URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2022, 18:36

Concert cu violonceliștii Marin și Ștefan Cazacu, tată și fiu, pe scena Filarmonicii Oradea

Concert cu violonceliștii Marin și Ștefan Cazacu, tată și fiu, pe scena Filarmonicii Oradea (foto: www.povestileinstrumentelor.turneedepoveste.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 200 de ani de la nașterea compozitorului César Franck, Filarmonica din Oradea îi dedică un concert special, ce pune în lumină cea mai cunoscută lucrare a sa, iar în deschiderea programului oferă spre audiție Mozart, Ceaikovski și Vivaldi. Soliști vor fi violonceliștii Marin Cazacu și Ștefan Cazacu, tată și fiu.

Programul începe cu Uvertura operei Don Giovanni, K 527, de Wolfgang Amadeus Mozart. „Lucrarea are și o poveste interesantă. În seara dinaintea premierei, opera Don Giovanni încă nu avea uvertură, iar Mozart a lucrat întreaga noapte la birou, fiind ținut treaz de poemele citite de soția sa, iar în zorii zilei, un copist a transcris uvertura pentru a putea fi interpretată în cadrul premierei concertului”, au transmis reprezentanții Filarmonicii printr-un comunicat.

Vor urma în concertul de joi lucrări din creația lui Piotr Ilici Ceaikovski, Aria lui Lenski Kuda, din opera Evgheni Oneghin, și Pezzo capriccioso, op. 62, pentru violoncel și orchestră. Din program mai face parte şi Concertul pentru două violoncele și orchestră în sol minor, RV 531, compus de Antonio Vivaldi în Veneția în jurul anului 1720.

Seara se încheie cu lucrarea dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui César Frank - Simfonia în re minor. „Cea mai cunoscută lucrare orchestrală a compozitorului și singura simfonie matură a acestuia, simfonia are o formă ciclică, ceea ce face ca temele recurente să fie reiterate în cele trei părți ale lucrării. Simfonia a avut premiera la Paris în 17 februarie 1889 și, chiar dacă părerile au fost împărțite, aceasta a intrat ușor în repertoriul orchestral internațional”, transmit organizatorii.

Considerat copil-minune al pianului, Cesar Franck a studiat la Conservatorul din Paris de la vârsta de doar 14 ani, unde va ajunge mai apoi să și predea, a fost organist la biserica Saint-Clotilde, unde a rămas întreaga viață, iar în calitate de compozitor Franck a fost puternic influențat de stilul german în Simfonia în re minor, în poemele simfonice, dar și în muzica de cameră sau pentru instrumente precum orga, pianul sau vioara.

Invitaţii Filarmonicii de Stat Oradea sunt violonceliştii Marin Cazacu şi Ştefan Cazacu, tată şi fiu. Marin Cazacu a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București, fiind laureat la concursuri din țară și din străinătate. Este solist al Filarmonicii George Enescu din București şi profesor la Universitatea Națională de Muzică București.

Ștefan Cazacu a început să studieze violoncelul la vârsta de 6 ani, alături de tatăl său. A urmat cursurile Universității de Muzică din București și ale Universității de Muzică din Viena. Ca solist, Ștefan Cazacu a concertat alături de toate orchestrele simfonice din România, dar și de orchestre din Olanda, Israel, Austria sau Germania.

Concertul va fi condus de Jankó Zsolt, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Bilete se pot achiziționa la casieria instituției, precum și online, la prețuri între 10 și 45 de lei, în funcție de categorie și locul ales în sala de concerte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON