URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2022, 16:13

Clădirea Prefecturii Bihor va fi reabilitată, termoizolată și dotată cu fotovoltaice ca să consume cu 60% mai puțină energie

Clădirea Prefecturii Bihor va fi reabilitată, termoizolată și dotată cu fotovoltaice ca să consume cu 60% mai puțină energie foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Dezvoltării a aprobat un proiect pe care Prefectura Bihor l-a depus pentru a derula, cu fonduri nerambursabile de circa 2,2 milioane euro din PNRR, lucrări de reabilitare energetică a clădirii în care funcționează.

Depus în primăvară

Contractul de finanțare a fost semnat, potrivit unei informării a Prefecturii, în prima zi a acestei săptămâni, iar prin implementarea proiectului, sediul instituției - în care funcționează și Structura Teritorială Bihor a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale și Direcția Județeană a Autorității Electorale Permanente - se va încadra într-o clasă energetică superioară, cu o reducere de 60% a consumului de energie pentru încălzire.

„Am depus proiectul în luna mai a acestui an, prin Ministerul Afacerilor Interne, iar de atunci suntem în faza de obținere a avizelor necesare, urmând ca anul viitor să lansăm procedurile de licitație pentru proiectarea și respectiv executarea lucrărilor”, a declarat BIHOREANULUI Ligia Oala, directorul de cabinet al prefectului Dumitru Țiplea.

Cu recuperare de căldură

Valoarea estimată a proiectului este de 10,964 milioane lei și prevede reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii (înlocuire țigle, izolare termică  a șarpantei podului, termoizolarea planşeelor peste etaj, izolarea termică a faţadei prin  înlocuirea tâmplăriei exterioare și interioare existente), modernizarea  sistemelor de climatizare și ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior (sistem de climatizare bazat pe ventiloconvectoare și chiller cu pompe de căldură, sistem de recuperare de căldură pentru asigurarea calității aerului interior, aplicarea de sisteme de umbrire pentru sezonul cald cu sticlă sau folie inteligente aplicate la ferestre).

De asemenea, în cadrul proiectului se va face modernizarea instalațiilor de iluminat (înlocuirea circuitelor deteriorate sau subdimensionate, dotarea cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED, instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare/prezenţă), vor fi instalate sisteme alternative de producere a energiei electrice (vor fi montate panouri fotovoltaice pe șarpanta interioară a clădirii) și vor fi realizate sisteme de management energetic.

Termen, decembrie 2025

Scopul final al proiectului de reabilitare energetică a clădirii Prefecturii este reducerea energiei primare consumate anual cu 59%, a emisiilor de dioxid de carbon cu aproximativ 36% și a consumului de energie pentru încălzire de aproximativ 63%.

„Toate lucrările vor fi executate cu respectarea principiului „Do No Significant Harm" (DNSH), respectiv activități care să producă efecte semnificative asupra mediului înconjurător”, precizează comunicatul de presă al Prefecturii Bihor.

Conform contractului de finanțare, termenul de finalizare a proiectului este de 36 luni, respectiv 12 decembrie 2025.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
si ca privati acasa e o treaba faina
e faina si buna eficienta energetica, bani de investitie sa ai, si sa faci cu cap investitiile care au randament si iti economisesc bani pe termen lung. Cu toate sistemele verzi pare un pic de subventie ptr cei avuti care au bani economisiti si isi permit, si care apoi vor beneficia de cheltuieli mai reduse. Nu poate decat sa-ti para rau de cei sarmani care nu isi permit investitiile, raman pe tehnologii vechi, poluante, ineficiente, cu costuri ridicate cu utilitatile si cu supra-taxe pe poluare, ba pe cosul de fum, ba pe CO2. Nu isi permit sa schimbe toate becurile ieftine de 2 lei cu LED de 25 lei, sa treaca de la soba la pompe de caldura, sa isi cumpere panouri fotovoltaice si ultimele inovatii in izolari.. saracii astia sunt cei care in final platesc (chiar si indirect, cand taxarea e la furnizor, dar costul e impins la clienti in factura) toate certificatele de CO2 si suprataxele.
Postat 14 Decembrie 2022, 22:11 de unu
e de bine
chiar ca dintr-o data ritmul investitiilor judetene e mult mai accelerat si vizibil, si la drumuri judetene, curatenie, puncte de colectare, retele de gaz, parcuri industriale si multe altele. Economiile de 60% facute de institutiile publice cu cheltuieli recurente se vor putea duce in investitii!
Postat 14 Decembrie 2022, 22:06 de unu
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Când Bolojan a început curățenia ai comentat ca de ce face, când a implementat canalizare si gaz în comune/sate respectiv vorbind de drumurile de centuri ocolitoare din județ, alte drumuri nou construite , altele refăcute ai început sa comentezi ca e cu firme de casă. Recunoști ca se face în Bihor dar propaganda nu ține, încearcă in Rusia.
Postat 14 Decembrie 2022, 16:38 de Sandu2100
Gata, nu se mai mută consiliul județean în gosta clădire a Direcției Sanitare și Policlinicii 10?
Se reabilitează ambele clădiri, actualul și viitorul sediu al CJ, ca să poată apoi sa spună că nu au bani să repare drumurile județene și că a trebuit să-i pună pe toți ca și contribuție locală la amândouă proiectele. Fix asta are nevoie bihoreanul ... nu de curățenie, întreținere, apă, canalizare, termie, etc. Taman pentru două clădiri de sedii ale Consiliului județean, ca să aibă fundul mare al lui Bolojan în ce să se învârtă pe loc.
Postat 14 Decembrie 2022, 16:23 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON