URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2019, 15:18

Coiful Palatului Episcopal greco-catolic a fost montat la 25 metri înălţime, în prezenţa episcopului Virgil Bercea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coiful palatului episcopal greco-catolic, înalt de 12 metri şi greu de 4 tone, a fost montat vineri dimineaţă la o înălţime de 25 metri în prezenţa Prea Sfinţitului Virgil Bercea.

Operaţiunea turnul

Operaţiunea a început în jurul orei 9:30. La deschiderea lucrărilor a participat inclusiv primarul Ilie Bolojan (foto), care a traversat Piaţa Unirii însoţit de un grup de investitori belgieni.

Edilul le-a povestit vizitatorilor despre incendiul dramatic din august 2018 şi eforturile de reabilitare a palatului.

Pregătirile au durat minute în şir. Poliţiştii locali au restricţionat circulaţia în zonă, iar muncitorii au prins în patru lanţuri arcadele coifului.

Ridicarea în picioare pe o structură pregătită la înălţime a unui con cât casa, gata oricând să se răstoarne, şi fixarea lui în sisteme de prindere cu toleranţă de câţiva milimetri este o întreprindere riscantă.

La cererea macaragiului, muncitorii au refăcut legăturile de trei ori pentru a echilibra turnul cât mai bine înainte de a fi ridicat de la pământ.

Episcop în stradă

Ieşit în faţa biroului, pe strada Episcop Mihai Pavel, episcopul Virgil Bercea (foto) a urmărit operaţiunea vreme de aproape patru ore, tremurând de emoţie.

"Orădenii şi Oradea merită să vadă această clădire refăcută", i-a spus Prea Sfinţitul Bercea unui apropiat.

Roşu de emoţie episcopul s-a întreţinut cu trecătorii, care s-au oprit să îi ureze sănătate, aruncând tot timpul priviri îngrijorate către acoperişul clădirii.

Adunaţi în Piaţa Unirii, zeci de orădeni au imortalizat operaţiunea filmând şi fotografiind cu telefoanele mobile.

"Ce prostie! Nu-i aşa faină ca şi cealaltă turlă...", a comentat un bătrân aşezat pe o bancă.

"Nu-i aşa faină că nu-i încă gata. Mai e de lucru la ornamente şi nici culoarea n-o să rămână aşa. Acuma e roşie, dar o să se mai închidă de la vreme", i-a explicat un muncitor care urmărea lucrările cu palma ţinută streaşină la frunte.

"Foarte emoţionat"

Coiful înalt de 12 metri a fost aşezat pe conul pregătit dinainte în jurul orei 12:30. Operaţiunea de fixare acestuia a durat însă minute în şir un inginer transmiţând de la sol informaţii atât macaragiului cât şi muncitorilor urcaţi în turlă.

Episcopul Virgil Bercea a răsuflat uşurat abia când a văzut reîntregit turnul înalt de 37 de metri.

"Am fost nu emoţionat, foarte emoţionat! După ce am văzut anul trecut turnul căzând este o mare bucurie pentru mine să îl văd acum ridicându-se la loc. Mulţumesc lui Dumnezeu şi acestor oameni extraordinari!", a declarat Prea Sfinţitul pentru BIHOREANUL.

Odată fixat în şuruburi metalice turnul palatului episcopal urmează să fie readus în zilele următoare la starea iniţială prin montarea ultimelor ornamente din tablă de cupru.

Urmează faţadele...

Lucrările de refacere a palatului episcopal greco-catolic vor costa 7,9 milioane lei, fără TVA, valoare în care este inclusă şi proiectarea.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, pe 12 noiembrie va avea loc licitaţia pentru refacerea faţadelor exterioare şi interioare precum şi  a iluminatului arhitectura, iar într-o etapă ulterioară va avea loc refuncţionalizarea clădirii conform planurilor iniţiale.

Palatul Episcopal a fost devastat de un incendiu declanşat, pe 25 august, cel mai probabil de o avarie la instalaţia de iluminat exterior.

Printr-o Hotărâre de Consiliu Local din august 2018, municipalitatea orădeană a preluat clădirea în administrare pentru minimum 20 de ani.

Potrivit înţelegerii încheiate la sfârşitul lunii august cu Episcopia Unită cu Roma Greco-Catolică, în urma lucrărilor de reabilitare, care vor dura circa trei ani, municipalitatea va pune la dispoziţia Episcopiei o treime din clădire cu destinaţia de sediu al curiei episcopale, cealaltă parte a imobilului urmând să rămână la dispoziţia orădenilor, cu destinaţia de centru cultural şi spaţiu expoziţional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
excalibur 19:23
::::)))))
Postat 11 Octombrie 2019, 23:45 de Sandu1206
Matei 25:29
"Căci oricui are, i se va da mai mult şi va avea din abundenţă, dar de la cel ce n-are se va lua chiar şi ce are!" Pe unii ii ajutam,pe altii ii expropriem sau ii demolam cu excavatorul.Conform versetului,dupa merit.
Postat 11 Octombrie 2019, 19:23 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON