URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2017, 18:42

Cadastrare gratuită: Comuna Gepiu, prima din judeţul Bihor unde s-au acordat extrase CF gratuite cetăţenilor cu terenuri extravilane

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primii beneficiari din judeţul Bihor ai programului naţional de cadastrare gratuită 2015-2023, care şi-au primit documentele de proprietate fără să scoată bani din propriile buzunare, sunt, de miercuri, 145 de locuitori ai comunei Gepiu.

Actele de proprietate le-au fost înmânate de către primarul comunei, Ioan Purge, şi inginerul topograf Voicu Cioară, în prezenţa reprezentanţilor Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor, Vig Hajnal şi Liviu Perţ.

"Lucrarea a fost începută de prestator (n.r. – inginerul topograf) de la limita administrativă a comunei Nojorid spre localitatea Gepiu, iar acţiunile continuă în alte sectore cadastrale în comuna noastră", a declarat Liviu Perţ, responsabilul lucrării de înregistrare cadastrală sistematică din OCPI Bihor.

"Lucrările au început anul trecut, iar anul acesta s-a semnat contractul de finanţare pentru încă 2.000 de imobile situate în extravilanul comunei", a spus primarul Ioan Purge, când a înmânat actele beneficiarilor. El a subliniat că prestatorul a lucrat "cu multă responsabilitate", după ce sătenii i-au pus la dispoziţie actele necesare, ceea ce explică faptul că "am ajuns primii din judeţ" în această privinţă.

"Sunt foarte mulţumit că am primit actele de întabulare şi nu m-a costat nicio cheltuială. Deţin în proprietate circa 18 hectare de pământ şi le lucrez în asociaţia agricolă din comună", s-a bucurat Gheorghe Puşcaş, un localnic care şi-a primit joi actele pentru primele 2,08 hectare de teren arabil. "Eu am 3,91 hectare pe care le lucrez cu familia în satul Gepiu", a adăugat un consătean, Petru Rujea.

Pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din ţară care intră în programul naţional de cadastrare în baza solicitărilor primăriilor, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a repartizat echivalentul a 30.000 euro pentru derularea acestuia. Beneficiarii primesc gratuit toate documentele de proprietate, încheierea de carte funciară, extrasul CF şi un extras al planului cadastral.

În cazurile în care beneficiarii nu au succesiunile făcute după persoanele pe care le moştenesc, ANCPI suportă inclusiv aceste cheltuieli, pe care le virează Camerelor Notarilor Publici.

Programul naţional de cadastru şi carte funciarã 2015–2023 are ca obiectiv înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România, indiferent de forma de proprietate şi de destinaţie (terenuri, clădiri şi apartamente), în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, finanţat de ANCPI din fondurile poprii şi din fonduri UE obţinute prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON