URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2017, 18:42

Cadastrare gratuită: Comuna Gepiu, prima din judeţul Bihor unde s-au acordat extrase CF gratuite cetăţenilor cu terenuri extravilane

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primii beneficiari din judeţul Bihor ai programului naţional de cadastrare gratuită 2015-2023, care şi-au primit documentele de proprietate fără să scoată bani din propriile buzunare, sunt, de miercuri, 145 de locuitori ai comunei Gepiu.

Actele de proprietate le-au fost înmânate de către primarul comunei, Ioan Purge, şi inginerul topograf Voicu Cioară, în prezenţa reprezentanţilor Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor, Vig Hajnal şi Liviu Perţ.

"Lucrarea a fost începută de prestator (n.r. – inginerul topograf) de la limita administrativă a comunei Nojorid spre localitatea Gepiu, iar acţiunile continuă în alte sectore cadastrale în comuna noastră", a declarat Liviu Perţ, responsabilul lucrării de înregistrare cadastrală sistematică din OCPI Bihor.

"Lucrările au început anul trecut, iar anul acesta s-a semnat contractul de finanţare pentru încă 2.000 de imobile situate în extravilanul comunei", a spus primarul Ioan Purge, când a înmânat actele beneficiarilor. El a subliniat că prestatorul a lucrat "cu multă responsabilitate", după ce sătenii i-au pus la dispoziţie actele necesare, ceea ce explică faptul că "am ajuns primii din judeţ" în această privinţă.

"Sunt foarte mulţumit că am primit actele de întabulare şi nu m-a costat nicio cheltuială. Deţin în proprietate circa 18 hectare de pământ şi le lucrez în asociaţia agricolă din comună", s-a bucurat Gheorghe Puşcaş, un localnic care şi-a primit joi actele pentru primele 2,08 hectare de teren arabil. "Eu am 3,91 hectare pe care le lucrez cu familia în satul Gepiu", a adăugat un consătean, Petru Rujea.

Pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din ţară care intră în programul naţional de cadastrare în baza solicitărilor primăriilor, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a repartizat echivalentul a 30.000 euro pentru derularea acestuia. Beneficiarii primesc gratuit toate documentele de proprietate, încheierea de carte funciară, extrasul CF şi un extras al planului cadastral.

În cazurile în care beneficiarii nu au succesiunile făcute după persoanele pe care le moştenesc, ANCPI suportă inclusiv aceste cheltuieli, pe care le virează Camerelor Notarilor Publici.

Programul naţional de cadastru şi carte funciarã 2015–2023 are ca obiectiv înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România, indiferent de forma de proprietate şi de destinaţie (terenuri, clădiri şi apartamente), în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, finanţat de ANCPI din fondurile poprii şi din fonduri UE obţinute prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON