URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2021, 16:18

Consiliul Local Oradea a aprobat majorarea cu 7 lei a prețului gigacaloriei. Vezi cu cât vor crește facturile la iarnă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea, reunit joi în ședință ordinară, a aprobat cu votul exclusiv al reprezentaților PNL scumpirea prețului gigacaloriei facturate de Termoficare cu 7 lei.

Mai scump

Începând cu 1 iulie, orădenii vor plăti 283,14 lei pentru gigacalorie în condițiile în care bugetul local și-a majorat de la 35 lei la 47,78 lei subvenția acordată pe gigacalorie.

Hotărârea a fost luată în ciuda opoziției consilierilor PSD şi UDMR. „Am investit 130 milioane euro pentru a ajunge să plătim ce mai scumpă încălzire din țară”, a protestat liderul grupului PSD din CLO, Emilian Pavel.

Social-democratul și-a argumentat afirmația cu o comparație. „Ați adus un penal din Brăila (n.r. fostul director Stănel Necula condamnat cu suspendare) la Oradea să conducă Termoficare. La Brăila, pentru că au dat drumul la gaz (n.r. iar localnicii se pot racorda la rețea), plătesc undeva la 350 lei maxim pe lună față de 1.000 lei în Oradea, și în Brăila nu e mai caldă iarna decât în Oradea”, a spus Pavel.

Social-democratul a fost susținut de colegul său Adrian Madar, care a etichetat majorarea de tarif ca „o scenă dintr-un film prost” în care Primăria este împotriva cetățenilor. „Dacă dumneavoastră credeți că asta e rolul nostru în Consiliul Local eu cred că nu e așa”, a spus Madar.

Crește și subvenția

În replică, primarul Oradiei, Florin Birta, a afirmat că povara majorării de tarife a fost împărțită de municipalitate cu orădenii, pentru că bugetul local a preluat parte din costuri în subvenția acordată pe gigacalorie.

Dacă prețul plătit de orădeni pe gigacalorie a crescut cu 7 lei, subvenția acordată de la bugetul local s-a majorat cu 12 lei.

„Diferența până la prețul real al gigacalorie am preluat-o în subvenția acordată de Primăriei. Anul trecut, aveam o subvenție de 47 lei, a intervenit o scădere a prețului gazului și am redus contribuția la 35 lei, acum am decis să revenim la o subvenție de 47 lei”, a declarat Birta.

Primarul de Oradea a afirmat că orădenii plătesc un preț nemodificat al gigacaloriei deja de trei ani. „Prețul pe care îl plătește populația la gigacalorie era până astăzi de 276,15 lei, stabilit la finalul anului 2018. Suntem în anul 2021 și acum crește prețul plătit de populație cu 2,5% în condițiile în care inflația în acest interval a fost de peste 8%”, a spus edilul.

Cu 25 lei mai mult pe apartament!

Birta a spus că facturile de încălzire ale orădenilor vor crește din iarnă în medie cu sume între 12 și 35 lei pe lună. „Acest impact a majorării gigacaloriei cu 2,5% reprezintă pentru o garsonieră 12,6 lei în plus pe lună, pentru un apartament cu două camere 25 lei, iar pentru unul cu trei circa 35 lei”, a apreciat primarul.

Florin Birta a mai spus că prețul gigacaloriei ar putea cunoaște un trend descrescător din 2022, când TVA-ul pe energia termică va scădea de la 19% la 5%. „Vorbim de o scădere cu 35 lei a prețului gigacaloriei”, a spus primarul.

Soluția rămâne reducerea poluării...

Așa cum BIHOREANUL a mai scris,Termoficare Oradea a cerut majorarea prețului gigacaloriei ca urmare a scumpirii fără precedent, de la 13 euro la 58 euro, a fiecărui certificat de emisii de gaze de seră pe care societatea va trebui să le cumpere în contul poluării produse.

Birta a arătat că, pentru a diminua suma de plată, Termoficare și-a redus de la 1,2 milioane tone la circa 270.000 tone cantitatea de gaze cu efect de seră emise în atmosferă într-un an, prin înlocuirea vechiului CET pe cărbune la noua turbină pe gaz.

Primarul a spus că municipalitatea va încerca să diminueze în continuare cantitatea de CO2 produsă de Termoficare.

Reducerea poluării ar fi posibilă prin izolarea blocurilor, diminuarea pierderilor de pe rețele, trecerea cartierului Nufărul de pe încălzirea pe gaz pe un amestec de apă geotermală și gaz, precum și a unui foraj de apă geotermală în curtea termocentralei astfel încât să scadă consumul de gaz și cantitatea de gaze cu efect de seră emise în atmosferă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Soluția rămâne reducerea poluării...
The European Union's current target is for a 32% share of renewable energy across the bloc by 2030, up from just under 20% in 2019. That goal needs raising to put the EU on track for its new climate target, agreed last month, to cut economy-wide net emissions at least 55% by 2030, from 1990 levels. [ https://www.reuters.com/business/sustainable-business/eu-countries-could-face-national-renewable-energy-goals-official-says-2021-05-05/ ]./// Deci, reducem poluarea,fortind tarile UE sa produca cel putin 30% energie verde pina in 2030.Ei, care o fi aia energie verde? Sa citim aici: [ https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_Romania ]. 1. High-carbon energy sources: 38.85%, as follows 22.89% – coal 13.95% – natural gas 0.01% – naphtha 2.00% – other conventional sources 2. Low-carbon sources: 61.13%, as follows 26.75% – hydro-energy 18.98% – nuclear 12.09% – wind power 0.68% – biomass 2.62% – solar energy 0.01% – other renewable sources *** Deci, romania e verde 61%. E verde de prin anii 50, cind inginerii,maistrii si muncitorii romani,parintii si bunicii nostri ,au cladit barajele si hidrocentralele din tara: vidraru,bicaz,porti de fier. 30% hydropower. Nu-i asa ca merita UE sa ne f-u-t-a cu certificatele lor CO2, intermediate de niste smecheri? Pentru asta am avut nevoie de niste liberali,care sa imprumute 25 mld € intr-un an si care sa ne liberalizeze de tot. Asta e abia inceputul...
Postat 30 Iulie 2021, 16:59 de excalibur
Pas cu pas...
...spre 467 lei/gcal (în estimarea de preț a gigacaloriei cuprinsă în proiectul de trecere a CET-ului pe gaz n.r.). Alta redactie.[ https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/s-a-votat-scumpesc-gigacaloria-replici-acide-in-plenul-consiliului-local-pe-tema-majorarii-energiei-termice-in-oradea-3772680/ ]. Negociatorii orasului s-au angajat.Ne-au angajat. Trebuie doar sa gasim oportunitatile scumpirii.Ca sa para totul plauzibil,in urma unor complexe si istovitoare calcule. Muje pe-se-de.Dragnea la puscarie...
Postat 30 Iulie 2021, 13:50 de excalibur
KP
E clar ca nu esti cu toate
Postat 30 Iulie 2021, 00:41 de Sandu2100
Când ești prost de mic, când crești mare precum Birta doar te joci.
Gicacaloria a crescut dintr-un condei cu 19 lei. Că e de la fiecare consumator (30% dintre locuitori) sau de tot orădeanul (70%) nici nu mai contează pentru niște edili proști ca noaptea. Adică, celui care beneficiază de termoficare îi crește cu 7 lei, iar celui care n-are nicio treabă cu încălzirea în sustem centralizat cu 12 lei. Cât de tâmpiți pot fi edilii ăștia, să mă pună pe mine care nu sunt consumator al sistemului centralizat, să plătesc mai mulți bani în plus pentru cel care este clientul acestuia și care va achita mai puțin pentru propriul beneficiu? E clar că la primăria orădeană sunt câțiva decidenți cu "țiglele de pe casă" zburate de ceva vreme. Băi, retardaților, subvenția o plătesc toți orădenii, chiar dacă nu sunt beneficiari ai acestui demers de creștere, care să acopere prostia liberală de până acum în ceea ce privește devalizarea fondului golit al certificatelor verzi. Alo, DNA, dormi? S-au furat banii rezultați din încasarea contravalorii cerificatelor verzi facturate consumatorilor, iar voi procurorii habar n-aveți ce se întâmplă? Jenant.
Postat 29 Iulie 2021, 23:16 de KP
pana la urma articolul de luni despre cresterea incredibila a pretului
e o crestere cu 2,5%, mai mica decat inflatia (...din cauza cresterii subventiei)
Postat 29 Iulie 2021, 20:08 de unu
Replica
"În replică, primarul Oradiei, Florin Birta, a afirmat că povara majorării de tarife a fost împărțită de municipalitate cu orădenii, pentru că bugetul local a preluat parte din costuri în subvenția acordată pe gigacalorie" Intrebare: bugetul local de unde se finanteaza, oare nu de la oradeni? Asta inseamna sa faci investitii fara cap.
Postat 29 Iulie 2021, 17:39 de JAM11
Alo MILUT
Te zbati ca molusca pe uscat, nu avem cea mai scumpa termoficare din tara, nu suntem nici macar pe locul 5
Postat 29 Iulie 2021, 17:08 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON