URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2021, 17:45

Cod roşu pentru umanitate: Avertisment important, lansat de ONU

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Experţi în climatologie din cadrul ONU au prezentat, săptămâna aceasta, previziuni sumbre despre efectele schimbărilor climatice generate de om.

Intitulat "Cod roşu pentru umanitate", raportul IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) avertizează că încălzirea globală ar putea atinge pragul de +1,5 grade Celsius (faţă de epoca preindustrială) până în anul 2030, cu două decenii mai devreme decât se estima în 2018.

Asta va duce la "dezastre fără precedent", mai intense decât valurile de caniculă, fenomenele meteo extreme şi incendiile de acum, după cum avertizează sute de specialişti din întreaga lume, care au lucrat pentru acest document.

Experţii susţin vehement că oamenii sunt vinovaţi pentru dereglările climatice şi, pentru a atenua dezastrele, trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

"Nu mai e timp de aşteptat şi nici loc de scuze", a comentat Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Un exemplu concret oferit de raport este că ultimii 5 ani au fost cei mai calzi din anul 1850 încoace.

Caniculă record în Europa

După cum se ştie, din cauza secetei prelungite şi a temperaturilor înalte, Europa sudică se confruntă de mai multe săptămâni cu incendii devastatoare de vegetaţie.

În Grecia, mii de oameni au trebuit să-şi părăsească locuinţele, pentru a se salva din faţa flăcărilor, iar în 12 zile o suprafaţă de aproape 60.000 de hectare a fost distrusă. Au ars laolaltă păduri, case, grădini, livezi de măslini şi animale, aducând în pragul disperării numeroşi oameni.

Nici măcar cu ajutorul pompierilor veniţi din alte ţări, inclusiv România, nu se reuşeşte controlarea focarelor.

Incendii de vegetaţie devastatoare sunt şi în Turcia, iar mai nou au izbucnit şi în Italia, unde anticiclonul botezat Lucifer a provocat săptămâna aceasta un val de caniculă.

Miercuri, recordul european de temperatură a fost doborât, după ce în Sicilia s-au înregistrat 48,8 grade Celsius.

Până acum, cea mai înaltă temperatură a fost consemnată la Atena, în 1977, de 48 de grade. Meteorologii estimează că, în zilele următoare, valul de caniculă va provoca mult disconfort în Spania şi Portugalia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON