URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Complet vindecat!

Complet vindecat! UN MODEL. Finalizarea lucrărilor la corpul principal al Spitalului Municipal a fost punctată, vinerea trecută, de ministrul Cseke Attila. "Bihorul rămâne pentru Ministerul Sănătăţii un model în ce priveşte reorganizarea spitalicească şi descentralizarea", a spus Cseke, adăugând că aici "factorii locali, indiferent de culoarea politică, au înţeles că în sănătate e nevoie de a merge împreună pentru dezvoltarea sistemului sanitar"
Complet vindecat! REFĂCUT. Spitalul Municipal Gavril Curteanu a fost refăcut de la cărămidă. Clădirea, amenajată pe 10 nivele, adăposteşte în prezent 329 de paturi, unde se tratează lunar 2.800 de pacienţi. În saloane mai mari, mai vesele şi în condiţii hoteliere mult mai bune
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puţini au crezut că Spitalul Municipal va renaşte din propria cenuşă. Din vechiul mastodont ce amintea până nu demult de vremurile comuniste au rămas azi doar cărămizile, pentru că în 6 ani a fost reabilitat complet, până la cele mai mici finisaje.

Pacienţii nu se mai înghesuie şapte într-un salon, ci stau confortabil câte doi, cel mult trei, în camere curate şi moderne. În saloanele secţiei sugarilor şi ale născuţilor prematur au fost puse şi camere video, medicii având posibilitatea să urmărească totul de acasă. Iar în cel mult un an şi jumătate spitalul va avea şi un Centru Oncologic unde bolnavii de cancer din Bihor se vor trata în saloane moderne şi vor face chimioterapie pe muzică...

Ambiţia lui Carp

09 Gheorghe Carp.jpgÎnfiinţat în 1969, Spitalul de Copii Oradea, actualul Spital Municipal Gavril Curteanu, era pe atunci printre cele mai performante din ţară, deservind bolnavi din toată Crişana. "La nivelul acelui an, era cel mai bun spital construit din România, pe baza unui proiect suedez, care s-a arătat viabil. Soluţiile tehnice care s-au utilizat şi spaţiile generoase ne-au permis să ne adaptăm la cerinţele din aceste zile", a declarat viceprimarul Gheorghe Carp (foto), la festivitatea de încheiere a lucrărilor.

Fără vreo investiţie, acum un deceniu unitatea ajunsese în stare critică. Sistemul de iluminat de la intrare funcţiona doar când voia, pereţii erau scorojiţi, paturile obosite, totul dădea impresia unei clădiri părăsite. "Scânteia" s-a produs la sfârşitul lui 2004 când unitatea a primit o donaţie de 50.000 de euro, printr-o fundaţie catolică, care a dat start reabilitării. Potrivit lui Carp, care în acea perioadă era managerul instituţiei, primul "operat" a fost, în 2005, Compartimentul de Anestezie Terapie Intensivă. La scurt timp s-au primit de la Ministerul Sănătăţii şi primii bani pentru aparatură, iar dacă până atunci spitalul fusese privat de fonduri, guvernarea liberală a deschis "robinetul".

De la fiecare câte ceva

În 2006 au sosit primele sume consistente de la Ministerul Sănătăţii: 2,7 milioane de lei. Era doar începutul, deoarece în mandatul lui Eugen Nicolaescu ambiţia lui Carp s-a transformat într-un proiect mamut. În scurt timp întreg spitalul era cuprins în programul de reabilitare şi modernizare.

În 2007 au început lucrările şi la Compartimentul de Primire Urgenţe şi tot atunci s-a petrecut şi cea mai mare schimbare: Spitalul de Copii a devenit Municipal, primind de la Judeţean trei secţii: Interne, Hematologie şi Nefrologie. Secţiile s-au modernizat pe rând, la fel şi farmacia ori laboratorul - care azi poate asigura toate analizele spitalelor recent "absorbite" de Municipal (Spitalul de Pneumoftiziologie şi cel de Neuropsihiatrie).

În total, cu o pauză de un an (2009, când ministru a fost Ion Bazac), Spitalul Municipal a primit de la Bucureşti 30,6 milioane de lei, adică 306 miliarde de lei vechi, cei mai mulţi bani, 19,1 milioane, curgând de când la conducerea ministerului e bihoreanul Cseke Attila.

În acelaşi timp, Carp a reuşit şi să atragă sponsori importanţi pentru spital. În doar 4 ani, donaţiile s-au ridicat la un milion de euro: în bani, mobilier, spoturi luminoase ori maşini pentru transportul pacienţilor. De altfel, medicul şi-a continuat proiectul chiar şi după ce a predat managementul unităţii sanitare, ca viceprimar, contribuţia municipalităţii ridicându-se în total la circa 5 milioane de lei...

Spital reconstruit

Încet, dar sigur, au fost dotate cu aparatură toate secţiile, iar cum noile tehnologii cereau şi infrastructură pe măsură, întregul spital a fost "recablat". Se lucrează încă la sistemul de informatizare, ultraperformant, dar "grosul" s-a realizat anul trecut.

Printre altele, s-au realizat lucrări de arhitectură şi construcţii, compartimentări, iar instalaţia electrică, cea de încălzire, apă caldă, de ventilaţie sau pentru fluidele medicale au fost schimbate în întregime. "S-au făcut foarte multe lucruri care, la prima vedere, par lipsite de importanţă, dar spitalul nu putea funcţiona dacă nu erau schimbate", afirmă viceprimarul.

Tot anul trecut au fost finalizate şi lucrările la Ambulator, "recreat" şi el. "Practic, din vechiul spital au rămas doar cărămizile. Dar gradul de confort al pacientului s-a schimbat", rezumă Carp. Cert este că acum pacienţii nu mai stau câte 6-7 în cameră, ci doar câte doi, cel mult trei. Paturile sunt şi ele noi, camerele proaspăt zugrăvite sunt mai luminoase, utilate modern, iar "mirosul de spital" pare dispărut.

Alarmare modernă

Dar nu numai pe aspect s-a pus accent. Pe lângă schimbarea mentalităţii medicilor, pentru performanţă şi pentru mai multă empatie faţă de pacienţi, municipalitatea a vizat şi securitatea. Au fost montate instalaţii de alarmare în camera asistentelor şi în saloane, iar uşile cu cartelă de acces au fost setate astfel încât în cazul unei pene de curent sau incendiu să se deblocheze automat.

Anul acesta, esenţială a fost finalizarea lucrărilor la etajul 4, dar şi la etajul 9, la secţia de sugari şi prematuri. La acesta din urmă, pentru a evita accidente precum cele de la Maternitatea Giuleşti, a fost montat un sistem special de încălzire şi răcire prin pereţi, care păstrează temperaturi constante (de 23-24 de grade). Este singurul etaj unde în saloane s-au pus camere de filmat, astfel că nu numai bebeluşii sunt în permanenţă supravegheaţi, ci şi personalul medical. Medicii pot urmări chiar şi de acasă tot ce se întâmplă pe secţia lor.

Tot recent au ajuns la capăt şi lucrările la etajul 5, unde se va muta - provizoriu - secţia de Oncologie de la Staţionarul 2 al Spitalului Judeţean. "S-au început şi proiectarea şi finanţarea, din partea administraţiei locale, a secţiei integrate de Oncologie", afirmă viceprimarul.

Pot fi salvaţi!

Între altele, viitorul Centru Oncologic va avea şi un ambulator, pentru internarea de zi a bolnavilor care au nevoie de chimioterapie, unde aceştia vor dispune de tot confortul necesar. "Pacienţii vor avea scaune speciale, şi în acel interval de 2-8 ore, în care li se fac perfuziile, vor putea să vizioneze filme, să asculte radio şi să se bucure de atenţia esenţială pentru aceşti bolnavi care, din punctul meu de vedere, nu sunt condamnaţi. Dacă li se oferă acea şansă de tratament corect şi eficient, bolnavii de cancer pot fi salvaţi", consideră doctorul Carp.

După cum se ştie, centrul va avea din start două buncăre pentru acceleratoare de particule, adică instalaţii moderne de tratament, fără efecte secundare, căci distrug tumoarea localizat şi nu afectează tot organismul. În plus, noua tehnologie prelungeşte de la 5 la peste 10 ani perioada în care boala poate recidiva, iar faza terminală îi oferă pacientului cam 2 ani de viaţă în plus. "Mutarea pacienţilor va fi o decizie medicală. Dacă specialiştii decid că se pot muta la etajul 5, separând radiologia de chimioterapie, o s-o facem imediat, dacă nu, se va face integral, atunci când se va muta şi radiologia de la Staţionarul 2", explică, la rândul său, primarul Ilie Bolojan.

Cel mai probabil Centrul Oncologic va fi dat în folosinţă într-un an şi jumătate. Următoarea mişcare va fi atât eliberarea spaţiului în care acum e bucătăria Municipalului, pentru chimioterapie, cât şi finalizarea proiectului prin care zona administrativă a spitalului se va muta într-o nouă clădire ce se construieşte la poartă. În plus, vor demara şi lucrările la clădirea nouă a centrului oncologic. Pentru că sănătatea orădeană trebuie să se însănătoşească. Rapid.


09 spital.jpgCENTRU DE IMAGISTICĂ
RMN gratuit pentru pacienţi

Lucrările la Spitalul Municipal continuă, totuşi. La parter, Fundaţia Maria, aparţinând magnatului orădean Zoltan Teszari, a început deja construcţia unui centru de imagistică.

Consiliul Local a pus, gratuit, la dispoziţia fundaţiei un spaţiu de 650 metri pătraţi, pentru o perioadă de 10 ani, iar în schimb, fundaţia se obligă să reabiliteze spaţiul şi să îl doteze cu aparatură performantă, investiţie estimată la 150.000 - 200.000 euro. În plus, centrul de imagistică va oferi pacienţilor spitalelor municipalităţii analize gratuite de Rezonanţă Magnetic Nucleară (RMN) sau Computer Tomograf (CT) în valoare totală de 6.000 de euro, lunar. Se preconizează că lucrările vor fi gata la toamnă.

Pe lângă faptul că pacienţii vor beneficia de consultaţii gratuite, vor dispărea cheltuielile cu transportul bolnavilor din spital cu ambulanţa la analize. În plus, se prevede că şi costurile cu analizele făcute în centrul de la spital vor fi reduse cu 35% faţă de cele decontate în prezent de CAS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
cucu-bau
Da?...E groaznic sa ajungi in spital, o stie fiecare roman. Indiferent de dotarile spitalului daca, infirmierele nu fac curat in saloane, nu schimba bolnavii in curat sau asistentele care se misca doar arunci cand apartinatorii nu la dau ciubucuri...pana atunci cand daca nu-l cunosti pe doctor sau nu-l mituiesti cu 100 sau mai multi de euro...BOLNAVII MOR CU ZIIILLLLEEEE!!!!!!! Degeaba exista dotari de multe milioane...daca personalul care a studiat ani de zile medicina... mor de foame cu salariile mici si, atunci au nevoie de stimulente.Infirmierele sunt invidioase pe asistente, asistentele pe doctori...ptr. ca asa cresc sumele date de popor de sus in jos ca valoare da le mult la putin.Un pampers ptr adulti costa de la 2 lei la 3.5 lei, iar un schimbat de infirmiere in spital costa de la 5 lei la 10 lei, si asa mai departe.Ce ar mai fi de spus? Fiecare in parte stie ce a patit in SPITALELE DIN ROMANIA. SANATATE.
Postat 03 Mai 2011, 11:05 de UNUL VIU
excelent
in sfarsti se misca ceva ins anatatea oradeana.Felicitari pentru modul in care arata spitalul municipal.
Postat 02 Mai 2011, 10:21 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON