URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iunie 2020, 19:16

Confirmat din primul tur: 536 de universitari i-au asigurat lui Constantin Bungău al treilea mandat de rector al Universităţii din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scrutinul pentru reconfirmarea profesorului Constantin Bungău ca rector al Universităţii din Oradea s-a încheiat din primul tur.

Preşedintele Biroului Electoral Universitar, Claudia Timofte, a declarat miercuri seară, pentru BIHOREANUL, că din cei 942 de electori, 604 s-au dus la vot, astfel că cvorumul necesar validării scrutinului a fost atins. "S-au înregistrat 536 de voturi pentru, diferenţa reprezentând voturi nule şi albe", a declarat Timofte.

Aşadar, Constantin Bungău a fost ales cu voturile a peste 88% dintre electori, în timp ce 68 de universitari au preferat să-şi anuleze votul, fie lăsând buletinul de vot neştampilat, fie punând mai multe ştampile pe foaie, semn că Bungău nu este rectorul pe care şi-l doresc.

Ploaie rapidă, fără pagube

Preşedintele BEU a mai spus că scrutinul, desfăşurat în aer liber, nu a înregistrat niciun incident. "La un moment dat a plouat foarte tare, dar n-a durat mult şi nu au fost probleme. Secţiile de vot erau acoperite, buletinele de vot erau în siguranţă, oamenii s-au adăpostit, ploaia a trecut repede şi totul a fost în regulă, nu am suspendat procesul electoral", a declarat Timofte.

Înainte de a deveni oficial rector, pentru a treia oară, Bungău mai are de aşteptat puţin. Pe 10 iunie, Senatul Universităţii se va întruni, pentru a valida scrutinul, iar apoi documentele vor fi transmise la Bucureşti. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, va trebui să emită un ordin prin care Bungău va prelua noul mandat.

Se schimbă prorectorii

Contactat de BIHOREANUL, Constantin Bungău a ţinut să le mulţumească colegilor care s-au dus la vot, făcând ca alegerile să se consume într-un singur tur. "Le mulţumesc tuturor colegilor care au fost prezenţi astăzi, la primul tur de scrutin, având în vedere contextul cauzat de pandemie", a declarat profesorul. Aşa cum BIHOREANUL a scris, pentru a preveni orice îmbolnăvire, alegerile au fost organizate în aer liber, iar toţi universitarii care au mers la vot au trebuit să poarte măşti.

Bungău a mai spus că îşi va prezenta echipa de prorectori doar după ce va fi confirmat de Ministerul Educaţiei. "Din cei cinci prorectori, unul singur mai este eligibil, Gabriel Bendea", a declarat viitorul rector.

Trei dintre actualii prorectori – Marcel Roşca, Marcela Prada şi Eugen Macocian – vor încheia două mandate şi nu mai pot ocupa această funcţie, iar Ligia Burtă, prorectorul responsabil de relaţia cu studenţii şi, totodată, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină, nu îşi mai doreşte această funcţie din Universitate.

După ce va numi noii prorectori, Bungău va organiza concursuri pentru decanii celor 15 facultăţi orădene. "După finalizarea acestor etape, vom deschide un nou capitol pentru Universitatea din Oradea, care cu toţii ne dorim să fie mult mai bun decât ce aţi văzut până acum. Sigur, nu depinde doar de noi. În primul rând, va trebui să găsim soluţii pentru a ne bucura iar de viaţa din campusul universităţii, după ce vor trece riscurile acestei pandemii", a declarat Bungău.

De unul singur

Constantin Bungău se află la conducerea Universităţii din Oradea din anul 2012, când a fost numit ordonator de credite, după ce fostul rector Cornel Antal, ales de colegii săi pentru un nou mandat, nu a primit validarea din partea Ministerului Educaţiei.

În acelaşi an, Bungău a fost ales în funcţie, după ce în al doilea tur de scrutin s-a calificat alături de decanul Facultăţii de Istorie, Ioan Horga. Atunci, Bungău a fost votat de 585 de universitari orădeni, iar Horga a primit 236 de voturi.

În 2016, Bungău l-a avut contracandidat pe PSD-istul Florian Bodog şi l-a învins, obţinând, tot în al doilea tur de scrutin, 481 de voturi, cu 39 mai multe decât adversarul său.

Pentru a-şi deschide calea spre un nou mandat, la începutul lunii martie, Bungău a demisionat din funcţia de rector. Legea Educaţiei prevede că un profesor poate fi rector timp de cel mult două mandate succesive şi complete, iar pentru a-şi face al doilea mandat incomplet, rectorul a renunţat la funcţie. În schimb, şi-a păstrat calitatea de senator, el fiind ales, în februarie, ca membru în forul academic suprem al instituţiei. Odată ce va fi validat ca rector, el va intra în incompatibilitate şi va demisiona din Senat.

În acest an, niciun alt universitar orădean nu a mai aspirat la funcţia executivă supremă, Bungău fiind unicul candidat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ceaușim instituțional
Universitatea e încă in era comunistă, cu alegeri si personaje parașutate din anii 50. I aș pune pe bungau si horga sa se dueleze in limba engleză, dar nici să-și spună numele nu ar putea. Când o sa văd date afară toate secretarele semidocte pe post de conferențiare, a rubedeniilor de pe sate, concursuri pe bune, o sa cred că începe deratizarea. Până atunci ocska piac e mai școală decât sorbonica.
Postat 04 Iunie 2020, 18:12 de Cetatea
Mai clar de atat nu se poate
942 de electori pe lista, din care 604 s-au dus la vot. Au votat pentru dl Bungau 536 din 604 electori. Perdantii, cei care nu l-au votat, sa se abtina in a-si imprastia mizeria. Asa ar trebui sa procedeze un om civilizat.
Postat 03 Iunie 2020, 20:27 de Sunlight
Felicitari!
Succes!
Postat 03 Iunie 2020, 20:14 de Sunlight
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON