URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2020, 10:03

Consilierul UDMR Kirei Melinda acuză din nou administrația Bolojan de lipsă de transparență

Liderul grupului UDMR din Consiliul Local Oradea acuză din nou administraţia Bolojan de lipsă de transparenţă şi că profită de restricţiile impuse de epidemia de COVID-19.

Într-o declaraţie de presă transmisă luni, Kirei Melinda l-a acuzat pe primar de rea-voinţă pentru că la rectificarea negativă a bugetului local de luni, municipalitatea a tăiat un milion de lei de la lucrările de reabilitare a şcolii Szacsvay Imre, chiar dacă edilul a explicat în şedinţă că licitaţia este în derulare, fapt pentru care o parte din lucrări vor fi plătite abia anul viitor.

Plângeri către şefii redacţiilor...

"Executivul orădean a afişat în data de 22.04.2020 pe site-ul propriul 46 proiecte de hotărâri pentru şedinţa din 27.04.2020 şi a cerut consilierilor locali ca în 24 de ore să transmită în scris eventualele întrebări, observaţii, propuneri. În data de 23.04 s-au mai adăugat încă 7 proiecte de hotărâri", a scris Kirei.

Consilierul a arătat că a transmis reprezentanţilor municipalităţii "mai multe observaţii şi întrebări" pe marginea a 9 proiecte de hotărâri. "În cazul punctelor 6, 10, 29, 36, explicaţiile sunt acceptabile, însă confirmă afirmaţiile mele anterioare referitoare la lipsa de transparenţă şi de prezentare sumară a informaţiilor, acestea puteau de la început să fie incluse în proiectele de hotărâri şi rapoartele de specialitate", a susţinut Kirei.

Proiectele de hotărâri incriminate de liderul grupului UDMR sunt de natură tehnico-economică şi fac referire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor de amenajare a unui pod peste Pârâul Peţa, care va lega străzile Radu Enescu şi Trotuşului, şi încheierea unui act adiţional la contractul privind concesionarea serviciului de iluminat public încheiat cu Luxten, pentru ca Primăria să poată achiziţiona energia electrică necesară la tarife mai mici.

Alte două hotărâri se referă la asumarea de către Consiliul Local a contului de execuţie bugetară la sfârşitul lunii martie 2020 şi a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei într-o staţie de pompare a apelor uzate din strada Ovid Densusianu, lângă podul CFR.

"N-aveau dreptul!"

Deşi este deja ceva obişnuit ca municipalitatea să acorde facilităţi fiscale companiilor din domenii pe care intenţionează să le sprijine, de la industria ospitalităţii grav afectate de pandemie până la sectorul IT, văzut ca unul de viitor, Kirei Melinda a afirmat că acest lucru iese din competenţa Consiliului Local.

"În cazul punctelor 27, 28, 34 şi 45, prin care se propun aprobări de scutiri de la plata taxei pe clădiri şi teren datorate bugetului local de către 3 societăţi comerciale (n.r. Zemak-Pub KFT Debrecen, Top Gastro SRL şi Dacor Exim) şi facilităţi fiscale pe anul 2020 pentru o altă societate (n.r. Exeget Consulting SRL), procedurile utilizate exced parţial competenţele Consiliului Local", a acuzat Kirei.

Potrivit consilierului UDMR, "chiar dacă hotărârile sunt individuale, în prealabil trebuie întocmite proceduri sau reglementări transparente, valabile pentru toţi contribuabilii orădeni". De altfel, aceste proiecte de hotărâri au şi fost adoptate fără votul reprezentanţilor uniunii.

Să piardă toată lumea...

Liderul grupului UDMR a contestat inclusiv rectificarea negativă a bugetului local aprobată luni, de consilierii PNL şi PSD, pe fondul diminuării drastice a veniturilor oraşului în condiţiile actualului blocaj economic.

"Nu este permisă, pe de o parte diminuarea agresivă a bugetului pentru a evita angajarea sau contractarea de lucrări şi pe de altă parte în cazul APTOR, unde lipsa de transparenţă a utilizării fondurilor publice este maximă, renunţarea inexplicabilă la atitudinea prudentă", a transmis Kirei.

Consilierul a susţinut că a acceptat explicaţia reprezentanţilor Primăriei că în lipsa personalului trimis în concediu "analiza bugetară nu a putut acoperi toate poziţiile bugetare", dar a luat ca o promisiune faptul că în perioada următoare municipalitatea va analiza cheltuielile de funcţionare "pentru toate unităţile subordonate, inclusiv APTOR".

În paralel, Kirei Melinda a susţinut că prin rectificarea negativă cu circa 5 milioane euro a veniturilor municipalităţii şi cu circa 9 milioane euro a cheltuielilor programate, municipalitatea îşi constituie un fond de rezervă inutil.

"Se suplimentează excesiv fondul de rezervă bugetară cu 16,9 milioane lei, fără a ţine cont de prevederile OUG 50 din 17.04.2020 unde la art. 20 se majorează cotele defalcate din impozitul pe venitul general de la 63 % la 65 %, sume ce rămân la Municipiul Oradea", a susţinut optimist Kirei.

Totuşi, şcoala Szacsvay...

Mai mult, consilierul a acuzat de rea-voinţă administraţia Bolojan pentru că a redus bugetul alocat pentru reabilitarea clădirii şcolii Szacsvay Imre.

"Este revoltător şi sugerează rea-voinţă că la poziţia 71.01.30, Reabilitare Şcoala Szacsvay Imre, se taie suma de 1.000.000 lei, ceea ce reprezintă 62% din totalul tăierilor la capitolul învăţământul secundar inferior PMO concomitent cu majorarea sumelor alocate iniţial cu scopul creşterii eficienţei energetice a clădirilor existente la Liceul Teoretic Onisif Ghibu cu suma totală de 2.880.000 lei", a acuzat Kirei.

Vehemenţa liderului grupului UDMR pe această temă este întrucâtva surprinzătoare. Primarul Ilie Bolojan i-a promis personal în cadrul şedinţei de Consiliu Local desfăşurată telefonic luni că lucrările vor avea loc.

"Licitaţia pentru reabilitarea şcolii Szascvay este în derulare. Lucrările vor începe fără probleme, dar am estimat că o parte din ele vor fi achitate anul viitor", a explicat Bolojan.

Clădirea şcolii Szacsvay Imre se află într-o stare de degradare după ce a constituit obiectul unui proces între municipalitate şi Parohia Romano Catolică Olosig, început încă în 2015.

Procesul a fost câştigat de municipalitate, care şi-a asumat reabilitarea clădirii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Respect, doamna Kirei!
Face nota discordanta printre scopitii din cl, e singura cu cojones.Se vorbeste ca au incercat ,,colegii" sa o dea pe brazda dar n-au reusit! O nedumerire am: de ce nu pune pe hartie toate neregulile pe care le stie si sa le trimita parchetarilor?
Postat 30 Aprilie 2020, 06:01 de pinonel
Nu a primit nimic de mult
de la bărbat
Postat 29 Aprilie 2020, 20:39 de Sandu2100
Corectă abordare !?!
De ce sunt scutiți de la plata impozitelor doar unii, de parcă alți deținători de firme și/sau imobile nu ar avea aceleași probleme cu veniturile nerealizate în aceadtă perioadă ?!? Bravo, Kirei ... scoate la iveală astfel de "facilități" acordate "pe sprănceană", pentru că e caz evident de DNA !?!
Postat 28 Aprilie 2020, 22:59 de CrisDumi
LATRĂ LA COMANDĂ!!!NOROC CĂ E TRANSPARENTĂ AVEREA DOMNULUI PASZTOR, SI MODUL IN CARE UDMR BIHOR SIFONEAZA BANII MAGHIARILOR!!!!!
Doamna consilier este pusă să facă scandal de către șeful ei Odeonul, dar aceste luări de poziție de tip BLA BLA BLA, fară propuneri viabile, pertinente,legale in loc nu au nici o valoare, doamna latra doar așa de impresie artistică.De ce nu vine Intr o conferință de presă sa ne prezinte modul de cheltuire a banilor de către UDMR ?!!!!!
Postat 28 Aprilie 2020, 13:18 de User anonimizat
Celeritate verde
Acest partid verde, prin reprezentantii sai de o calitate indoielnica ca si politicieni sau specialisti, isi vede doar interesele proprii, ignorand necesitatile majoritatii. Speram cain curand sa nu mai avem partide bazate pe etnii, religii sau nationalitati.
Postat 28 Aprilie 2020, 10:54 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON