URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2022, 14:10

Conferinţele Dilema Veche, ediţie în premieră la Oradea. "Comedia lumii", cu Marcel Iureş, George Banu, Daniel David 

Conferinţele Dilema Veche, ediţie în premieră la Oradea. 'Comedia lumii', cu Marcel Iureş, George Banu, Daniel David  Marcel Iureș în „Rosto” (sursa foto: www.teatrulact.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul săptămânii viitoare, Oradea va găzdui în premieră o ediţie a Conferinţelor Dilema Veche, patronate de cea mai citită revistă de cultură din România. Redactorul-şef al revistei Dilema Veche, Sever Voinescu, a afirmat vineri într-o conferinţă de presă, că pentru prima oară evenimentul, ţinut de-a lungul anilor în oraşe ca Timişoara, Cluj-Napoca şi Arad, include şi spectacole de teatru. Bazate pe scrieri de I.L. Caragiale şi Ion Creangă, spectacolele îl vor avea în prim plan pe apreciatul actor român Marcel Iureş. 

"Un pas spre înţelepciune..."

Conferinţele Dilema Veche, organizate de revista cu acelaşi nume şi Primăria Oradea, prin APTOR, vor avea loc în perioada 5-7 mai, la Sinagoga Sion şi Teatrul Regina Maria. 

Tema aleasă pentru ediţia ţinută în premieră la Oradea este "Comedia lumii".

"Tema aceasta este un pic contra unei stări a sufletului nostru colectiv astăzi, având în vedere războiul din apropierea noastră. Dar, până la urmă, ne-am spus că să explorezi o temă precum asta, Comedia lumii, în aceste vremuri, îţi aduce un plus de înţelepciune. Modul în care ne raportăm la lucruri - şi asta ţine un pic şi de spiritul revistei Dilema Veche - ar trebui să fie unul în care avem capacitatea de a discerne tragicul şi comicul în acelaşi timp. Este foarte dificil, dar din punctul nostru de vedere este un pas spre înţelepciune...", a spus redactorul-şef Sever Voinescu în conferinţa ţinută vineri la Primăria Oradea, alături de șefii APTOR, Alina Toie și Alexandru Chira.

Cu Marcel Iureş 

În premieră în istoria conferinţelor Dilema Veche, ediţia de la Oradea va cuprinde şi două spectacole de teatru, ambele aduse de Teatrul Act, condus de Marcel Iureş, care va urca pe scena orădeană în două seri consecutive. 

"Mi-am spus că dacă tot o să vorbim despre comedia lumii, este ciudat să nu vedem comedie pe scenă. Ar fi ca şi cum am face un colocviu despre muzică şi nu cântă nimeni sau despre pictură şi nu arăţi niciun tablou...", a explicat Sever Voinescu. 

Organizatorul a precizat că în cadrul conferinţelor vor fi "explorate" diferite tipuri de umor, urmând să se discute inclusiv umorul regional, care diferă în funcţie de zona geografică. 

De asemenea, spectacolele aduse de Teatrul Act reflectă tipuri diferite de comedie, una în stilul lui I.L. Caragiale, una în stilul lui Ion Creangă. 

"Au românii umor?"

Evenimentul va debuta joi, 5 mai, de la ora 18, la Sinagoga Sion, cu conferinţele propriu-zise, intrarea fiind liberă. 

Prima oară va vorbi Daniel David, profesor universitar doctor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai (New York) şi directorul pentru cercetare al Albert Ellis Institute (New York). 

Specialist în psihologie, Daniel David a introdus în ţară primele cursuri de psihologie pozitivă şi este autorul mai multor cărţi, printre care "Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală". La Oradea, intervenţia sa a fost titrată cu "Au românii umor? Elemente de psihologie a umorului". 

De la ora 19, orădenilor le va vorbi George Banu, apreciat teatrolog român stabilit la Paris, care va lansa totodată şi cartea "Viaţă şi teatru pe Scena lumii", care reuneşte o suită de contribuţii ale autorului în presa culturală, inclusiv în rubrica sa din Dilema Veche. 

În fine, de la ora 19.30, la Sinagoga Sion va conferenţia Adriana Babeţi, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara şi profesor asociat la Universitatea din Bucureşti, unde predă literatură comparată. "Să râzi? Să plângi? Despre râsu’-plânsu’ lumii noastre", a fost intitulată conferinţa Adrianei Babeţi, care va porni de la două personaje fictive, soldatul Švejk (din "Peripeţiile bravului soldat Švejk" de Jaroslav Hasek) şi Joseph K. (din "Procesul" lui Kafka). 

Creangă și Caragiale

Vineri, 6 mai, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria se va juca spectacolul "Rosto", după I.L. Caragiale, regia şi scenografia fiind semnate de Alexandru Dabija.

Pe scenă vor urca Marcel Iureş, Dan Rădulescu şi Ionuţ Toader. Producţia are la bază o dramatizare realizată de Alexandru Dabija, care pune în legătură fragmente din mai multe schiţe ale lui Caragiale. Potrivit organizatorilor, "Rosto" "spune o poveste misterioasă, cu infinite nuanţe despre învăţământul românesc, oferind o imagine realistă asupra societăţii actuale". 

După spectacol, Marcel Iureş şi George Banu vor avea un dialog cu spectatorii, răspunzând întrebărilor acestora. Moderator va fi Sever Voinescu. 

În fine, sâmbătă, 7 mai, de la ora 19, pe aceeaşi scenă, Teatrul Act va juca "Moş Nichifor", un spectacol după Ion Creangă, cu Marcel Iureş şi Ruxandra Maniu. Regia este semnată tot de Alexandru Dabija. "Moş Nichifor este un spectacol despre întâlnirea dintre două generaţii şi confruntarea între două feluri de a vedea lumea: una conservatoare, ironic-tradiţionalistă, şi una modernă, agresivă în fragilitatea ei", spun organizatorii. 

Pentru ambele spectacole s-au pus în vânzare bilete atât la agenţia Teatrului Regina Maria, caracterizat de Sever Voinescu drept "între primele trei cele mai frumoase din ţară", cât şi online pe Eventim.ro, la preţuri de 90 de lei sau 120 de lei în funcţie de locul în sală. Bilete pentru „Rosto” găsiți AICI, iar bilete pentru „Moș Nichifor”, AICI.

"Sunt convins că vom avea o ediţie memorabilă", a mai spus Sever Voinescu, adăugând că şi-ar dori ca proiectul să revină în Oradea şi în anii următori. După ediţia din 5-7 mai, Conferinţele vor mai ajunge în Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON