URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2023, 21:10

Concerte de Ziua Copilului, la Oradea, cu proiecții și muzică din Wednesday, Frozen, Up, Alladin

Concerte de Ziua Copilului, la Oradea, cu proiecții și muzică din Wednesday, Frozen, Up, Alladin Sursa foto: Facebook / Disneyconcerts
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vor fi proiecții cu imagini și muzică din producții celebre, la Oradea, în interpretarea solistei Nagy Timea și a Orchestrei simfonice a orașului, dirijate de Lorenzo Moroni.

Programul este unul special pentru copii, de ziua lor, în 1 Iunie, joi, redat în două rânduri, de la orele 17 și 18.30. Astfel, micuții sunt așteptați în sala de concerte a Filarmonicii să se bucure de muzica de pe coloana sonoră a filmelor sau a desenelor animate: Parade of the Wooden Soldiers, The Incredibles, Cars, Let It Go (from "Frozen"), The Flinstones, Shreck, Up, The Typewriter, Aladdin, "Wednesday", Pirates of Caribbean.

„Muzica este o simțire universală care sensibilizează ascultătorii de toate vârstele, indiferent de mediile din care provin, de preocupările lor sau de gândirea lor. Ea poate să aducă la unison bătăile inimilor dintr-o sală de spectacol sau din întreaga lume. Omul este atât de sensibil la magia pe care o oferă muzica, deoarece el o poate auzi chiar din primele zile ale vieții sale: Copilul aude muzică înainte să meargă sau să vorbească, înainte să deseneze sau să scrie. Ziua de 1 iunie le aparține lor, celor mai sinceri ascultători”, precizează organizatorii.

Soldățeii vor intra mărșăluind în scenă, odată cu deschiderea „cutiei cu jucării” a Filarmonicii. Cântecul Parade of the Wooden Soldiers a fost scris inițial sub formă de marș, iar mai apoi a apărut o variantă cu versuri în limba engleză, aparținând lui Ballard MacDonald.

„Incredibilii” este un film Disney-Pixar din anul 2004, cu tema „viitorul văzut din anii 1960”, coloana sonoră a mașinuțelor din producția „Cars” este compusă din 20 de piese, care variază între stilurile pop, blues, country și rock. Filmul „Frozen” a fost lansat în anul 2013, iar coloana sonoră conține mai multe piese, printre care și cunoscuta „Let it go”, câștigătoare a mai multor premii, cum ar fi Oscar și Grammy.

„The Flintstones” se încadrează unei serii mai degrabă legendare de desene, cu aventurile lui Fred, Wilma, Barney și Dino în Epoca de piatră, iar piesa muzicală principală, compusă în anul 1961, a rămas nemuritoare.

Vor urma momentele lui „Shrek”, ale „Incredibililor” și „Up”. Piesa „The Typewriter”, va fi „interpretată” pe o mașină de scris, gândită ca un instrument de percuție. Atât compozitorul lucrării, cât și alți muzicieni au spus că rolul dactilografului în piesă este unul foarte dificil, din cauza vitezei cu care trebuie „să bată la mașină” sunetele.

„Aladdin” este un personaj cunoscut din Orientul Mijlociu, o primă adaptare a companiei Disney pe baza basmului a apărut în 1992, iar în varianta mult mai recentă, din 2019, regizată de Guy Ritchie, au fost rescrise mai multe cântece din filmul original.

„Wednesday” este o comedie americană de groază, cu Wednesday Addams în rol pricipal. Difuzată în anul 2022, este cea mai recentă colaborare a lui Elfman cu Tim Burton, și atât producția cât și muzica au înregistrat un real succes.

Muzica filmului „Blestemul Perlei Negre-Pirații din Caraibe”, lansat în 2003 de către Walt Disney Records, încheie concertul de 1 Iunie, dedicat copiilor.

Dirijorul concertelor de joi este Lorenzo Moroni, prim-cornist la Filarmonica de Stat Oradea, oraș în care s-a stabilit începând cu anul 1998. S-a născut în Italia, unde a studiat instrumentul și unde a colaborat cu diverse instituții de cultură.

Solista serii este Nagy Timea, care s-a specializat pe interpretarea flautului, a colaborat cu „Oradea Wind Ensemble”, a studiat cântul vocal la Școala „Francisc Hubic”, iar din 2013 este artist instrumentist la flaut în cadrul Orchestrei Filarmonicii Oradea.

Biletele pentru concerte s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON