URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2020, 20:41

Consiliul Local Oradea a aprobat un proiect european de 3,6 milioane lei privind construirea unei clădiri noi pentru Grădiniţa 51 (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat vineri, în cea de a doua şedinţă desfăşurată telefonic, un proiect european în valoare de 3,6 milioane lei privind construirea unei clădiri noi pentru Grădiniţa 51 din strada Calea Clujului.

Vot prin telefon

Reuniţi de la distanţă, printr-o linie asigurată de Serviciul de Transmisiuni Speciale, aleşii orădenilor au aprobat în circa opt minute toate cele 31 de puncte de pe ordinea de zi.

În sala mare a Primăriei s-au reunit, alături de primarul Ilie Bolojan şi cei doi viceprimari Mircea Mălan şi Florin Birta, cu mască pe faţă, consilierii liberali Mihai Maci, Florin Marinău şi Laurenţiu Chiană, acesta din urmă fiind şi preşedinte de şedinţă.

Liberalii s-au aşezat la masa de lucru a Consiliului Local lăsând între ei cel puţin două scaune goale pentru a păstra distanţa socială în vreme ce colegii de partid şi reprezentanţii opoziţiei s-au alăturat dezbaterilor telefonic de acasă sau de la locul de muncă.

"Acesta este ultima şedinţă organizată în aceste condiţii speciale. Următoarea şedinţă, programată pentru perioada 26 – 28 mai se va ţine cu consilierii în sală", a spus primarul Ilie Bolojan.

O grădiniţă complet nouă

Consultați cei mai mulți de la distanţă, consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi şi fără discuţii proiectul de hotărâre privind construirea unei clădiri noi pentru Grădiniţa cu program prelungit 51 din Calea Clujului.

Potrivit proiectului de hotărâre, din totalul investiţiei de 3,6 milioane lei municipalitatea orădeană şi-a asumat suportarea cheltuielilor neeligibile, în valoare de 1,5 milioane lei, precum şi a contribuţiei de 2% din valoarea totală a acesteia.

În cadrul proiectului va fi construit un corp de clădire complet nou pentru 60 de copii din zonele cartierul Tineretului, Tokai, Gutenberg şi comunele estice ale Zonei Metropolitane Oradea.

Actualul imobil este vechi de 80 de ani şi are doar o autorizaţie de funcţionare temporară.

În prezent, grădiniţa îngrijeşte 65 de copii, dar reprezentanţii municipalităţii se aşteaptă ca numărul beneficiarilor să crească după îmbunătăţirea condiţiilor de aici.

Clustherm prinde contur

În cadrul şedinţei de vineri aleşii orădenilor au mai aprobat protocolul de colaborare al municipalităţii orădene cu asociaţia Clustherm Transilvania înfiinţată în luna februarie. Asociaţia, care numără 34 de membri, are ca scop valorificarea resurselor geo-termale, termo-minerale, minerale terapeutice şi minerale natural pentru a creşte competitivitatea economică a acestora.

Potrivit protocolului, asociaţia va încheia un contract de servicii pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice aferente înfiinţării a două laboratoare de cercetare în domeniul geotermal.

Amenajarea acestora urmează să fie finanţată printr-un proiect european care va fi depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Competitivitate 2014 – 2020.

Cele două laboratoare vor funcţiona în cadrul sediului asociaţiei care va fi amenajat în clădirea fostului Hotel Tineretului din strada Alexandru Cazaban.

De altfel, în urma unei rectificări de buget făcute vineri, municipalitatea orădeană a aprobat alocarea sumei de 64.500 lei pentru plata cotizaţiei de membru în cadrul clusterului pentru ca asociaţia să aibă din ce plăti studiile care vor sta la baza viitorului proiect.

ADP, scutit de redevenţă...

În aceeaşi şedinţă, consilierii locali au aprobat scutirea Administraţiei Domeniului Public de plata redevenţei datorate în baza contractului de delegare a gestiunii pentru Aquapark-ul Nymphaea, Ştrandul Ioşia, Piaţa 100 şi Grădina Zoologică.

Scutirea se aplică începând din luna aprilie şi este valabilă până la reluarea activităţii celor patru unităţi, închise ca urmare a instalării stării de urgenţă pe fondul epidemiei de COVID-19.

ADP are de plătit lunar bugetului local o redevenţă în valoare de 205.000 lei pentru faptul că gestionează cele patru unităţi. Cum era şi de aşteptat cea mai mare sumă datorată, în valoare de 170.300 lei, este cea aferentă aquapark-ului Nymphaea.

Tot legat de ADP, Consiliul Local şi-a mandatat reprezentanţii în AGA să aprobe contractul prin care se acordă centrului comercial Crişul Supermarket dreptul de acces la parcarea din strada Braşovului prin intermediul unei pasarele peste şosea.

Pasarela va fi construită pe cheltuiala firmei care va datora municipalităţii o chirie de 14.236 lei pe an.

Suma reprezintă încasările nerealizate de pe urma unui număr de trei locuri de parcare desfiinţate ca urmare a construirii pasarelei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON