URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2013, 15:52

Consiliul Local a hotărât: Impozitele pe locuinţele orădenilor cresc cu 10,5%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a hotărât! Impozitele pe proprietate datorate de orădeni pe anul în curs se vor majora cu 10,5%, procent reprezentând actualizarea cu rata inflaţiei. Hotărârea a fost adoptată cu 17 voturi "pentru" din partea consilierilor USL, opoziţia reprezentată de grupul PDL şi UDMR preferând să se abţină de la vot.

Conform legii, actualizarea cu rata inflaţiei a debitelor datorate de contribuabili se face cel târziu la trei ani. Procentul aferent acestei perioade este de 16%, dar impozitele pe proprietate datorate de orădeni au fost majorate cu 10,5%, pentru că în urmă cu doi ani municipalitatea orădeană a făcut o actualizare cu rata inflaţiei.

Cel mai puternic opozant al proiectului de hotărâre a fost Dorin Corcheş, liderul grupului PDL. "Eu unul nu voi vota majorarea taxelor şi impozitelor. USL a promis în campania electorală că nu va mări fiscalitatea. Iată că la o perioadă foarte scurtă de timp a presat şi administraţia locală să majoreze impozitele", a declarat Corcheş.

Mai rezervaţi, consilierii UDMR s-au limitat la a cere informaţii cu privire la influenţa pe care o va avea asupra bugetului actualizarea impozitelor. "Aş vrea să ştiu care va fi impactului acestei majorări asupra bugetului local", a cerut Laszlo Csongor Ritli în numele grupului UDMR.

Interpelat direct, Eduard Florea, directorul economic al Primăriei a declarat că majorarea impozitului pe proprietate nici măcar nu va acoperi "găurile" din buget. "Actualizarea impozitului cu rata inflaţiei va aduce în plus bugetului local între 2,5 şi 3 milioane lei. Asta în condiţiile în care anul 2013 este an cu vârf de plată a datoriei publice iar, raportat la anul anterior, oraşul are de plătit cu 10 milioane lei mai mult", a declarat Florea.

Răspunsul directorului nu a influenţat însă intenţia de vot a consilierilor. Cei 8 reprezentanţi ai grupului PDL şi UDMR aflaţi în sală au preferat să se abţină de la vot ca o formă de opoziţie faţă de proiectul de hotărâre care a fost adoptat cu 17 voturi "pentru" din partea consilierilor USL.

În compensarea majorării impozitului pe clădirile aparţinând persoanelor fizice, Consiliul Local a mai hotărât majorarea bonificaţiei acordate contribuabililor care îşi achită integral debitele faţă de bugetul oraşului până la 31 martie de la 8% la 10%.

Singura modificare adusă proiectului de hotărâre a fost propusă de consilierul Pasztor Sandor, care a cerut ca sala "Traian Moşoiu" din incinta Primăriei să nu se mai închirieze doar cu ziua, pentru suma de 500 lei, conform proiectului de hotărâre, ci să poată fi închiriată şi cu ora. La propunerea udemeristului, Consiliul Local a acceptat formula unei chirii de 200 lei pe oră ca formulă alternativă la închirierea pe întreaga zi.

De asemenea, conform hotărârii CL, impozitul datorat pe terenurile cu construcţii, amenzile şi alte taxe, care nu au fost fost actualizate de-a lungul timpului vor creşte cu 16%. Nu se vor modifica, în schimb, impozitul pe mijloacele de transport, impozitul pe clădirile persoanelor juridice şi tarifele pentru utilizarea domeniului public.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
36 Comentarii
Ultima data pentru TDS
"In mintea stramba si lucrul drept se stramba" Parintele Arsenie Boca Ceea ce este postat in 13.01 ora 16:38 nu-mi apartine.
Postat 14 Ianuarie 2013, 18:00 de Sargon
chiar ca nimic !
Te-a mintit copy-lotul, el minte precum respira, nu stiai ? ! Ce usl-ist esti tu daca nu-ti cunosti sefii ? Eu m-am uitat la latrina trei si a zis dom' profesor ilie serbanescu ca majorarile la energie electrica si la gaze nu trebuiau facute ! Si cine stie mai bine ca cei de la latrina trei ?! Tu ?! Asa ca plateste-i omului, nu fa ca usl-ul, sa dai vina pe decebal, pe traian, pe boc, pe....
Postat 14 Ianuarie 2013, 08:55 de pinonel
PDL - UDMR = 0
A te abţine este acelaşi lucru cu a declara că nu înţelegi despre ce e vorba sau că nu te interesează !?! Aşadar românule şi maghiarule din Oradea, ori prost ori ignorant este drumul tău.
Postat 13 Ianuarie 2013, 20:59 de Carp III
nimic
@Sargon: atentie, majorarile la gaze si electricitate le-a negociat cu Comisia europeana taman "idolul" tau Boc! Restul, e tacere! Asa ca nu-ti platesc NIMIC!
Postat 13 Ianuarie 2013, 17:25 de TDS
Postacului TDS
Bun, nu-i idolatrizezi, doar te inchini la ei ; dar te inchini la spatele lor. Nu vrei sa-ti arati adeziunea la programul copy-lotului si sa-mi platesti majorarile la apa, gaz, electricitate, la impozitele pe casa si masina ? Eu platesc cat am platit in guvernarea Boc si tu pui diferenta.
Postat 13 Ianuarie 2013, 16:38 de Sargon
?
@pinonel: mi-as pune dar nu stiu exact cum se face! N-ai vrea sa-mi arati tu?
Postat 13 Ianuarie 2013, 10:16 de TDS
@td....
He, he, he ! Pune-ti streangul de gat, iti faci si tie un bine si ne faci si noua ! Usl-ul se va bucura, va avea in grija cu un dobitoc mai putin ((( = :
Postat 13 Ianuarie 2013, 08:42 de pinonel
!!!!!!!!!!
@Sargon: nu-i idolatrizez pe cei insirati de tine, in schimb II URASC pe ceilalti!
Postat 12 Ianuarie 2013, 23:48 de TDS
@eldoradea
Asa cum era si de asteptat, n-ai inteles nimic din cometariul meu adresat tie, asa ca o sa-ti spun la modul direct: nene, cand faci dezacorduri grave si scrii "lauda-ti ", iar exprimarea ta "care este", ca sa citez un "clasic" in viata, e de tot kktul, ai macar bunul simt si nu-i numi pe altii (indiferent cine sunt aceia) inculti si analfabeti, pentru ca tu esti exponentul de baza din ambele categorii. Cu alte cuvinte, cand puti nu-i numi pe altii nespalati!
Postat 12 Ianuarie 2013, 23:09 de anticomunistul
@tds
Nu fac parte din tagma celor care atunci cand il vad la tv pe copy lot, pe felix cotoiul sau pe adormitul căcărău saruta ecranul, asa ca nu pot nici plagia ! Raspunsul pe care l as da unui bezmetic ca tine a fost postat deja de @Oradean. E vorba de mesajul adresat doar tie. Cat despre mutra.... mutra are ma ta si cei carora le a dat din cromozomii ei, inclusiv musca care a fecundat o ; oamenii au chip !
Postat 12 Ianuarie 2013, 15:24 de eldoradea
Postacului TDS
Mai nene tu-i idolatrizezi pe Ilici Iliescu, coppy - paste, a lu' Cacarau, Felix, Marean-primarul ''care este'', Mazarica, guzganul rozaliu, cel fara( ce ne recomanda Presedintele Nastase sa-i numaram) ... socrul lui Poanta, Voicu Catalin,Hrebenciuc, Uraganul SO, alti penali.Fa.-ti poza cu ei ,pune-i pe perete si te inchina la ei toata ziua in loc sa mai scrii prostii si sa'' te dai MARE in lighean''. Ti-au spalat creierul antenistii?
Postat 12 Ianuarie 2013, 15:20 de Sargon
satisfaction
@eldoradea: daca altceva nu, macar nu mai vad mutrele lui boc sau MRU! Inca o mai vad pe cea a primului datator cu snow mobil-ul dar macar mutra asta stiu sigur ca o mai vad(in cel mai pesimist caz)1 an si 11 luni!
Postat 12 Ianuarie 2013, 14:25 de TDS
promisiuni
sa-mi spuna si mie cineva cu ce e mai bine acuma fata de anul trecut?care e diferenta? anul trecut lumea era in strada,poate le este mai bine acum?pt. ca eu nu simt diferenta in bine?salariile nu sunt mai mari,pensiile raportat la cheltuieli nu sau marit, doar preturiile au crescut si incepe sa creasca si taxele si se mai si inmultesc si totusi acei care au iesit anul trecut in strada nu se vad nicaieri,unde-s cei cativa studenti care urlau in centru?poate ar trebui eBihoreanul.ro sa-i contacteze sa le puna cateva intrebari gen pt. ce au iesit in strada si ce au obtinut,ca altfel nuu se explica de sunt asa cuminti acuma cu toate ca nu sa imbunatatit nimic din cele promise si nici nu se va imbunatati in viitorul aratat de actuala putere centrala si locala USL.
Postat 12 Ianuarie 2013, 13:50 de eldoradea
@ pinonel
clasa intelectuala lipsea cu desavarsire,era doar clasa muncitoare dornica de libertate,intelectualitatea a fost nimicita in ani comunismului,clasa muncitoare era in mare parte lispsita de educatia democratica si obisnuiti sa fie condusi,asa au reusit comunisti sa ramana la putere,in zilele noastre se raporteaza la aceasi clasa muncitoare care in ziua de azi sunt pensionari,singuri fericiti sunt odraslele marilor patrioti comunisti care continua sa adere la inalte functi prin relatii,e un cerc inchis in care doarcu banul poti sa intri,oricare institutie ar fi ea exceptie doar in cazul rudeniilor restu doar cu portofelul sau slujile unora,atata timp cat generatie de generatie este tinuta sub jugul analfabetismului niciodata nu vom scapa de umbrele comuniste ale trecutului,e o tara de analfabeti cu elevi care trec anul fara sa invete,facultati pe banda rulanta fara macar sa iasa ceva intelectual,cum a aparut un democrat autentic la invatamant sa si vazut efectul cata pregatire a facut psd(partidul ex-comunistilor)cu noua generatie,au picat pe capete cand sa pus web-camere in salile de examen,au revenit acum iar la putere si le-au scos,normal ca au fost votati!mai poti face ceva?
Postat 12 Ianuarie 2013, 12:51 de unu
fals
@eldoradea: stai putin, ei sunt alesii dar cei despre care vorbim(Felea, Rittli)inca nu au facut niimic(bunm sau rau)! In cazul lor nici nu vom reusi sa distingem exact daca fac bine sau rau pentru ca vor vota in cadrul Consiliului Local! Deci nu te ambala ca eu critic(daca este cazul)si USL-ul! Spre exemplu, ma ingrijoreaza o eventuala aderare a PNL la grupul PPE! Sper sa nu se intample(decat in eventualitatea unui scop nobil si sunt sigur ca stii exact la ce ma refer!)
Postat 12 Ianuarie 2013, 11:55 de TDS
Verif.
Studiază Legea 273 din 29 iunie 2006 (Legea 273/2006), cu modificările şi completările ulterioare.
Postat 12 Ianuarie 2013, 11:54 de Sargon
@eldoradea si altii
Eu nu eram in '89 in tara, dar voi care erati aici ce ati facut ? V-ati lasat prostiti (si asa ati ramas marea majoritate !), ati vrut sa schimbati comunismul cu capitalismul lasandu-va condusi de ilici iliescu, de felix voiculescu, de... de fostii activisti, securisti, turnatori ! In loc sa-i atarnati in streang pt. inalta tradare, ati lasat fostii ofiteri si generali sa conduca armata si militia/politia, pe fostii judecatori si procurori sa conduca justitia, fostii activisti in functii, acum cine sa va apare ?! Puscariabilii ?! Solutia este o revolutie care sa mearga pana la capat, sa arda cu fierul rosu cancerul din societatea romaneasca !
Postat 12 Ianuarie 2013, 11:50 de pinonel
@anticomunistul
nu i-am caracterizat pe "oricare ar fi ei",ci am aratat cu "degetul" direct spre ei nu spre oricare,au votat ca analfabeti,au avut in fata trecutul "victorios" al psd-ului si tot nu au fost lamuriti,vrei sa imi zici mie ca va fi mai bine cu atatia anaflabeti la care daca arunci o firmitura CREDE ORICE ZICI?uitate la pensionari au votat ca oille si acuma ciobanu le rade-n fata cu o mana le da si cu alte zecii le ia,o sa le fie mai bine la pensionari cu catva banuti in plus la pensie si cu alte sute de lei mai scumpa viata,astia sunt intelectuali?sau analfabeti? ass hole! sau probabil te-ai simtit jignit..maybe.
Postat 12 Ianuarie 2013, 11:44 de eldoradea
@TDS:alesii [12.01.2013, 11:26]
acum esti de acord cu "buni sau rai, ei sunt alesii!" inainte nu erai asa,inate toti erau rai pentru tine,nu-ti incapi in piele de fericire incat dezinformezi,am citit undeva in presa centrala ca postaci sunt platiti sa dezinformeze si sa creeze false impresii ca romania mergea in directia gresita inainte de alegeri,acum sunt platiti sa calmeze spiritele sa spuna la orice povara in plus ca e cel mai bine si sa nu ne facem griji ca vom duce tot mai bine cu cat e viata mai scumpa,.........comunistilor arda-va focu sa va arda!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 12 Ianuarie 2013, 11:34 de eldoradea
alesii
@ginecolog stie dece: au fost pe liste? DA! Au fost votati? DA! atunci, buni sau rai, ei sunt alesii!
Postat 12 Ianuarie 2013, 11:26 de TDS
verificati!
@sargon, Oradean: verificati intai daca e cum ziceti voi sau cum zic eu!
Postat 12 Ianuarie 2013, 11:24 de TDS
Pt. oradean
\„Ceea ce nu merge în societatea româ­nească sau merge tare şchiopătând este selecţia valorilor. Primatul raporturilor personale sau de grup asupra exigenţelor instituţionale: metehne mai vechi, am­pli­ficate în comunism şi lăsate complet în voia lor după 1989. Odată cu ieşirea din carcanul totalitar, s-a manifestat un soi de sălbăticie individualistă: o competiţie, fără reguli, pentru ocuparea scaunelor din faţă. N-au câştigat neapărat cei mai buni şi cei mai oneşti, iar câştigătorii, bine instalaţi, îşi promovează la rândul lor apropiaţii şi protejaţii. Dacă aşa stau lucrurile cu elita, masa populară nu are cum să se prezinte mai bine.“ (L. Boia,De ce este România altfel? )
Postat 12 Ianuarie 2013, 11:12 de Sargon
@eldoradea
Really? Tu ii caracterizezi pe altii (oricare ar fi ei) ca fiind analfabeti inculti? Iti recomand, cu caldura, un manual de gramatica pentru clasa a V-a. Ass hole!
Postat 12 Ianuarie 2013, 11:05 de anticomunistul
Bananieri
Suntem bananieri. Avem eficienta slaba in munca, nu suntem specializati. Ne plac barurile si palavragitul pe pc. Conducatorii nostri sunt la fel, dar pe ei asta ii ajuta la sanatate. La dracu, asta nu aduce bani, ci doar frustrare.
Postat 12 Ianuarie 2013, 10:58 de Oradean
Pt. ginecolog
"Copiii şefilor noştri vor fi(deveni) şefii copiilor noştri". Trist ,dar din păcate cam adevărat.Asta-i politica românească.
Postat 12 Ianuarie 2013, 10:53 de Sargon
Avortonii in consiliul local
CENZURAT
Postat 12 Ianuarie 2013, 10:26 de ginecolog stie dece
Atentie TDS
DELÍRIUM TRÉMENS, s. n. Criză caracterizată prin delir (1), halucinații vizuale sau auditive și tremurături ale feței și ale membrelor, care apare la alcoolicii cronici. [Pr.: -ri-um] – Cuv. lat.
Postat 12 Ianuarie 2013, 09:13 de sargon
@tsd
Tu nu ti mai revii o tii tot pe aratura? Cauta te mai la cap sau impusca-te si scapi si scapam si noi. Pe cine mama ma sii il intereseaza aiurelile tale cu petre roman neulander ? Impozitele s au majorat acu 2 ani nu mai minti. Mai scria un dobitoc ca banii din taxe raman aici, deci nu i asa rau ca maresc taxele. Raman, da in buzunarul cui raman ? Intreaba l pe ilie de la scularie si zi ne si noua.
Postat 12 Ianuarie 2013, 08:55 de Oradean
reduceri
la otl sau facut reducer in 2012 pe apaterm si CET bolojan ia tinut in brate acum sai pupe.
Postat 11 Ianuarie 2013, 20:04 de ion
primaru'lui peste
Foarte interesant, cum Bolojan nu a stiut timp de 4 ani cat a stat in primarie, ca CET-ul are probleme sau ca la Compania de Apa sunt probleme. De cand a venit in Oradea ne taxeaza pentru orice. Parca altceva promitea azi vara in campania electorala. Ar fi multe de spus dar prefer sa nu ma contrez cu cei ce inca au impresia ca Boojan le vrea binele... in schimb nu le doresc decat sa traiasca asa cum au votat. Isi merita soarta!
Postat 11 Ianuarie 2013, 19:14 de vasi
pauza 2
@luky, eldoradea: Despre impozitul forfetar nu scriu acum pana nu ma documentez la detaliu! Dupa aceea, vorbim si de el! Acum va las, s-a terminat pauza! Pa!
Postat 11 Ianuarie 2013, 18:29 de TDS
pauza
@luky, eldoradea: acum e pauza, deci pot posta! Din moment ce in utlimii ani nu s-au mai majorat impozitele locale, nu va unde ste tradegia pentru 10,5%? De acord, situatia ideala ar fi daca nu sa scada, macar sa se mentina! Nu uitati insa ca tramvaiele Siemens au fost luate cu imprumut! Acum imprumutul trebuie returnat! Nu-mi scoateti ochii ca FILIP e acum in USL! Pentru mine ramane forever PD-L-ist(la fel ca aghitonatul BOLOS). De altfel l-am vazut alaltaieri pe Don Pedro la Digi 24 national si l-am auzit cu propriile urechi inventand o sursa noua de finantare pentru Primarii: IMPOZITUL PE VENIT GLOBAL! Asta se refera la cu totul altceva! O fi vrut sa spuna altceva, habar n-am dar asta a iesit! Apoi, USL a promis revenirea TVA la 19% pana in 2016(nu in 2013). Reducerea de CAS(si CASS)luata in calcul era PENTRU ANGAJATORI si nu pentru angajati(dar in final in masura in care acestea vor scadea pentru angajatori evident vor avea o influenta si pentru angajati, indirect). Impozitul pe profit nu a zis nimeni ca va scadea sub 16%(s-a precizat clar ca ramane cota unica/16%/, cu o impozitare progresiva a salariilor mici, pana la un anumit nivel!
Postat 11 Ianuarie 2013, 18:28 de TDS
@eldoradea
sustinatorii USL au congres,vor sa cada de acord ce vor posta de acum incolo pt sustinerea minciunilor uslase
Postat 11 Ianuarie 2013, 18:15 de luky
taxe+taxe=taxe
Noua strategie a guvernului,de la promisiuni că vom avea scăderi de TVA, de impozit pe profit, de CAS-uri, am ajuns la o situaţie contrară: iminenţa introducerii cel puţin a unui nou impozit.Este vorba de impozitul forfetar,deci Guvernul a ajuns la o găselniţă interesantă. Nu creşte taxele, în schimb majorează numărul acestora,in plus mai vine si autoritatile locale cu majorari,unde sunte-ti \"postaci\" care lauda-ti usl-ul?va este mai bine acum?analfabeti inculti!!!
Postat 11 Ianuarie 2013, 17:04 de eldoradea
a
ok impozitul ati marit...dar salariile bihorenilor???????? nu va pasa ca la salarii bihoru e codas in tara....dar la taxe fruntas?
Postat 11 Ianuarie 2013, 16:32 de a
fani usl ati luat teapa
numai miere si dulceata curge dupa alegeri,felicitari!
Postat 11 Ianuarie 2013, 16:21 de eldoradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON