URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2024, 15:52

Consiliul Județean Bihor se pregătește să cumpere cu bani de la UE 24 de autobuze electrice pentru navetiști

Consiliul Județean Bihor se pregătește să cumpere cu bani de la UE 24 de autobuze electrice pentru navetiști foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În baza a trei documentații ce totalizează peste 1.000 de pagini și care analizează attât situația transportului public județean, cât și modul în care acesta ar putea prelua o parte din deplasările casă – serviciu pe care bihorenii le fac în prezent cu mașinile personale, CJ Bihor pregătește depunerea a trei proiecte pentru îmbunătățirea transportului pentru navetiști prin autobuze electrice achiziționate cu bani europeni.

Ar urma să fie cumpărate 24 de autobuze electrice de capacitate medie, care să circule pe 11 dintre cele mai solicitate trasee din județ.

Cu fonduri UE

„Transportul public județean de călători are de înfruntat numeroase provocări peste tot în țară, iar cauzele sunt multiple, de la depopularea mediului rural și dezvoltarea polilor urbani la creșterea numărului de vehicule proprietate personală și faptul că numeroși operatori economici își aduc la muncă angajații cu mijloace de transport proprii”, a spus în ultima ședință a CJ Bihor în actuala componență, desfășurată marți, vicepreședintele Mircea Mălan, cel care coordonează un program de îmbunătățire a transportului de pasageri la nivelul județului.

Mălan a afirmat că pentru a crește acoperirea cu trasee și frecvența curselor pentru navetiști, dar și pentru a reduce poluarea, „intenționăm să depunem trei proiecte pe Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 pentru achiziția de autobuze electrice cu autonomie de minimum 250 kilometri și stațiilor de încărcare aferente”. „Valoarea este de aproximativ 30 milioane lei”, a mai spus Mălan.

Județ pe zone

Intenția CJ Bihor este de a cumpăra 24 de autobuze electrice de capacitate medie (45 locuri pe scaune), propunerea fiind bazată pe trei studii de oportunitate care au analizat situația transportului public de persoane în trei zone ale județului, câte 8 pentru fiecare zonă, de Nord (cuprinzând Oradea, Abram, Balc, Biharia, Cherechiu, Chișlaz, Diosig, Marghita, Roșiori, Săcueni, Sălacea, Sălard, Sâniob, Sârbi, Șimian, Spinuș, Tămășeu, Tarcea, Tăuteu, Valea lui Mihai), de Centru – Est (Oradea, Aleșd, Aușeu, Beiuș, Borod, Ceica, Drăgănești, Drăgești, Hidișelu de Sus, Ineu, Lugașu de Jos, Lunca, Nucet, Oșorhei, Pocola, Răbăgani, Rieni, Săcădat, Sâmbăta, Sânmartin, Ștei, Tileagd, Vadu Crișului) și de Sud – Vest (Oradea, Beiuș, Cefa, Cociuba Mare, Gepiu, Husasău de Tinca, Mădăras, Nojorid, Pocola, Salonta, Șoimi, Tinca, Uileacu de Beiuș).

Pentru fiecare dintre aceste zone, un studiu realizat de o companie din București a luat în analiză situația actuală (drumuri, parcurile de vehicule ale operatorilor licențiați, frecvența curselor, gradul de încărcare etc) și a elaborat trei scenarii pentru îmbunătățirea cantitativă și calitativă a transportului public de persoane (cu autobuze cu motorizare Diesel, electrică și hibridă, în cazul fiecăreia comparând consumurile de combustibili, gradul de poluare etc), pentru a conchide că varianta optimă, ținând cont și de strategia de electrificare a transportului de persoane, este achiziția de autobuze electrice.

Cele 24 de autobuze, dacă proiectele vor câștiga finanțarea europeană, vor fi alocate pentru câte 4 trasee din zonele de Nord și Centru – Est, respectiv pentru 3 trasee din zona Sud – Vest.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Serios?
Și cige ofsă le opereze? Are CJ Bihor firmă de transport public licențiată ca operator? Are șoferi destui? Iar se face o cheltuială inutilă, pentru că nu există infrastructură corespunzătoare de încărcare în județ, ceea ce indică faptul că aceste mijloace se cumpără cu dedicație, pentru profitul unor operatori privați.
Postat 29 Octombrie 2024, 18:54 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON