URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2020, 16:19

Consiliul Local Oradea a refuzat despăgubirea comercianţilor afectaţi de incendiul din Piaţa Cetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a respins acordarea de despăgubiri comercianţilor afectaţi de incendiul din 18 august care a distrus hala monument din Piaţa Cetate.

"Să fie scutiţi de chirie"

Proiectul de hotărâre formulat de grupul PSD a prevăzut în forma iniţială scutirea retroactivă a comercianţilor de la plata chiriilor pentru o perioadă de şase luni cu returnarea sumelor deja plătite şi scutirea acestora de plata chiriei până la data de 31 decembrie 2020.

Avertizaţi de juriştii municipalităţii că o Hotărâre de Consiliu Local poate produce efecte doar pe viitor, reprezentanţii iniţiatorilor şi-au revizuit oferta.

"Am eliminat partea de retroactivitate pe 6 luni şi am stabilit o despăgubire reprezentând acordarea unei gratuităţi de 6 luni pentru chirie", a declarat liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa.

Social-democratul a încercat să îi înduplece pe consilierii locali, arătând că incendiul le-a provocat comercianţilor pierderi majore prin stocurile distruse.

"Vorbim de o sută de comercianţi care de acolo trăiesc, oameni care au avut încredere într-un serviciu de utilitate publică oferit de ADP", a argumentat consilierul.

"Municipiul nu a produs niciun prejudiciu"

Intervenţia social-democratului nu i-a impresionat însă pe colegii din Consiliul Local.

Avocat de profesie, liberalul Florin Marinău a arătat că municipalitatea nu are de ce acorda astfel de facilităţi.

"În conformitate cu Codul Civil, despăgubirile se acordă pentru repararea unei pagube produse de cineva, ori municipiul nu a produs niciun prejudiciu ca să acorde despăgubiri", a spus Marinău.

Liberalul s-a opus inclusiv atunci când Liviu Sabău Popa a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi pentru a înlocui termenul "acordarea de despăgubiri" cu "acordarea de facilităţi" pentru a nu induce ideea unei vinovăţii aparţinând Primăriei.

"În condiţiile în care am aprobat borderoul cu ordinea de zi, suntem investiţi să votăm «pentru» sau «împotrivă»", a arătat acesta.

În final, proiectul de hotărâre privind scutirea până la sfârşitul anului de chiria pe spaţiul deţinut în piaţă a comercianţilor afectaţi de incendiu a fost respins cu cele 18 voturi ale reprezentanţilor PNL.

Cei cinci consilieri ai PSD şi UDMR prezenţi în sală au fost prea puţini pentru a ţine piept maşinii de vot liberale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@grigore
Te duce capul să explici ce nu îți convine? Sau nivelul tău de percepere nu trece mai sus de procesul de reproducere a cabalinelor?
Postat 17 August 2020, 14:23 de User anonimizat
@fabula
Idiot comemtariu!Valea acasa la Birtin,e grea viata la oras !
Postat 17 August 2020, 04:39 de grigore
@silver_cat
100% de acord cu tine, cu o precizare: sper sa nu gresesc, dar din cate stiu eu, CLMO este un organism deliberativ FARA PERSONALITATE JURIDICA care nu poate avea patrimoniu propriu. Rezulta ca el nu poate fi parte intr-un contract, nu poate fi tras la raspundere sau pus la plata. Presupun ca partile contracuale sunt PMO prin ADP si comerciantii. Daca e scris CLMO in contract e grav, nu sunt jurist dar daca e asa, contractul e nul de drept. Merita vazut. Comerciantii sa dea in judecata ADP-ul pt despagubiri, 100% vor castiga in instanta. Nu ma bucur, plata despagubirilor se va face si din banii mei de impozite si taxe, dar ce e corect e corect!
Postat 16 August 2020, 14:53 de Kid
CrisDumi
te caută Cuza cu ocaua
Postat 16 August 2020, 13:02 de Sandu2100
Plângere penală colectivă și procese civile pe măsură ... dar și presiune mediatică pe magistrații indolenți, dacă nu-și fac treaba !?!
Municipalitatea avea obligația, prin lege, să încheie asigurări civile pentru toate bunurile deținute și date în folosința comercianților. Contractele dintre părți impun drepturi și obligații pentru toți. Incendiul a fost cauzat de proasta întreținere a unor echipamente și instalații aparținând municipalității, prin regia din subordine. Plata despăgubirilor este nu numai oblugatorie legal, ci și morală prin vina celui care e doar la "primire" tot timpul dar, când e de "dat" evită și își caută scuze. Ăștia sunt liberalii de aproape 150 de ani încoace ... primii la mâncat și băut, dar ultimii la umblat prin buzunare când e vorba de plătit consumația !?!
Postat 16 August 2020, 11:57 de CrisDumi
CLM Oradea trebuie sa plateasca despagubirile
Conform contractelor incheiate, chiriasii s-au obligat sa plateasca pretul chiriei standurilor si sa respecte Regulamentul de Functionare al Pietei Cetate, iar proprietarul (CLM Oradea - prin ADP) se obliga sa puna la dispozitia chiriasilor standurile de vanzare, sa asigure toate conditiile de vanzare, iar dupa terminarea programului SA ASIGURE PAZA BUNURILOR care sunt lasate in standurile de vanzare. Daca pagubitii vor actiona in judecata, vor avea castig de cauza 100%. Pe langa toate acestea, trebuie avuta in vedere si lipsa asigurarii cladirii, care este sarcina exclusiva a ADP, in calitate de proprietar. Pentru lamurirea cercopitecilor isterici, sustinatori ai mafiei birtineze, am sa ofer un exemplu edificator : dupa ce v-au nascut, mamele voastre v-au lasat intr-un incubator al maternitatii, in grija personalului medical. Daca s-ar fi declansat un incendiu si ar fi ars salonul, proprietarul cladirii ar fi raspuns integral pentru toate prejudiciile pe care le-ati fi suferit, indiferent daca mamele voastre aveau sau nu asigurare. A se vedea cazurile Colectiv si Maternitatea Giulesti, unde proprietarii cladirilor au fost obligati la plata tuturor despagubirilor, fiind inclusiv condamnati penal. Iar in ciuda acestor evidente si precedente judiciare, ticalosia mafiei birtineze isi arata din nou coltii si incearca prostirea bietilor oameni pagubiti, atribuindu-le inclusiv o culpa care nu le apartine. Din nou, rusine jegului paranoic si sprancenat ! PAGUBITII SA ACTIONEZE IN INSTANTA !
Postat 16 August 2020, 05:55 de Silver_Cat
politica hotilor
din pacate asta e o politica de hoti in oras - nu se asigura nimic. asa a fost cu biserica greco-catolica, asa si cu cetatea si restul cladirilor. nu le pasa, nu vor pt ca ei intele prin asta risipa de bani, nu siguranta cetatenilor sau a contribuabililor.
Postat 15 August 2020, 23:22 de roger
Impertinenta contribuabilului
Ce despagubiri vor chiriașii? Imaginați-vă că v-ați lăsa mașina în noua parcare din Independenței, și datorită infiltrațiilor de apă de ploaie cade tavanul peste ea. Cât de nesimțit să fii să ceri despagubire primariei? Nu e suficient că ți-a returnat taxa de parcare? E problema ta ca nu ai Casco la mașină!
Postat 15 August 2020, 22:29 de User anonimizat
sss
Proprietaru asigură clădirea, nu chiriașul.
Postat 15 August 2020, 20:46 de oradeaveche
???
Fradisz iar ești iar ești p.. oameni trebuia să își facă asigurări, da e o perioada grea pentru firme și nu numai dar nu poate statul plăti pentru tot felul de nenorociri, apoi sigur opoziția cauta voturi și dacă ideii bune nu prea au, atunci vin cu căcatu.. ri marca pisde sau huudmr.
Postat 15 August 2020, 18:42 de sss
despagubiri
dragi guzgani!instalatia electrica care s-a aprins de la supraincalzire nu apartine de Consiliul Local,dar apartine de institutia Parcuri si Piete,care pana la urma tot de primarie apartine,asa ca degeaba se caca pe ei marii avocati ,tot primaria ar trebuie sa despagubeasca,nu de alta ,dar oamenii aia erau chiriasi in acea cladire,iar proprietarul a fost de vina!
Postat 15 August 2020, 16:54 de Fradi
Jalnic acest PSD-u
Alo Sabau, asa te gandesti tu sa iti cresti procentul de votanți :::)))) , si apoi te plangi ca primaria nu are bani de investiții :::)))
Postat 15 August 2020, 16:40 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON