Cămașa cu altiță, obiect vestimentar specific României și Republicii Moldova, a fost inclusă joi î n patrimoniul UNESCO. Este vorba despre tradiționala ie care are țesute diverse ornamente în partea superioară a mânecii.
Concret, potrivit News.ro, care citează o informare a Ministerului Culturii din România, decizia privind înscrierea „Artei cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii a fost luată la cea de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, care se desfăşoară la Rabat, Maroc.
După această decizie, premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis că „ Ziua Națională a României este cea mai potrivită pentru recunoașterea internațională a măiestriei și tradiției românești”.
„Înscrierea „Artei cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova" în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității de către Comitetul Interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial UNESCO ne aduce mare bucurie, dar și prilejul să facem mai bine cunoscut întregii lumi portul nostru național. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes!”, a precizat premierul.
Cu o largă răspândire geografică și cu tradiție care poate fi identificată încă din mileniul IV înaintea erei noastre, cămașa cu altiță face parte din tradițiile vestimentare ale Moldovei, Bucovinei, Munteniei, Olteniei și sudului Transilvaniei. Termenul „altiță” se referă la porțiunea ornamentată situată în partea superioară a iei, se arată pe site-ul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Tot acolo se precizează că acest port tradițional a fost promovat intens de Casa Regală a României în perioada interbelică. De asemenea, cămașa cu altiță a inspirat o serie de lucrări ale pictorului francez Henri Matisse, dar și reinterpretări contemporane ale unor designeri faimoși, precum Yves Saint Laurent, Kenzo sau Jean Paul Gaultier, care au realizat colecții întregi plecând de la croiul și motivele ornamentale ale cămașii populare românești.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.