URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2009, 18:40

Comisarii au dat plasă?

Comisarii au dat plasă? MICI, DAR TEMERARI. Beniamin Bejuşcă (foto) şi asociatul său au reuşit să-şi ridice în cap întreaga Gardă Financiară după ce i-au acuzat de corupţie pe doi dintre comisari. Numai curajul de a-i fi denunţat i-a scăpat de o amendă usturătoare care i-ar fi obligat să tragă obloanele micului lor ABC
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu-i niciun secret că reprezentanţii instituţiilor statului pot fi aspri sau, dimpotrivă, îngăduitori. Depinde de "atenţia" pe care le-o oferă cel controlat. Numai că, deşi toată lumea ştie, despre asta nu se vorbeşte, din motive lesne de înţeles.

O excepţie de la regulă s-a petrecut recent, când patronii unui mic ABC din Oradea au contestat în instanţă o amendă încasată de la Garda Financiară şi i-au convins pe judecători că aceasta fusese dată din răzbunare, după ce ei refuzaseră să-i "ungă" pe comisari.

Cazul e cu atât mai incitant cu cât, după cum spun oamenii, comisarii ar fi încercat să-i "încalţe" plantându-le chiar ei sub tejghea, ca-n filmele americane, "proba ilegalităţii". Adică o plasă cu ţigări netimbrate, de contrabandă. De cealaltă parte, funcţionarii se scutură de acuzaţiile de corupţie zicând că povestea a fost inventată de comercianţi tocmai pentru a scăpa de plata amenzii...

Garda la ABC

Anul trecut, în urma unui control al Gărzii Financiare, Sorin Pap şi Beniamin Bejuşcă, patronii unui mic ABC de pe Calea Clujului nr. 2 au încasat o amendă de 20.000 de lei pentru vânzarea de ţigări netimbrate. "În timpul controlului inopinat, în magazin s-au găsit 31 de pachete de ţigări cu timbru ucrainian, de diverse sortimente, pregătite pentru comercializare", se arată în procesul-verbal întocmit de comisarii Cătălin Crivaci şi Tiberiu Mraz, în prezenţa Floricăi Pal, soţia unuia dintre patroni.

Pe lângă amenda usturătoare, fixată oricum la minimul prevăzut de codul de procedură fiscală în cazul comerţului cu produse de contrabandă, firma a mai primit un "cadou": timp de trei luni nu ar mai fi avut dreptul să vândă produse accizabile, adică ţigări ori băuturi alcoolice.

"Lăsaţi corupţia!"

Cu procesul-verbal de contravenţie în mână, patronii ABC-ului s-au înfăţişat la Judecătorie unde au cerut anularea lui, aducând un argument şocant care, dacă este real, confirmă suspiciunile de abuz ce planează asupra comisarilor Gărzii Financiare. "Ţigările de contrabandă nu au fost găsite în magazin, ci fuseseră aduse chiar de comisari. Unul avea o plasă portocalie, pe care a lăsat-o lângă tejghea. După aceea s-au prezentat vânzătoarei, iar apoi comisarul Crivaci s-a repezit la plasa adusă de el şi a pus-o pe tejghea, spunând că era a noastră şi că vindem ţigări de contrabandă", explică Bejuşcă.

Speriată, femeia şi-a strigat soţul, care se afla la doar câţiva metri de magazin, iar acesta, când a văzut ce se întâmplă, a luat plasa de pe tejghea şi a aruncat-o pe uşa deschisă a magazinului, în văzul clienţilor care se aflau pe terasa învecinată şi care urmăriseră întreaga scenă. "Lăsaţi corupţia şi şantajul aici!", a strigat apoi în urma comisarilor ieşiţi să recupereze "dovada".

"După ce au luat punga, n-au mai intrat în magazin. Au lăsat doar vorbă să ne prezentăm a doua zi la sediul Gărzii, spunând să nu ne facem speranţe, că oricum vor susţine că plasa cu ţigări era a noastră. A doua zi ne-a aşteptat deja procesul-verbal cu amenda de 20.000 de lei", povesteşte Bejuşcă.

Ca-ntre colegi

Deşi nu a spus-o pe şleau, de teama represaliilor, nici în faţa instanţei şi nici în discuţia cu BIHOREANUL, afaceristul lasă să se înţeleagă că amenda a venit după o dispută cu unul dintre comisarii veniţi să-i controleze, care i-a cerut să cotizeze pentru a-l lăsa în pace. Iar asta, crede el, pentru că asociatul său, Sorin Pap, este fost comisar al Gărzii, plecat din sistem în urmă cu 10 ani, dar rămas la curent cu "obiceiurile".

"Nu a fost prima amendă. Înainte cu două luni, am mai avut un control, pe partea de contabilitate, şi am mai încasat 700 de lei. Tot comisarul Crivaci a fost şi atunci, cu un alt coleg. Nu vreau să spun ce şi cum, pentru că nu vreau să am probleme, dar sper că lucrurile se vor opri. Oricum, noi nu vom ceda", zice comerciantul.

Cert e că, în urma declaraţiilor făcute în faţa judecătorilor şi confirmate de martorii prezenţi la incident, Bejuşcă şi Pap au obţinut nu doar anularea amenzii care le-ar fi ruinat mica afacere, ci şi recunoaşterea abuzului comis de comisarii Gărzii Financiare. "Din probele administrate la dosar rezultă o cu totul altă stare de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de constatare. Şi anume că în momentul controlului, în magazin nu se aflau ţigări nemarcate, organul de control încercând să le plaseze în acel loc", se arată în sentinţa din aprilie a Judecătoriei Oradea, menţinută săptămâna trecută de Tribunalul Bihor şi rămasă definitivă. O sentinţă ce pune într-o lumină extrem de proastă instituţia la care sunt angajaţi cei doi comisari suspectaţi de corupţie.

Minciuni

03 Gal.jpgAbordat de BIHOREANUL, şeful Gărzii Financiare Bihor afirmă însă că sentinţa a fost strâmbă şi s-a bazat doar pe declaraţiile mincinoase ale afaceristului amendat şi ale martorilor falşi aduşi de către acesta. "Dacă s-ar dovedi că oamenii mei au pus la cale scenariul ăla, mâine mi-aş da demisia", susţine Călin Gal (foto), declarând că ABC-ul amendat se afla de mult timp în atenţia comisarilor care aveau "date certe" că în acel magazin se vând sistematic ţigări de contrabandă.

"Când au fost prinşi, oamenii au încercat să-i mituiască pe comisari. Au sunat telefoanele în instituţie, pe la unul-altul, iar apoi au mers la cei doi, încercând să facă o „înţelegere". Pentru că n-au reuşit, au inventat povestea", pretinde comisarul-şef Gal. În opinia sa, dacă cei doi comercianţi ar fi avut probe clare de corupţie împotriva celor doi comisari, i-ar fi reclamat la Parchet, nu ar fi rămas doar la o simplă contestaţie.

"Adică merg doi comisari în uniformă, cu maşina instituţiei, şi vor să-ţi plaseze, de faţă cu martori, ţigări de contrabandă în magazin... Povestea e clar cusută cu aţă albă", zice şeful Gărzii.


PREMIERĂ
Metodă nouă

03 orbai.jpgCazul prezentat de BIHOREANUL este o premieră absolută pentru Garda Financiară Bihor, recunoaşte consilierul juridic Marius Orbai (foto), cel care a reprezentat instituţia în proces. "Avem foarte multe procese în care se contestă amenzile aplicate de comisari. Toţi invocă nelegalitatea actului sau spun că produsele de contrabandă erau pentru uzul personal. Dar nimeni nu a mai venit până acum cu astfel de argumente, nereale din punctul meu de vedere", afirmă juristul.

Orbai spune că procesul a fost pierdut pentru că, în afara procesului-verbal, Garda nu avea alte probe. "În urma unei decizii CEDO, procesele-verbale nu mai sunt suficiente în instanţă pentru a demonstra contravenţia comisă de persoana amendată, ci trebuie susţinute şi de alte documente sau de martori. Ei au avut, noi nu. Am fi putut cere amprentarea celor doi şi a pachetelor de ţigări, ca să demonstrăm că sunt ţigările lor. Dar ar fi fost o cheltuială nejustificat de mare".

Orbai recunoaşte că nu a depus vreo plângere împotriva afaceriştilor ori a martorilor acestora, pentru mărturie mincinoasă. "Au recunoscut, în faţa mea, pe coridor, că au inventat povestea doar ca să se apere. Dar nu aş fi crezut că judecătorii o să-i şi creadă", spune juristul Gărzii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON