URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2022, 14:53

Colectiv, condamnări definitive: Unul dintre patronii clubului, 11 ani şi 8 luni de închisoare, primarul Piedone, 4 ani cu executare (FOTO)

Colectiv, condamnări definitive: Unul dintre patronii clubului, 11 ani şi 8 luni de închisoare, primarul Piedone, 4 ani cu executare (FOTO) Piedone, după aflarea sentinței (foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Colectiv, condamnări definitive: Unul dintre patronii clubului, 11 ani şi 8 luni de închisoare, primarul Piedone, 4 ani cu executare (FOTO) (foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Colectiv, condamnări definitive: Unul dintre patronii clubului, 11 ani şi 8 luni de închisoare, primarul Piedone, 4 ani cu executare (FOTO) (foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Colectiv, condamnări definitive: Unul dintre patronii clubului, 11 ani şi 8 luni de închisoare, primarul Piedone, 4 ani cu executare (FOTO) (foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Bucureşti a dat joi sentinţa definitivă şi executorie în procesul pornit după incendiul devastator din clubul Colectiv, în urma căruia au murit 64 de persoane, iar circa 150 de persoane au rămas mutilate. 

La închisoare

Potrivit sentinţei, citate de presa centrală, cea mai mare pedeapsă o primeşte unul dintre patronii clubului, Alin George Anastasescu: 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. 

Digi24.ro scrie că ceilalți doi patroni au fost condamnați la 8 ani de închisoare, în cazul lui Paul Gancea, și șase ani și patru luni de închisoare, în cazul lui Costin Mincu.

De asemenea, fostul primar al Sectorului 4, acum primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv, care nu avea actele necesare din partea pompierilor. 

Hotnews.ro scrie că pedepsele au fost micşorate faţă de cele date în 2019 de Tribunalul Bucureşti. Spre exemplu, primarul Popescu Piedone fusese condamnat la tribunal la 8 ani şi şase luni de închisoare cu executare. 

(foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Unii condamnați, alții achitați

Potrivit Digi24.ro, pirotehniștii Zaharia Viorel și Marian Moise vor avea de executat o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani și 10 luni.

Cristian Niță, director al firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri. Înstanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani.

Pompierii ISU Radu Antonina și Matei George Petrică vor avea de executat câte 8 ani și 8 luni închisoare. Cei doi sunt pompierii ISU București care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI.

Pe lângă condamnare, cei doi pompieri nu mai vor avea dreptul de ocupa o funcţie în cadrul IGSU şi unităţile subordonate şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani, după ce ies din închisoare, notează Agerpres.ro.

Instanța a decis, în schimb, achitarea pentru Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior și Ramona Sandra Moţoc, referent superior.

După șase ani... 

Sentinţa definitivă dată joi de Curtea de Apel Bucureşti vine la mai bine de șase ani de la tragedia de la Colectiv.

În seara de 30 octombrie 2015, în timpul unui concert al formației „Goodbye to gravity”, a izbucnit un incendiu în clubul Colectiv din Capitală. Sutele de persoane prezente în club au încercat să iasă din club, însă nu toți au reușit. Au apărut, la acea vreme, imagini sfâșietoare cu tineri arși de vii, cu oameni care au tăbărât unii peste alții în încercarea de a se salva. 

În ancheta ce a urmat s-a descoperit că localul din București funcționa fără autorizație sau măcar aviz de securitate la incendiu. 

Ultimul termen al procesului a avut loc în decembrie 2021, iar de atunci judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei în acest caz, notează portalul amintit.  

În cadrul dezbaterilor finale, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare. De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse "orientate spre maximumul prevăzut de lege". 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O p*rcarie!
Anul viitor face 60 de ani si va beneficia de liberare conditionata dupa executarea efectiva a unei jumatati din pedeapsa. Mai are ceva zile de arest, mai scrie o biblioteca, ii da si popa certificat de buna purtare, face trei norme pe zi (a luat A,B,C,D,E intr-i zi!!!! la Pitesti of course) asa ca in curand va fi om liber
Postat 12 Mai 2022, 15:02 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON