URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2022, 14:56

Concert pe Everest de 21.000 de euro. Aventurile pianistului orădean Thurzó Zoltán în timp ce încerca să intre în Cartea Recordurilor (FOTO/VIDEO)

Pianistul orădean Thurzó Zoltán va intra, cel mai probabil, în Cartea Recordurilor, după ce a susţinut un concert pe Everest.

Detalii legate de aventura sa în Munţii Himalaya au fost oferite chiar de artist, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, organizate la restaurantul Dock din centrul Oradiei, la doar câteva zile după ce s-a întors din Asia.

"Nu m-am putut ridica" 

Artistul a plecat din Oradea spre Nepal pe 26 mai, pregătit să stea acolo 13 zile şi să bată recordul pentru concertul susţinut la cea mai mare altitudine.

"Recordul actual este deţinut de o artistă din Marea Britanie, care în 2018 a cântat la 4.964 de metri înălţime. Ţinta mea a fost să ajung până la tabăra (base camp) de pe Muntele Everest, la 5.325 de metri, şi acolo să cânt la un pian închiriat", a povestit orădeanul, care a fost însoţit pe munte de o echipă de alpinişti şi şerpaşi profesionişti.

Până să ajungă acolo, Zoltan a trecut prin multe aventuri. A dormit în moteluri sărăcăcioase de pe munte, pline cu gândaci şi "dotate" doar cu toalete turceşti, s-a adaptat greu la temperaturile scăzute şi a căzut de câteva ori în timpul expediţiei.

"Au fost două momente în care am căzut şi nu m-am mai putut ridica. Cei care mă însoţeau mi-au spus atunci că trebuie să continuăm pentru că altfel murim cu toţii în zăpadă. Am văzut avalanşe şi gheţari imenşi, care m-au făcut să realizez cât de mic este omul", a mai spus el.

Când în sfârşit a ajuns în tabăra de pe Muntele Everest, pe 4 iunie, a apărut o nouă provocare. Deşi acolo vremea era frumoasă, în restul ţării furtunile puternice au făcut pagube şi au oprit zborurile, iar elicopterul ce trebuia să livreze pianul închiriat pentru concert, dintr-un orăşel din Nepal, nu a mai putut decola.

Şi-a cerut iubita de soţie

Orădeanul a fost nevoit astfel să mai stea încă o săptămâna în base camp, situaţie pe care nu a prevăzut-o. "Au fost momente în care am crezut că nu voi reuşi, că voi rămâne acolo. Stăteam într-un iglu rece şi mă simţeam neputincios. În a şasea zi, pe 12 iunie, i-am mărturisit iubitei mele Erika, care era acasă, în Oradea, prin mesaje vocale pe WhatsApp, cât de greu îmi este şi tot atunci am cerut-o de soţie, iar ea a acceptat!", a mai povestit Zoltan.

În următoarea zi, pe 13 iunie, dis-de-dimineaţă, a primit veşti bune: furtunile din Nepal s-au liniştit, iar elicopterul putea să transporte pianul pe Everest. A fost adus câteva ore mai târziu, iar un tânăr artist din zonă l-a ajutat să facă acordurile la instrument.

S-a îmbrăcat în costumul de concert şi la 3 grade a început să cânte, mai întâi imnuri, apoi piese din muzica clasică.

Concertul a avut loc la ora locală 13.35 (ora României 10.35). El a interpretat la pian 34 de cântece, între care s-au numărat şi imnul României, imnul Ungariei şi cel secuiesc, în 132 de minute.

"Cât timp am cântat nu am simţit deloc frigul. Am simţit că trebuie să protejez pianul cu muzica mea, că asta îi oferă căldură. A fost magic", a rememorat el. Concertul său a fost monitorizat de echipamente omologate Guiness Book, iar martorii şi publicul său au fost alpiniştii şi şerpaşii.

pianistul orădean Thurzó Zoltán în timp ce cânta pe Muntele Everest

După momentul artistic, pianistul a fost dus în iglu, unde a fost încălzit timp de patru ore, iar apoi a coborât. Pe 18 iunie a pornit spre casă.

Verighete Himalaya 

"A fost o experienţă impresionantă, dar vă spun sincer că nu aş mai face asta a doua oară. Săptămâna viitoare voi trimite toate actele, fotografiile şi înregistrările video în Londra, la sediul Guinness Book, iar când primesc atestatul vă voi chema din nou, să ne întâlnim", le-a spus pianistul jurnaliştilor prezenţi.

Partenera sa de viaţă şi viitoarea soţie, Erika, l-a completat apoi spunând că el a adus de pe Muntele Everest o bucată dintr-o piatră, care va fi pusă pe verighetele lor.

"Vrem să ne amintim mereu unde a fost făcută cererea în căsătorie", a spus femeia, prezentă la conferinţă. 

Aventura orădeanului în Nepal a costat 21.000 de euro, bani adunaţi de el de la 16 sponsori.

Artistul a pus la dispoziţia jurnaliştilor aflaţi la conferinţa de presă imagini în care interpretează Imnul României, pe muzica scrisă de Anton Pann.

Vezi mai jos un videoreportaj cu declarațiile pianistului:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON