URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2021, 18:00

Cîțu o acuză pe Ioana Mihăilă de pierderea a peste 4,7 milioane euro. Fostul ministru al Sănătății: Nu mai răspund la prostii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul demis Florin Cîţu continuă acuzaţiile la adresa fostului ministru al Sănătăţii, orădeanca Ioana Mihăilă, afirmând că din cauza acesteia România a pierdut peste 4,7 milioane euro pentru decontarea testelor Covid.

Cîţu a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că Ioana Mihăilă nu a avizat şi semnat la timp un contract în valoare de peste 4,7 milioane de euro care ar fi permis decontarea a mai mult de 88.000 teste PCR şi peste 89.000 teste rapide antigen.

Bani pierduți

Potrivit premierului demis, în luna iulie a existat o linie de finanţare deschisă de Comisia Europeană în vederea asigurării accesului la certificatele verzi Covid, iar Ministerul Sănătăţii a depus o aplicaţie care a fost analizată şi aprobată, pentru decontarea testelor cu peste 4,7 milioane euro.  

Cîțu a afirmat că decontarea testelor se putea realiza doar în corelare cu eliberarea certificatelor verzi pentru persoanele solicitante. În ce priveşte semnarea contractului de finanţare, el a susţinut că documentul a fost trimis în luna august spre avizare, iar Direcţia Juridică a discutat în repetate rânduri "cu ministrul Sănătăţii de la acel moment, despre necesitatea semnării urgente".

"Contractul a fost returnat Direcţiei Juridice, neavizat, în 7 septembrie. Aceşti bani au fost pierduţi pentru că ministrul de la acel moment nu a dat curs acestui lucru", a spus premierul, citat de spotmedia.ro, fără alte argumente.

Contactată de BIHOREANUL, Ioana Mihăilă, care exercita funcţia de ministru al Sănătăţii la data respectivă, a refuzat să ofere lămuriri pe marginea acestui presupus eşec, atribuit de premier.

"Nu mai răspund la prostiile pe care le aruncă în spaţiul public. Deja devine un penibil joc de ping-pong care distrage atenţia de la problemele reale. Deci nu mai răspund", a transmis fostul ministru BIHOREANULUI, printr-un SMS.

Cine e de vină?

Refuzul Ioanei Mihăilă survine după ce, la începutul săptămânii, aceasta a recunoscut pentru presa europeană că tot Guvernul, inclusiv ea, a greşit nepregătind valul IV al pandemiei, "pentru că am relaxat prea repede mesajul nostru despre cât de necesar este vaccinul".

În urmă cu o lună, pe fondul scandalului declanșat de ruperea alianței guvernamentale, fostul ministru al Sănătății a răspuns afirmaţiilor lui Cîţu referitoare la neplata personalului din centrele de vaccinare, spunând că șeful Executivului ştia încă din luna aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi, dar nu ar fi făcut nimic pentru a remedia situația.

„Faptul că astăzi vorbim de personal neplătit, de lipsă de bani pentru programele de sănătate ale pacienților și lipsă de resurse pentru ambulanță și medicamente se datorează doar iresponsabilității premierului Cîțu”, a spus Ioana Mihăilă.

În replică, premierul Florin Cîţu a afirmat că la Ministerul Sănătăţii au rămas nedistribuiţi 480 de milioane de lei, bani ce puteau fi folosiţi, conform Legii bugetului de stat, pentru acoperirea cheltuielilor legate de vaccinare.

“Eu nu ştiu de ce lumea încearcă să-şi arate incompetenţa pe ultima sută de metri. Până la urmă nu o să pot să fiu ministrul fiecărui portofoliu. Există miniştri care să fie responsabili pentru execuţia bugetară. Interesant cum de fiecare dată când se pregătesc să plece de la minister apar şi problemele, nu înainte”, a comentat el, cu referire la Mihăilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
mda
"Nu mai răspund la prostiile pe care le aruncă în spaţiul public. Deja devine un penibil joc de ping-pong care distrage atenţia de la problemele reale. Deci nu mai răspund" Asa spun toti cand nu mai au ce sa zica.
Postat 15 Octombrie 2021, 08:55 de nihil
canalie
Catzu asta e mare canalie: el este obisnuit sa bata din palme si toata lumea sa execute ce zice el, bine sau rau. Fara dialog si fara cracnire! Si asta este cel mai de seama pnl-ist? A uitat cum el si presedintele au iesit sa strige pe toate canalele "am invins pandemia" si ca vom fi campionii vaccinarii ?! Cum sa mai mearga lumea la vaccinare cand presedintele si primul-ministru spun asa ceva? Sper ca pnl, la brat cu psd sa ajunga acolo unde le este locul: la lada de gunoi a istoriei!
Postat 14 Octombrie 2021, 20:59 de oradea_mea_si_a_ta
ne-am saturat de amandoi
2 prosti, as spune... si un joc dezgustator politic. pentru ca doar atat pot si atata valoreaza.
Postat 14 Octombrie 2021, 20:13 de roger
Banii vorbesc
În loc sa va perindat i prin București și MS, chiar dacă nu pentru multe vreme nu regretați acest episod din viata dvs, stimata doamna? ȘTIU, sunteți o femeie care face politica la hgreu eu nu fac deloc. Probabil ca n-ați avut incontro
Postat 14 Octombrie 2021, 19:36 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON