URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2022, 09:32

Chitanţa, vă rog! În epoca internetului, cele mai multe asociaţii de proprietari din Oradea încasează întreţinerea... la ghişeu

Chitanţa, vă rog! În epoca internetului, cele mai multe asociaţii de proprietari din Oradea încasează întreţinerea... la ghişeu LA GEMULEŢ. Majoritatea orădenilor plătesc întreţinerea prin geamul casieriei. "Mai ales în asociaţiile cu mulţi bătrâni, oamenii preferă să vină la asociaţie, ca să mai iasă din casă şi să povestească cu vecinii", explică administratorul a 18 asociaţii de proprietari, Cristian Ile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii îşi fac programul după casieria asociaţiei de proprietari, unde stau la coadă şi plătesc cu numerar, ca să primească o chitanţă pe care să o ţină la sertar.

"Oamenii se feresc să plătească online. Majoritatea vor să ştie că au dat banii şi au primit chitanţa. La asociaţiile mari, unde sunt mulţi tineri şi oameni ocupaţi, plăţile online pot ajunge şi la 30% din total, dar sunt excepţii", spune Mariana Tiurbe, consilier în cadrul Biroului Asociaţii de Proprietari din Primăria Oradea.

În contul asociaţiei

Pandemia a impus munca de la distanţă, învăţământul online şi cumpărăturile prin internet. Orădenii au învăţat să plătească telefonul, curentul, internetul ori gazul prin paypoint, selfpay sau homebank. Doar asociaţiile de proprietari mai lucrează cu casierii şi cash!

Mariana Tiurbe, Consilier la Biroul Asociații de Proprietari din Primăria OradeaPentru administratorii de modă veche şi membrii în vârstă, plăţile online, care le-ar simplifica viaţa, sunt o bătaie de cap. "Legea 196/2018 prevede că asociaţiile de proprietari trebuie să aibă cont bancar pentru plata utilităţilor, iar acesta poate servi şi la încasarea contribuţiilor", spune Mariana Tiurbe, consilier la Biroul Asociaţii de Proprietari din Primăria Oradea (foto).

Pentru a evita aglomeraţia la casierii în pandemie, în martie 2021 Primăria a somat cele 888 de asociaţii de proprietari să îşi afişeze conturile pe listele de plată din scările blocurilor şi pe chitanţele eliberate, pentru ca orădenii să poată plăti prin bancă. Degeaba...

50 din 656

Administratorul Asociaţiei Lacul Roşu, Varvara Lăzău, a afişat numărul de cont inclusiv pe uşa casieriei. "La 656 de apartamente, abia dacă 50 plătesc online. În pandemie am ajuns şi la 100 de încasări prin bancă lunar, dar acum scad la loc", povesteşte Lăzău.

preşedintele Asociaţiei Şelimbărului 1, Ioan HorvathFenomenul e general. "Cel mult 15% dintre membri, oameni tineri, ocupaţi sau cu bani, plătesc online", spune preşedintele Asociaţiei Şelimbărului 1, Ioan Horvath (foto).

Procentele sunt mai mari în asociaţiile cu familii tinere. "Avem şi asociaţii unde cam 30% dintre membri achită direct în cont, dar cei mai mulţi plătesc în continuare cu numerar la casierie", spune Cristian Ile, administratorul a 18 asociaţii. Potrivit acestuia, casieriile vor rezista încă ani buni. "Omul mai repede vine la asociaţie să întrebe sau să reclame ceva decât să transmită prin Whatsapp sau email", spune Ile.

"Plătesc, iau chitanţa şi gata!"

De altfel, nici omul de rând nu agreează ideea plăţii de la distanţă. "De ce să stau eu cu grija că au intrat sau nu banii la asociaţie? Mai bine merg o dată la lună, când e mai puţină lume, plătesc, iau chitanţa şi gata", spune un orădean. Bărbatul este cu atât mai hotărât cu cât are convingerea că plata online îi umflă factura. "Pe lângă că s-au scumpit apa, încălzirea şi gunoiul, mai trebuie să dau băncii şi un comision lunar de 4-5 lei", zice el.

De fapt, totul depinde de implicarea administratorului. "Eu am negociat cu banca un pachet de servicii astfel încât oamenii să nu plătească nimic în plus. Pentru că primesc confirmare de câte ori intră bani în cont, verific cine a plătit şi îi trimit omului mesaj pe Whatsapp, ca să stea liniştit că am încasat", explică administratorul unei asociaţii de proprietari din Calea Aradului.

Totuşi, se poate!

directorul societăţii Bioframe, Cristian LucaciPrin excepţie, unele asociaţii le oferă membrilor libertate deplină. "La 22 de asociaţii de proprietari nu avem nicio casierie. Omul plăteşte de unde şi cum vrea, cu un comision de 2,7 lei prin staţia de plată, de 1,79 lei prin paypoint şi de 0,99% din suma achitată când foloseşte cardul. Oricum, mult mai puţin decât am plăti un casier", spune directorul societăţii Bioframe, Cristian Lucaci (foto).

Membrii asociaţiilor administrate de această firmă primesc SMS când se afişează întreţinerea, iar apoi un email cu factura, pe care nici măcar nu trebuie să o salveze. "Printr-o aplicaţie pe telefon omul primeşte un cod de bare pe care îl scanează şi poate plăti imediat", spune Lucaci. Fără înghesuială, fără bani lichizi şi, mai ales, fără a face coadă la casieria asociaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
a fost vorba ca primaria a cumparat o licenta de soft
A fost vorba acuma 2 ani ca primaria a cumparat o licenta de software pe 4 ani ca si test pe care da GRATUIT asociatiilor ca sa fie asociatiile mai transparente, ca oamenii sa poate consulta online facturiile, sa achite, etc. Ce sa intamplat cu proiectul respectiv? Data trecuta am intrebat la asociatie ca nu se poate plati online si a raspuns arogant ca e afisata IBANul, se poate plati prin virament... Si pana acuma a fost cazuri ca ei au vrut sa platesc o luna de 2 ori si am fost obligat sa duc chitanta ca am platit, asa sa trimit o suma la un IBAN cine asigura ca ei fac chitanta si sa nu ceara sa platesc de 2 ori? Chiar nu inteleg, ce s-a intamplat cu proiectul respectiv? In articol nici macar nu e amintita, ca de obicei...
Postat 14 Februarie 2022, 07:28 de cititor_
Ne miram ca de 30 ani nu se intampla nimic in Romania
Si politicienii e prosti, dar pensionarii nostri care acum 30 de ani erau in forta muncii nu au facut nimic pt ei , un UPDATE ceva, ei inca punt portbagajul pe DACIE si merg la tara in " vichend " :::)))) 90% din penzionarii din SUA, sau occident stiu sa foloseasca un PC sau un telefon, ai nostrii pensionari si la telefonul cu disc le trebuie 5 minute pana formeaza numarul, apoi vor cu taxa inversa ::::))))
Postat 13 Februarie 2022, 20:38 de Sandu2100
Recunoasteti personajul? ...e din filmul "Cinema fu-tut"
[ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/e-oradea-primaria-vrea-sa-digitalizeze-cat-mai-multe-din-serviciile-publice-incepand-cu-facturile-de-intretinere-si-eliberarea-certificatelor-online-147207.html ]. 26 Februarie AD 2019 . >> „Căutăm soluţii pentru implementarea mai multor aplicaţii de digitalizare”, spune city-managerul Dacian Palladi. Primăria a plătit 74.400 euro firmei Aviziero, care a dezvoltat un program foarte util pentru asociaţiile de proprietari. În această aplicaţie, orice membru al asociaţiei poate vedea cheltuielile blocului în care locuieşte, dar şi facturile de întreţinere. Şi mai important, le poate plăti online, fără niciun comision. „Există foarte multe nemulţumiri şi neînţelegeri la nivelul asociaţiilor de proprietari. Acestea, pe viitor, vor putea fi evitate”, explică viceprimarul Mircea Mălan (foto), coordonator al acestei investiţii. >> Orasul faptelor bune- ZU a marcat decât 100.000€ .
Postat 13 Februarie 2022, 18:09 de excalibur
O asociație de proprietari are caracter privat. Nu-i instituție publică. E treaba ei cum încasează banii de la persoane. Nicio legătură cu "digitalizarea".
Voi, la Bihoreanul, nici nu știți cu ce se mănâncă "digitalizarea" și care e rostul ei. Ia deschideți voi site-ul "ghiseul.ro" și vedeți că, în Bihorul păstorit de idolul vostru Bolojan, doar 4 primării din 101 încasează taxele și impozitele online. 97 de primării bihorene habar nu au nici măcar cum să-și simplifice evidențele fiscale și să asigure plățile cu cardul de la distanță. Asta în condițiile în care legea stabilește, pentru consiliile județene, rolul de asistență fiscală pentru autoritățile publice locale.
Postat 13 Februarie 2022, 14:46 de KP
Biroul Asociaţii de Proprietari din primăria Oradea...
... niste trantori care capuseaza bugetul local! Treaba celor din acest birou (zicea cineva ca sunt 18!) nu este forma de plata, cash sau online, treaba lor este sa-i verifice pe presedintii /administratoriii/casierii de la asociatiile de proprietari. Si nu-si fac treaba! Altfel cum ne explica dna Tiurbe delapidari de milioane de lei acumulate in doi-trei-patru ani?! Nu un caz izolat, zeci! Sunt doua explicatii: onor functionarii s-au lasat mituiti si au inchis ochii sau pur si simplu nu au facut niciun control. Care varianta o alegeti, dna Tiurbe?
Postat 13 Februarie 2022, 12:16 de pinonel
Epoca internetului...parintii si bunicii nostri ce fac?
Asa pentru cei care nu inteleg...nu toata lumea pot face fata aplicatiilor si internetului... #Respect pentru parintii si bunici nostri
Postat 13 Februarie 2022, 11:25 de strada
solutia e simpla, daca se vrea
taxa in plus pentru plata cash, vrei persoana dedicata (casier) ii platesti salariul pentru cele doua ora sau cat este programul de incasari, de ce sa-l paltesc eu pe casier pentru progranul de incasari daca eu platesc online, vrei socializare platesti. poate trebuia amintita si aplicatie e-bloc carecfunctioneaza in oradea si ofera transparenta totala.
Postat 13 Februarie 2022, 10:50 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON