URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2022, 13:40

Comisia Europeană propune ca Ucraina, Republica Moldova și Georgia să devină țări candidate pentru aderarea la UE (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri verdictul Comisiei Europene în cazul Ucrainei, Moldovei și Georgiei.

Colegiul comisarilor a recomandat ca toate cele trei țări să primească statutul de țări candidate, cu condiția să facă o serie de reforme.

Potrivit G4Media.ro, în ce privește Ucraina, șefa Comisiei Europene a arătat că această țară „a implementat deja circa 70% din acquis-ul european, face parte din programe UE ca Erasmus și Horizon”, are o administrație solidă, un sistem democratic funcțional și că „reforma administrativă este un succes”.

La fel, ea a punctat că „Ucraina are o societate civilă puternică, un sistem electoral corect și liber”, „un deficit sub 2% din PIB și o datorie publică sub 50% din PIB, ceea ce arată că are o economie funcțională”. 

„Ucraina trebuie să facă reforme în justiție și statul de drept, dar și în privința luptei anti-corupție. E nevoie de numirea procurorului-șef anticorupție”, a mai spus aceasta. 

Legat de oligarhi, Ursula von der Leyen a spus că această țară „a adoptat o lege curajoasă”, iar „acum trebuie să vedem rezultate în implementarea sa”.

„Avem un mesaj clar: da, Ucraina merită o perspectivă europeană, Ucraina ar trebui să fie țară candidată. Tot procesul depinde de Ucraina”, a mai spus șefa Comisiei Europene.

În ce privește Republica Moldova, Ursula von der Leyen a precizat că și această țară „a făcut pași decisivi spre reformă, cu mandat clar de la cetățenii săi, pentru prima oară de la independență”, apreciind însă și că „economia și administrația sa au nevoie de îmbunătățiri”.

Legat de Georgia, șefa Comisiei Europene a spus că „trebuie să decidă politic că merge spre reforme și aderarea europeană”. „Recomandăm Consiliului să acorde Georgiei perspectivă europeană și să revină cu o analiză a reformelor înainte de a acorda Georgiei statutul de țară candidată”, a spus Ursula von der Leyen, potrivit G4Media.ro.


Anunțul Comisiei Europene vine la doar o zi după vizita a patru lideri europeni în Ucraina, printre care s-a numărat și președintele Klaus Iohannis. La finalul acesteia, președintele Franței, Emmanuel Macron a anunţat că ţara sa susţine, alături de Germania, Italia şi România, acordarea „imediată” a statutului de candidată la UE pentru Ucraina. 

"Toţi patru susţinem statutul de candidată imediată la aderare", a declarat Emmanuel Macron după întâlnirea celor patru lideri europeni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

"Acest statut va fi însoţit de o foaie de parcurs şi va implica luarea în considerare a situaţiei din Balcani şi din vecinătate, în special din Republica Moldova", a adăugat Macron.

Digi24.ro notează că atât Ucraina, cât şi Republica Moldova se vor confrunta cu un proces de aderare lung şi dificil, chiar dacă li se acordă statutul de candidat. În cazul Ucrainei, accentul principal va fi pus pe promovarea bunei guvernanţe, a statului de drept şi a măsurilor de combatere a corupţiei.

După cum se știe, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE imediat după începerea invaziei ruseşti din februarie.

La scurt timp după aceea, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus şi ele propriile cereri. Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze această chestiune şi să facă o recomandare cu privire la modul în care să procedeze.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Diversiune
Aceasta creatura satanista care prin impunerea vaccinarii acum vrea sa arate cat este de buna!! Adica in ghilimele vrea sa bage uniuniea in razboi cu rusia!!!
Postat 24 Iunie 2022, 10:13 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON