URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2011, 18:06

Consiliul Local răscumpără construcţiile din ştrandul municipal, ca să facă loc aquaparcului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reuniţi în şedinţă extraordinară, aleşii orădenilor au hotărât joi cu unanimitate de voturi răscumpărarea construcţiilor din incinta Ştrandului Municipal de la agenţii economici care le deţin.

Firmele Cordless, Dareka, Vandana, Murray şi Racosim şi-au concesionat încă din 2003, pe bază de licitaţie, 164 metri pătraţi de teren în incinta ştrandului. Durata concesiunii este de zece ani, dar Primăria vrea să pună capăt contractului pentru a putea construi aici viitorul aquaparc.

Totul a pornit de la Direcţia de Dezvoltare Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI), care a cerut Administraţiei Imobiliare Oradea degrevarea de sarcini a terenurilor concesionate în vederea implementării viitorului complext welness termal "Nymphaea".

Conform proiectului de hotărâre, Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a acceptat cererea de finanţare în valoare de 15 milioane de euro depusă de DMPFI pentru implementarea proiectului complexului "Nymphaea", iar terenul trebuie eliberat de orice obligaţii.

Răscumpărarea parcelelor în vederea demolării se va face în urma negocierii unei "juste şi prealabile despăgubiri" între Primărie şi agenţii economici. Comisia de negociere, din care vor face parte consilierii locali Pasztor Sandor şi Dan Octavian, precum şi angajaţi ai municipalităţii, va fi condusă de către viceprimarul Rozalia Biro.

Maternitatea se "modernizează"

Tot cu unanimitate de voturi consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico economici pentru reabilitarea etajelor I şi II de la clădirea care adăposteşte Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie.

Indicatorii au fost anterior analizaţi în şedinta comisiei interministeriale care a avut loc luni la Ministerul Transporturilor dar, pentru a putea fi promovată o hotărâre de Guvern, aceştia au trebuit asumaţi şi de Consiliul Local Oradea.

Lucrările vor implica, printre altele, recompartimentarea saloanelor şi amplasarea unui grup sanitar propriu fiecărui salon, schimbarea pardoselilor, a tâmplăriei interioare şi exterioare, refacerea finisajelor pereţilor, izolarea termică a faţadei, modernizarea instalaţiei electrice, dotarea cu mobilier sanitar, instalaţie de climatizare, sistem de siguranţă şi semnalizare incendiu şi altele.

Reabilitarea Maternităţii va trebui finalizată până în primăvara anului viitor, investiţia ridicându-se la 10,8 milioane lei (inclusiv TVA).

Bloc operator reabilitat la Spitalul Judeţean

În şedinţa de joi consilierii locali au mai aprobat tema de proiectare şi achiziţia documentaţiei tehnico economice în vederea reabilitării blocului operator al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi modernizării secţiei de Gastroenterologie.

Pentru ca investiţia să ajungă în faza de a putea fi finanţată prin Programul de cooperare transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, municipalitatea va trebui să îşi asume costurile cu documentaţia tehnico-economică, expertiza tehnică, studiile de fezabilitate şi altele, estimate la 150.000 lei, fără TVA.

Conform hotărârii Consiliului Local, suma va fi alocată din bugetul municipalităţii pe anul în curs.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
radti toate darapanaturile
sper ca radetzi si "megaconstructiile" unguriene din strand!!!! daca ai facut compromisuri bolojane, nu uitam
Postat 10 Iunie 2011, 20:29 de bila
Pentru Oradea!
Succes cu Nymphaea! Avem nevoie de astfel de investitii. Dar sa fie facute si conduse cum trebe. Nu ca viitorul fost Iosia!
Postat 09 Iunie 2011, 19:27 de Pentru Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON