlp, firmele ar plăti doar 1% către bugetul local.

În plus, pentru că începând din iulie expiră scutirile de impozit acordate companiilor din parcul industrial şi deocamdată nu a fost promovată o altă schemă de ajutor de stat, municipalitatea a propus aplicarea unei cote de impozitare de numai 0,5% pentru clădirile din parcul industrial faţă de 1% cât datorează ceilalţi proprietari de clădiri din oraş.

Cele trei propuneri înaintate Consiliului Local sunt este menite să menţină atractactivitatea oraşului în ochii investitorilor în condiţiile în care Guvernul, în goană după bani la buget, încearcă să îşi lărgească plaja de impozitare sumele nou create urmând să constituie venit la bugetul de stat.

Scrisoare către Ponta

Pachetul de măsuri propus de municipalitate Consiliului local a fost dezbătut anterior cu reprezentanţii firmelor din parcul industrial în cadrul unei întâlniri (foto) care a avut loc miercuri în sala mare a Primăriei. La şedinţă au participat reprezentanţii celor peste 50 de companii din parcul industrial, nemulţumiţi de instabilitatea fiscală din România. Companiile privesc cu îngrijorare faptul că la mijlocul anului sunt înştiinţate că datorează bugetului central sume consistente pe care nu au prevăzute în buget.

"Companiile se vor gândi de acum de două ori înainte să vină în România. Majoritatea ţărilor din jur oferă facilităţi mult mai bune investitorilor. În Polonia, de exemplu, nu doar că nu există acest impozit dar dar statul acoperă 40% din valoarea investiţiei făcute şi tot atât din cheltuielile cu salariile pentru o perioadă de 3 - 5 ani de zile", a declarat reprezentantul unei firme din parcul industrial.

La încheirea întâlnirii participanţii la şedinţă au semnat o scrisoare deschisă adresată premierul Victor Ponta şi ministrului Finanţelor Ioana Petrescu prin care au solicitat "modificarea de urgenţă" a prevederilor fiscale referitoare la impozitarea clădirilor din parcurile industriale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
politicieni
Ati auzit de autonomie locala?
Postat 21 Mai 2014, 21:06 de habarnisti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON