Echipa comunei Oşorhei a câştigat ediţia a VII-a a Festivalului concurs "D'ale porcului", desfăşurat sâmbătă, la Complexul President din Băile Felix, în cadru restrâns şi de data asta fără public din cauza pandemiei.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor - Asociaţia Culturală D’ART - în clasamentul general, pe locul al doilea s-a clasat echipa comunei Medieşu Aurit (judeţul Satu Mare), iar pe locul al treilea, echipa oraşului bihorean Valea lui Mihai.
Echipa Oşorhei a ocupat locul I la "Cârnaţi" şi "Vin" şi locul II la "Pălincă", "Caltaboşi", "Toroş", "Produs local special" şi "Afumături".
Echipa Medieşu Aurit a ocupat locul I la "Caltaboşi", "Toroş" şi "Produs local special", locul II la "Cârnaţi" şi locul III la "Pălincă", "Vin" şi "Afumături".
Echipa Valea lui Mihai a ocupat locul II la "Vin" şi locul III la "Cârnaţi", "Toroş" şi "Produs Local special".
Locul III la "Cei mai buni caltaboşi" a revenit echipei Biharia, iar locul I la "Cea mai bună pălincă" şi "Cele mai bune afumături" şi "Premiul de popularitate" a revenit echipei Dobreşti-Pomezeu (foto jos), „prima "mixtă" din istoria Festivalului”.
„În competiţie au luat startul 11 echipe, 10 din Bihor şi una din judeţul Satu Mare. Premiile pe cele 7 categorii au fost adjudecate, cu mici excepţii (Dobreşti-Pomezeu şi Biharia), tot de cele trei ocupante ale podiumului final general”, arată comunicatul.
La startul competiţiei s-au aliniat echipele: Biharia, Dobreşti, Girişu de Criş, Ineu de Criş, Medieşu Aurit (SM), Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Sânmartin, Toboliu şi Valea lui Mihai - campioana ediţiei a VI-a.
Anul acesta, festivalul a fost adaptat pandemiei, fără public și doar sub forma unui concurs de degustare. De data aceasta, echipele, respectiv primăriile înscrise în concurs nu au mai pregătit porcul de la cap la coadă - așa cum se întâmpla anii trecuți în parcarea centrului comercial ERA Park Oradea, ci au livrat juriului produse gata preparate, "de acasă". Astfel, gustul a fost cel care a contat cu adevărat.
Pe lângă reprezentanți ai sponsorilor, juriul principal a fost format din profesionişti ai domeniului precum Ştefan Bercea (preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România), Ciprian Nicolescu (mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică 2020), Bogdan Vandici (câştigătorul emisiunii "Chefi la cuţite" în 2018 și medalia de argint la Olimpiada tinerilor bucătari în 2019), Eugen Bar (participant la mai multe ediţii ale Campionatului mondial de gastronomie), respectiv Ciprian Sotoc (Opera Events), Alexandru Şandrău (Complex President) și Nicolae Pop, directorul festivalului "D’ale porcului".
Câştigătorii ediţiei a VII-a, pe Categorii (I, II, III):
Cea mai bună Pălincă – Dobreşti-Pomezeu, Oşorhei, Medieşu Aurit
Cei mai buni Cârnaţi – Oşorhei, Medieşu Aurit, Valea lui Mihai
Cei mai buni Caltaboşi – Medieşu Aurit, Oşorhei, Biharia
Cel mai bun Toroş - Medieşu Aurit, Oşorhei, Valea lui Mihai
Cel mai bun Produs local special - Medieşu Aurit, Oşorhei, Valea lui Mihai
Cel mai bun Platou de afumături – Dobreşti-Pomezeu, Oşorhei, Medieşu Aurit
Cel mai bun Vin – Oşorhei, Valea lui Mihai, Medieşu Aurit
Premiul de popularitate - Dobreşti-Pomezeu
Clasamentul final a fost următorul:
MARELE TROFEU - Oşorhei
Locul II – Medieşu Aurit
Locul III – Valea lui Mihai
Echipele câştigătoare ale ediţiilor anterioare sunt, în ordine cronologică: Nojorid, Sântandrei, Sântandrei, Sânmartin, Oşorhei, Valea lui Mihai.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.