URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2012, 17:14

Consiliile facultăţilor orădene au "cernut" candidaţii la decanat

Cu zece zile înainte de concursurile pentru ocuparea funcţiilor de decani la cele 15 facultăţi orădene, concurenţa s-a cernut serios. Dacă la jumătatea lunii mai, când s-au depus candidaturile pentru decanat, au fost facultăţi la care s-au arătat trei sau chiar patru pretendenţi, acum, la avizarea finală a candidaturilor, la fiecare facultate în parte au rămas câte doi candidaţi.

Situaţia se explică destul de simplu: membrii facultăţilor şi-au eliminat candidaţii nedoriţi. Chiar dacă orice universitar a avut dreptul să-şi depună candidatura, acest lucru nu a însemnat că va şi ajunge la concurs. Asta pentru că, potrivit Legii Educaţiei, înainte de concurs, candidaturile trebuie avizate de consiliul facultăţii, iar ca pretedentul să ajungă să susţină examenul propriu-zis, trebuie să primească votul majorităţii membrilor consiliului. De asemenea, acelaşi consiliu are obligaţia ca, în cazul în care un singur candidat şi-a depus candidatura, să propună şi un alt candidat.

Astfel, la Facultatea de Protecţia Mediului, unde erau patru candidaţi, au mai rămas doi, Cornel Domuţa şi Ioan Chereji, în timp ce Nicu Cornel Sabău şi Adrian Timofte nu au adunat voturile majorităţii consiliului. La Facultatea de Drept, Ioan Romoşan este în aceeaşi situaţie, astfel că singurii candidaţi sunt actualul decan, Valentin Mirişan, şi Cristian Miheş. Nu a obţinut voturile colegilor nici Adina Victoria Albu, de la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, unde singurii candidaţi sunt Gabriel Bendea şi Cristina Hora.

La Inginerie Managerială şi Tehnologică, unde singur candidat era Alexandru Pele, consiliul facultăţii a mai propus-o pe Voichiţa Hule, iar la Facultatea de Litere, pe lângă anunţatul Teodor Mateoc mai candidează Eva Szekely. De asemenea, la Facultatea de Ştiinţe, unde doar actualul decan Sanda Filip îşi anunţase dorinţa de a candida, mai concurează Gheorghe Sorin Gal.

Pe de altă parte, la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării contracandidatul actualului decan Ioan Horga nu mai este Gabriel Moisa, ci Mircea Brie.

La restul facultăţilor, candidaturile au rămas neschimbate. Astfel, la Arte concurează Agneta Marcu şi Ovidiu Novac, la Construcţii şi Arhitectură Aurora Mancia şi Dan Gomboş, la Geografie, Turism şi Sport Alexandru Ilieş şi Călin Constantin Roman, la Inginerie Electronică şi Tehnologia Informaţiei Teodor Leuca şi Eugen Gergely, iar la Medicină şi Farmacie doctorii Constantin Romanul şi Florian Bodog. La Ştiinţe Economice candidează Dorin Coita şi Adriana Giurgiu, la Ştiinţe Socio-Umane Floare Chipea şi Corneliu-Marius Cioară, iar la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Megheşan şi Miron Ioan Erdei.

Concursurile pentru selectarea decanilor vor avea loc între 18 şi 20 iunie. Conform Legii Educaţiei, la fiecare facultate rectorul numeşte şi prezidează o comisie de concurs, din a cărei componenţă trebuie să facă parte şi doi prorectori, comisie ce va nota candidaţii la decanat.

Conform ghidului de organizare a concursurilor pentru decani, candidaţii vor da un interviu în faţa comisiei, în care vor trebui să-şi susţină planul managerial, apoi vor fi notaţi în funcţie de experienţa managerială în învăţământul superior. Ultimul criteriu care va conta în punctajul fiecărui candidat va fi opţiunea facultăţii, opţiune ce va fi exprimată prin vot secret în consiliul facultăţii. Va deveni decan candidatul care adună cele mai multe puncte.

Rezultatele concursurilor vor fi anunţate pe site-ul Universităţii pe data de 20 iunie, urmând ca între 21 şi 22 iunie să poată fi depuse, respectiv soluţionate contestaţiile. În fine, pe 25 iunie va avea loc şedinţa de Senat în care noii decani vor fi validaţi. Ulterior, consiliile facultăţilor vor avea trei zile la dispoziţie, între 26 şi 29 iunie, în care să-şi numească prodecanii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Doar
un singur serios la FMF: Prof.Dr.Constantin Romanul!!!!!
Postat 15 Iunie 2012, 16:14 de Ioana R
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON